Voedselvergiftiging genezen, behandelen, voorkomen
Voedselvergiftiging komt voor als ons eten toxines, chemicaliën, bacteriën, virussen of parasieten bevat. De kenmerken van voedselvergiftiging zijn: diarree, buikkrampen, overgeven en misselijkheid. Ook andere organen - zoals nieren, lever en hersenen - kunnen aangetast worden. Diarree en overgeven kan bovendien tot dehydratie leiden. Hieronder volgen enkele tips om voedselvergiftiging te voorkomen, te behandelen en te genezen.
Voedselvergiftiging genezen en behandelen
Lauw water
Er gaat niets boven het drinken van veel water als je aan voedselvergiftiging leidt. Vooral na het overgeven is het aangeraden om een beetje lauw water te drinken. Dit verzacht immers de maag en vermindert buikkrampen.
Gember
Maak een pasta van verse
gember en karnemelk. Neem dit twee tot drie keer per dag. Ook efficiënt is een mengeling van citroensap en gemberextract. Hiervan kan je drie maal daags drie soeplepels drinken.
Komijn en fenegriek
Los een beetje komijn en
Fenegriek (in poedervorm) op in een glas water. Het drinken van deze oplossing verlicht misselijkheid, braken en buikpijn.
Kruideninfusie
Maak een kruideninfusie op basis van munt, framboos, kamille en zwarte bes. Drink hiervan verschillende kopjes per dag.
Arts
Raadpleeg onmiddellijk de huisarts wanneer één of meerdere van de volgende symptomen optreden:
- Koorts
- Bloed in de stoelgang
- Dehydratie (gekenmerkt door lichthoofdigheid, zwakte, lage urineproductie)
- Diarree die langer dan 72 uur lang aanhoudt
Voedselvergiftiging voorkomen
Handen wassen
Was altijd je handen alvorens eten te bereiden, op te dienen en te eten.
Citroensap
Drink elke avond voor het slapengaan een glas vers geperst citroensap (eventueel aangelengd met een beetje water). Dit zorgt voor een gemakkelijke vertering en doet de stoelgang vlotter verlopen.
Gefrituurde voeding
Eet nooit gefrituurde voeding buitenshuis. Je kan immers nooit zeker zijn of de olie al dan niet vers en van goede kwaliteit is.
Vers, gekookt voedsel
Eet enkel vers en gekookt voedsel. Dit is de beste garantie om microben en parasieten te vermijden.
Koelkast en keukengerij
Houd je koelkast ten allen tijde zo proper en hygiënisch mogelijk. Hetzelfde geldt voor keukengerij zoals bestek, borden, snijplanken, doekjes, vleesmessen, etc. Gebruik hiervoor een afwasproduct op basis van citroen.
Houdbaarheidsdatum
Controleer de houdbaarheidsdatum van alle etenswaar alvorens het te kopen en te consumeren.
Melk, cake en brood
Bewaar melk, cake, taart en brood nooit langer dan één dag.
Olie
Veel mensen hergebruiken de overgebleven olie nadat ze iets hebben opgewarmd in de pan of wok. De olie heeft ondertussen echter een chemische reactie ondergaan die de gezondheid danig in gevaar kan brengen.