Diabetes type 2, ontstaan en voorkomen
Diabetes type 2 of ouderdomssuiker kwam vroeger vooral voor bij oudere mensen. Helaas hebben tegenwoordig steeds meer jonge mensen en zelfs kinderen deze vorm van suikerziekte ook. Diabetes type 2 is een chronische ziekte, mensen die hieraan lijden houden hier hun leven lang last van.
Wat is diabetes type 2
Suikerziekte wil zeggen dat iemand te veel suiker of glucose in het bloed heeft. Oorzaak is een tekort aan insuline en een slechte werking van de insuline.
Tussen het eten door zorgt de lever ervoor dat steeds een hoeveelheid suiker wordt afgegeven aan het bloed. Die suiker haalt de lever uit de opgeslagen voorraden in het lichaam. Na het eten wordt de suiker uit de voeding via de darmen opgenomen en afgegeven aan ons bloed. De hoeveelheid suiker in ons bloed stijgt daardoor flink. De alvleesklier wordt daardoor gestimuleerd om insuline te produceren. Die insuline zorgt ervoor dat het suiker uit het bloed wordt opgenomen in het spier- en vetweefsel. Door de insuline wordt ook de suikerafgifte vanuit de lever geremd.
Hoe ontstaat diabetes type 2
Of iemand diabetes type 2 krijgt hangt van een aantal oorzaken af. Te dik zijn, te veel of ongezond eten, te weinig bewegen en roken zijn belangrijke oorzaken. 80% van de gevallen wordt veroorzaakt door overgewicht. We noemen diabetes in dat geval ook wel een welvaartsziekte.
De genetische aanleg speelt ook mee. Als in de familie al mensen met diabetes voorkomen is de kans op het ontstaan van deze ziekte een stuk groter. In dat geval kan de ziekte zich soms ook openbaren bij mensen die wel gezond leven, al kan dit dan wel worden uitgesteld.
Een logisch gevolg van genoemde oorzaken is dat de kans op het krijgen van de ziekte stijgt met de jaren. Lees meer over
'Wie krijgen diabetes type '2?'.
Complicaties
De hoeveelheid suiker in het bloed moet redelijk contant blijven. Bij een te hoge of te lage concentratie kan het lichaam niet goed functioneren, alle organen, weefsels en zenuwen hebben daarvan te lijden. Hierdoor kunnen complicaties op allerlei plekken in het lichaam optreden.
Tot de belangrijkste en ernstigste complicaties horen de hart- en vaatziekten, maar ook andere complicaties kunnen nare gevolgen hebben. Andere complicaties zijn, nierziekten, pijnlijke handen en voeten, concentratie- en geheugenstoornissen, seksuele problemen, gevoeliger zijn voor infecties, oogaandoeningen en problemen met de gewrichten of met de huid.
Of en wanneer complicaties ontstaan heeft vooral te maken met het meer of minder onder controle hebben van de bloedsuikerwaarden in het bloed. Iemand die het bloedsuiker niet onder controle heeft zal sneller complicaties krijgen. Complicaties ontstaan langzaam, deze doen zich dus vooral ook voor bij mensen die al langer met de ziekte leven.
Diabetes type 2 en complicaties voorkomen
Mensen die niet te dik zijn, gezond eten, niet roken en voldoende bewegen lopen een kleine kans de ziekte krijgen. Als suikerziekte in de familie voorkomt moet je extra opletten. Vooral als meerdere familieleden de ziekte hebben, dan is de kans zo’n 25 tot 70% dat je de ziekte krijgt.
Wie de ziekte wil voorkomen of wil uitstellen dat de ziekte zich openbaart zal dus zo gezond mogelijk moeten leven. Dat geldt overigens ook voor mensen bij wie diabetes al is vastgesteld. Om de ziekte onder controle te houden en om complicaties zoveel mogelijk te voorkomen zullen deze mensen hun slechte levensgewoonten moeten opgeven.
Wat zijn de gevolgen van een gezonder leven?
Bewegen is erg belangrijk voor mensen met diabetes. Bewegen zorgt ervoor dat de suiker makkelijker uit het bloed wordt gehaald, zodat de suikerspiegel daalt. De stofwisseling, die door het sporten versnelt blijft ook de rest van de dag hoger en ook de bloedsomloop verbeterd. Door het bewegen zal het gewicht makkelijker op peil worden gehouden of gebracht. Dit alles heeft ook een beschermende werking tegen eventuele complicaties. Daarnaast wordt je door meer te bewegen fitter, je voelt zich beter, je bent minder gestrest en je spieren en botten worden sterken. Dit alles heeft een positieve werking op het gehele lichaam.
Het blijkt dat overgewicht, en dan met name buikvet, kan leiden tot diabetes type 2. Bij deze mensen reageert het lichaam niet goed meer op insuline. Het blijkt ook dat mensen die afvallen meteen minder vatbaar zijn voor de ziekte. Een gezonde BMI ligt tussen de 20 en de 25. Een andere maat is het middel, aangeraden wordt die onder de 88 centimeter te houden.
Rokers hebben een grotere kans op diabetes. Dit heeft onder andere te maken met de vetopslag, bij rokers is die anders dan bij niet rokers. Bij rokers verzamelt het vet zich namelijk vooral rond de buik en juist dat is het vet dat de kans op diabetes vergroot. Daarnaast is de kans op complicaties groter bij rokers, omdat roken zelf veel van dezelfde complicaties kunnen veroorzaken. Een ander probleem van roken is de insuline bij rokers minder goed werkt.
Door gezonder te eten kan het bloedsuiker beter op peil blijven. Bovendien verkleint het de kans op diabetes en complicaties, omdat het lichaam beter functioneert. Gezonder eten betekent voor diabetici, minder eten, minder snoepen, minder suiker, minder vruchtensappen, meer fruit, meer volkorenproducten, meer vis en meer groente, en kiezen voor mager vlees en magere melkproducten.
Lees verder