De basis van huidverzorging

De basis van huidverzorging De huid is het grootste orgaan van je lichaam met vele functies. Iedereen wil graag een mooie, zachte, soepele en gladde huid met een jeugdige uitstraling. Je huid laat de sporen na van het leven. Zo kun je zien of je gezond bent, te veel drinkt of rookt, maar ook je leeftijd is eraan af te lezen. Door een goede huidverzorging kun je het verouderingsproces vertragen en je huid er beter uit laten zien.

De functie van de huid

Je huid is een belangrijk onderdeel van je lichaam. Het is je grootste orgaan met vele essentiële functies. Naast bescherming tegen schadelijke stoffen en ziektekiemen, beschermt het ook tegen stoten en druk, het reguleert de lichaamstemperatuur en de tast zorgt dat je kunt voelen. Door de productie van talg wordt de huid vettig gehouden en zweetklieren zorgen voor de afscheiding van allerlei afvalstoffen uit je lichaam. De huid bestaat uit drie lagen die hierna worden per huidlaag worden beschreven.

Opperhuid

De opperhuid is een beschermlaag, en bevat een kiem- en een hoornlaag. Het onderste gedeelte is de kiemlaag en daar worden nieuwe huidcellen gevormd die naar boven worden geduwd. Als ze in de bovenste laag van de opperhuid komen, gaan ze dood. Toch hebben ze dan nog steeds een belangrijke functie omdat ze als pantser dienen tegen ziekteverwekkers en het voorkomt dat de huid uitdroogt. De hoornlaag heeft verschillende diktes op het lichaam. Zo is het op de voetzolen veel dikker dan bijvoorbeeld op je oogleden. Dode cellen worden afgestoten en vervangen door een nieuwe kiemlaag. De huid doet er gemiddeld 28 dagen over dit vernieuwingsproces van kiemen tot afsterven. In deze huidlaag bevinden zich ook de pigmentcellen.

Lederhuid

Deze laag bestaat uit bindweefsel dat veel bloedvaatjes bevat dat de huid voorziet van voedingsstoffen en zuurstof en de temperatuur reguleert. Het weefsel lijkt op een gebundeld elastische net van vezels en deze soepele laag bezit een groot weerstandsvermogen. De lederhuid bevat ook zweetkliertjes die belangrijk zijn bij de warmtehuishouding. Zweet komt via de huidporiën naar buiten als je het erg warm krijgt. De lederhuid bevat ook haarwortels, zenuwuiteinden, spiervezels, talgkliertjes en lymfevaatjes.

Onderhuid (onderhuids bindweefsel)

De onderhuid bestaat uit los bindweefsel waarin vetcellen zijn opgeslagen. Deze vetlaag zorgt voor warmte-isolatie en dient als bescherming voor druk van buitenaf. Ook dient het als voedselreserve. Bijna tweederde van het lichaamsvet ligt opgeslagen in de onderhuid. Bij mensen met overgewicht is het vetgehalte hoger.

Collageen

Collageen is een vezelproteïne dat water vasthoudt in de lederhuid. Naarmate je ouder wordt, verandert het collageen waardoor de huid de stevigheid verliest, er minder glad uitziet en minder elastisch wordt. Pas op met de ultraviolette straling van de zon: dit zorgt ervoor dat het collageen vernietigd wordt waardoor de huid vroegtijdig veroudert. Bovendien is het gevaarlijk voor de gezondheid van de huid.

Een mooie huid

Iedereen wil graag een mooie, zachte en soepele huid dat een jeugdige uitstraling geeft. We willen er allemaal jong en gezond uitzien. De huid laat sporen na van het leven dat je leidt. Aan de huid kun je ook een hoop afleiden: of iemand rookt, te veel drinkt of dat je niet gezond bent. Aan je huid is te zien welke leeftijd je ongeveer hebt en mimiek bepaalt hoe je eruit ziet. Zo vormen lachrimpeltjes een deel van je persoonlijkheid.

