Voedselvergiftiging: oorzaak en behandeling

Voedselvergiftiging: oorzaak en behandeling Als je een voedselvergiftiging hebt opgelopen ben je ziek als gevolg van het eten van voedsel dat besmet is met (levende) micro-organismen, toxinen daarvan, giftige chemicaliën of giftige vis, schaal- en schelpdieren of planten (paddenstoelen). Meestal is het maag-darmkanaal aangedaan, maar bij botulisme wordt in eerste instantie het centrale zenuwstelsel aangetast en daarmee de ademhaling gestoord. Dit is een zeer levensbedreigende vorm.

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging kan het gevolg zijn van onjuist bewaren en behandelen van voedingsmiddelen, zoals slechte koeling of aanraken met vuile handen of apparaten. De symptomen ontstaan meestal binnen 48 uur na het eten. Bij sommige vormen van voedselvergiftiging (cholera en shigellose) komen de verschijnselen pas na drie tot vijf dagen.

Diagnose

Men vermoedt voedselvergiftiging als er plotseling acute maag-darmklachten ontstaan. Het is moeilijk de diagnose te stellen, tenzij dezelfde verschijnselen zich voordoen bij diverse mensen die hetzelfde voedsel of in hetzelfde restaurant hebben gegeten. De ziekte gaat meestal vanzelf binnen een tot vijf dagen over. Maar zoals eerder verteld zijn er ernstige gevallen en daarbij is behandeling of opname in een ziekenhuis nodig.

Bron: TukTukDesign, PixabayBron: TukTukDesign, Pixabay

Symptomen voedselvergiftiging

Je kunt de volgende symptomen waarnemen:
  • Diarree
  • Buikpijn en buikkramp
  • Misselijkheid en overgeven
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Bloederige stoelgang

Oorzaken voedselvergiftiging

In de inleiding is al gezegd dat bacteriële toxinen kunnen zorgen voor deze aandoening. Deze toxinen kunnen door een overmaat aan bacteriën in voedsel worden gevormd, voordat het werd gegeten. Maar ook levende micro-organismen zijn risicofactoren, omdat ze vermenigvuldigen in het lichaam of toxinen (gifstoffen) produceren. Daarnaast zijn ook giftige metalen als oorzaak aan te wijzen en de eerder genoemde giftige vis, schaal- en schelpdieren of planten (paddenstoelen).

Preventie: voedselvergiftiging voorkomen

Was de handen goed met water en zeep, voordat je de maaltijd bereidt. Zorg ook dat voedingsmiddelen op de juiste manier bewaart, gereinigd, gekookt en behandeld worden. Koop of gebruik geen voedsel uit roestige, uitgezette of lekkende blikken (een blik tomatenpuree dat bol staat is hier het perfecte voorbeeld van). Proef het voedsel zeker niet om te zien of het bedorven is. Eet daarnaast geen zelf geplukte paddenstoelen en gooi twijfelachtige kliekjes meteen weg. Beter voorkomen dan genezen!

Behandeling van voedselvergiftiging

Drink veel vocht tegen uitdroging en neem een medicatie tegen diarree (bijvoorbeeld Norit). Middelen zijn verkrijgbaar bij de gangbare drogisten. In ernstige gevallen kan een antibraakmiddel worden gegeven, hoewel het lichaam door overgeven de toxinen kwijtraakt. Soms worden antibiotica voorgeschreven, afhankelijk van de specifieke infectiebron.

Naar de dokter

Ga naar een arts bij de volgende verschijnselen:
  • Ernstige diarree
  • Koorts (boven 38,5 graden Celsius)
  • Bloederige diarree
  • Hevige buikpijn

Spoed

Ook als de verschijnselen niet binnen een week over zijn, moet men een arts raadplegen. Er is mogelijk sprake van levensbedreigende complicaties bij mensen met een verlaagde weerstand. Zoals ouderen, jonge kinderen en bijvoorbeeld AIDS- of kankerpatiënten. Deze moeten onmiddellijk naar een arts worden gebracht.
© 2008 - 2020 Victorho, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Voedselvergiftiging: voorzorgsmaatregelen en behandelingVoedselvergiftiging is een van de meest voorkomende bedreigingen van de gezondheid ter wereld. Het meest voorkomende gev…
Voedselvergiftiging: beter voorkomen dan genezenMensen die voedselvergiftiging hebben gehad, weten hoe lastig het kan zijn. Misselijk zijn en last van je maag hebben is…
Bedorven maag: rotte eieren smaakBedorven maag: rotte eieren smaakEen bedorven maag heeft bijna iedereen al eens gehad: er komt een vieze stinkende lucht uit de mond. Vaak moet men boere…
Voedselvergiftiging: oorzaken, symptomen & behandelingVoedselvergiftiging: oorzaken, symptomen & behandelingEen heerlijk zomerzonnetje, warme temperaturen en een relaxte atmosfeer: het is de perfecte achtergrond voor een barbecu…

De ziekte van CrohnDe ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darmen. Ieder mens kan het krijgen. Wat is het? Wat zijn de symp…
Blaasontsteking (urineweginfectie)Een blaasontsteking is een infectie in de blaas. De klachten die hier bij horen zijn pijn of branderig gevoel bij het pl…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Voedselvergiftiging: oorzaak en behandeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Victorho
Laatste update: 27-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!