Voedselvergiftiging: voorzorgsmaatregelen en behandeling
Voedselvergiftiging is een van de meest voorkomende bedreigingen van de gezondheid ter wereld. Het meest voorkomende gevolg van een voedselvergiftiging is gastroenteritis, ofwel buikgriep. Daarnaast kan een voedselvergiftiging ook het zenuwstelsel aantasten.
Oorzaken van voedselvergiftiging
Voedselvergiftiging wordt meestal veroorzaakt door het eten van voedsel dat besmet is met bacterien of virussen. De meest voorkomende bacterien in voedsel zijn: Clostridium Perfringens, Escherichia Coli (E. Coli), Listeria Monocytogenes, Salmonella, Staphylococcus Aureus, Trichinella en de meeste soorten Clostridium Botulinum (botulisme).
Deze organismen komen vooral veel voor in rauw of niet goed verwarmd voedsel, besmette zuivel, rauwe groenten, besmette dieren, ongepasteuriseerde melk en eieren.
Symptomen van een voedselvergiftiging
De symptomen van voedselvergiftiging zijn onder andere:
- misselijkheid
- buikpijn en overgeven
- diarree
- vergrootte lever en milt
- verslapping van de spieren
- ontstoken ogen
- opgezette lymfeklieren
Voorzorgsmaatregelen
- Was altijd je handen goed met zeep, en, als het mogelijk is, met warm water. Was je handen altijd na een bezoek aan het toilet en voor het eten.
- Gebruik een snijplank alleen voor vlees. Maak snijplanken altijd goed schoon na gebruik.
- Houd huisdieren weg van plekken waar eten wordt bereid.
- Houd de keuken, koelkast, vriezer en het keukengerei altijd goed schoon.
- Desinfecteer sponzen en afwasborstels minimaal twee keer per week. Een verdunde bleekoplossing is ideaal voor desinfectie.
- Ontdooi eten altijd volledig in de koelkast, nooit daarbuiten. Vries nooit eten opnieuw in.
- Laat vlees altijd door en door warm worden.
- Bewaar vers voedsel altijd bij een temperatuur van vijf graden of kouder.
- Maak groente en fruit altijd goed schoon voor consumptie of bereiding.
- Gooi bedorven eten altijd meteen weg.
Behandeling
Dehydratie is een direct gevaar na diarree en overgeven. Kinderen, mensen die ziek zijn, mensen met een zwak immuun systeem en ouderen lopen een nog groter gevaar op dehydratie. De beste methode om dehydratie tegen te gaan is door veel water te drinken. Als je blijft overgeven neem dan sipjes water, en geen grote slokken.
Vervangen van zouten en suikers die verloren zijn gegaan in diarree: Probeer eens het volgende. Pers twee sinaasappelen, voeg een halve theelepel zout en twee theelepels honing toe. Meng dit met 500 mL water. Drink elk half uur een glas van dit mengsel, totdat de klachten afnemen.
Drink kruidenthee, zoals thijm, gember, pepermunt of venkel. Deze kruiden helpen om buikpijn tegen te gaan.
Kauw op stukjes verse gemberwortel. Gember is een goed middel tegen misselijkheid en overgeven. Belangrijk: vermijd gember als je bloedverdunners gebruikt of last hebt van galstenen.
Wanneer ga je naar de dokter?
Als het gaat om babies, zwakkere personen en ouderen moet direct een dokter worden gewaarschuwd. Zelfs voor gezonde mensen is het verstandig om een dokter te waarschuwen in het geval van ernstig overgeven en moeilijkheden bij het ademen en slikken. Als de diarree meerdere dagen aanhoud of als er bloed in de ontlasting zit moet ook een dokter worden gewaarschuwd.