Het verschijnsel foetus in fetu

Foetus in fetu is een zeldzame aandoening waar minder dan 200 gevallen van bekend zijn. Het wordt vaak verward met teratoma. Foetus in fetu is een zeldzame conditie waarvan er minder dan 200 gevallen wereldwijd bekend zijn. Bij foetus in fetu groeit er een parasitaire foetus in een normaal ontwikkelende foetus. Dit gebeurt bij eeneiige tweelingen waarbij de ene foetus al zeer vroeg in de zwangerschap omsloten wordt door de andere foetus. Vermoedelijk gaat er iets mis bij de celdeling, waardoor de parasitaire foetus zich binnen de andere foetus gaat ontwikkelen. In de meeste gevallen wordt er één foetus ingesloten, maar er zijn ook gevallen bekend waar er 2 tot 5 foetussen ingesloten waren door de normaal ontwikkelende foetus. In het begin ontwikkelen de foetussen zich nog even snel, maar de ontwikkeling van de ingesloten foetus stopt abrupt als gevolg van de dominante bloedsomloop van de andere foetus of vanwege een defect in de ingesloten foetus. De ingesloten foetus ontwikkelt meestal geen hersenen, maar er zijn vaak in meer of mindere mate ontwikkelde ledematen aanwezig en een ruggengraat. In sommige gevallen zijn er ook andere lichaamsdelen of organen te herkennen. Foetus in fetu wordt meestal ontdekt voordat het normaal ontwikkelende kind 18 maanden oud is, in enkele gevallen wordt het pas later ontdekt. Er zijn slechts vier gevallen bekend waarbij de parasitaire foetus ontdekt werd na het vijftiende levensjaar. De parasitaire foetus bevindt zich meestal in de buik van de normaal ontwikkelende persoon. Soms wordt de foetus op een andere plaats in het lichaam aangetroffen zoals in de schedel. In 1 % van de gevallen wordt de foetus aangetroffen in de mond of in het scrotum. Er is tot nu toe slechts één geval bekend waarin de foetus zich in de lever bevond.

Hoe wordt foetus in fetu ontdekt?

Foetus in fetu wordt meestal ontdekt doordat ouders een massa voelen in hun meestal nog jonge kind. Bij oudere personen ontdekken ze meestal zelf een massa in hun lichaam. Misselijkheid en buikpijn zijn klachten die voor kunnen komen als de foetus zich in de buikregio bevindt. De foetus kan grote vormen aannemen en tot enkele kilo’s wegen. Op CT-scans is vaak een massa weefsel te zien met kalkachtige structuren erin. Soms is er ook een foetale vorm herkenbaar.
De parasitaire foetus wordt operatief verwijderd en het herstel hangt af van de plaats waar de foetus in het lichaam zat.

Foetus in fetu of een teratoma?

Fetus in fetu en een teratoma worden vaak door elkaar gehaald en worden ook vaak misgediagnosticeerd. Een teratoma is een ingekapselde tumor dat uit drie verschillende weefsellagen bestaat. Het bevat vaak ook orgaanweefsel. Deze teratoma’s kunnen ook haar, bot, of tanden bevatten, vandaar de verwarring met foetus in fetu. Het verschil met foetus in fetu is onder andere dat teratoma’s vaak kwaadaardig worden. Bovendien bevat een foetus in fetu over het algemeen een ruggengraat en is er vaak sprake van een bilaterale symmetrie. Dit is bij een teratoma niet het geval. De grens tussen foetus in fetu en een teratoma is echter vaag en nog niet volledig bekend.
© 2011 - 2024 Ilsemarietje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger: foetus is kleiner dan normaalZwanger: foetus is kleiner dan normaalTijdens de zwangerschap blijkt de foetus in de baarmoeder kleiner te zijn dan normaal is voor de duur van de zwangerscha…
Parasitaire tweelingenMensen met drie armen, vier benen, of een extra hoofd... Het klinkt als sprookjesachtige bedenksels, maar ze bestaan ech…
Placentaloslating tijdens de zwangerschapPlacentaloslating tijdens de zwangerschapNadat de baby is geboren, zal de placenta loslaten van de baarmoederwand. Wat gebeurd er als de placenta eerder los laat…
Vruchtwater bij de ontwikkeling van het maagdarmstelselVruchtwater bij de ontwikkeling van het maagdarmstelselVruchtwater is van groot belang voor de ontwikkeling van een foetus, met name voor de ontwikkeling van het maagdarmstels…

Atypisch fibroxanthoom: symptomen, oorzaak en behandelingAtypisch fibroxanthoom: symptomen, oorzaak en behandelingAtypisch fibroxanthoom (AFX) is een in de regel goedaardige, snel groeiende huidtumor. Kenmerkend is dat de patiënt een…
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
Bronnen en referenties
  • Murtaza, A., Kanhaiya, C., Sadhna, M., & Sabiha, M. (2010). Fetus in fetu: A rare presentation in an adult female. Oman Medical Journal.
  • Gangopadhyay, A. N., Srivastava, A., Srivastava, P., Gupta, D. K., Sharma, S. P., & Kumar, V. (2010). Twin fetus in fetu in a child: a case report and review of the literature. Journal of Medical Case Reports.
  • Arlikar, J. D., Mane, S. B., Dhende, N. P., Sanghavi, Y., Valand, A. G., & Butale, P. R. (2009). Fetus in fetu: Two case reports and review of literature. Pediatric Surgery International.
Ilsemarietje (40 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.