Basiskennis huidverzorging

Door je huid goed te verzorgen kun je het verouderingsproces niet tegenhouden, maar je kunt het hooguit wat vertragen. Probeer overmatig zonlicht en roken te vermijden. Daarnaast moet je de huid goed reinigen. Dit is met name belangrijk voor de nacht omdat je huid tijdens de slaap bezig is met herstel. Zeep kan door de zuurgraad van de huid een verkeerde uitwerking hebben. Als de zuurgraad wordt aangetast kunnen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf zoals bacteriën, schimmels en virussen de huid binnendringen. Er kunnen allerlei huidproblemen ontstaan zoals een vette huid, acne, jeuk of eczeem.

Reiniging

Gebruik bij voorkeur zeep die dezelfde zuurgraad heeft als de huid. De huid heeft een pH-waarde van 5,5. Het is dus veilig om een zeep te nemen met dezelfde pH-waarde zodat het beschermende zuurlaagje van de huid intact blijft. Reinig de huid goed zodat de afvoerkanaaltjes van zweet en talg open blijven zodat het zich niet ophoopt. Als je de huid nog beter wilt reinigen, kun je de poriën van je gezicht openen met een stoombad. Ga hiervoor tien minuten zitten met een handdoek over het hoofd, boven een kom met heet water. Je kunt er eventueel kamille of basilicumblaadjes in doen. Het beste is om dit s avonds te doen voordat je naar bed gaat, zodat de huid optimaal kan herstellen.

Huidtypen

Er bestaan vier soorten huidtypen die grofweg in vier categorieën verdeeld kunnen worden, te weten: normaal, vet, droog en gecombineerde huid. Het is belangrijk te weten welk huidtype je hebt, zodat je de juiste huidverzorging kunt toepassen. De huidtypen worden hieronder besproken:

Normale huid

Dit huidtype is niet droog of vet en wordt een normale huid genoemd. Veel jonge mensen die geen vette huid hebben, hebben een normale huid. Ook deze huid vraagt een goede verzorging zoals dagelijkse reiniging en moet af en toe opgepept worden. Bij verwaarlozing zullen er eerder verschijnselen zijn van veroudering en rimpelvorming. In de vrieskou of verwarmde ruimtes loopt dit huidtype een risico om droog te worden.

Vette huid

Dit zie je vaak bij jongeren omdat de talgklieren overproductief zijn door de invloed van hormonen. Zon huid glimt vaak en heeft vergrote poriën. Hierdoor is de kans op puistjes en mee-eters groter. Bij volwassenen met een vette huid is de kans op rimpels in het gezicht kleiner. De vette huid moet meer aandacht hebben voor reiniging omdat het meer vuil aantrekt dan een droge huid. Pas op voor zeep en andere ontvettende producten, omdat die de aanmaak van vet juist kunnen stimuleren omdat de talgklieren meer gaan produceren. De huid kan het beste op milde wijze gereinigd worden.

Droge huid

Deze huid heeft te weinig vet of vocht en komt meestal voor bij mensen vanaf dertig tot veertig jaar. De huid is kwetsbaar en raakt gemakkelijk geïrriteerd. Klachten die als gevolg hiervan kunnen ontstaan zijn: als jeuk, ruwe plekjes en kloofjes. Een droge huid kan ontstaan doordat talgklieren te weinig produceren, door vrieskou, droge omgeving, chloorwater of te heet baden. Een droge huid voelt strak aan na het douchen en kan er ook echt droog uitzien zoals de kleine schilfertjes die kunnen ontstaan. Een vochtinbrengende crème kan voor verbetering zorgen. Het gebruik van huidolie of badolie kan uitdroging helpen voorkomen.

Gecombineerde huid

Bij een gecombineerde huid is er sprake van verschillende huidtypen bij een persoon. Vaak is daarbij de huid van voorhoofd, neus en kin (de zogenaamde T-zone) vet en de rest van de huid, waaronder de wangen normaal of droog. Maar het kan ook zijn dat bijvoorbeeld de wangen erg vet zijn. Dit huidtype komt regelmatig voor en wordt vaak verkeerd behandeld. De behandeling dient gescheiden te zijn voor de verschillende locaties. Zowel de droge als de vette zone moeten van vocht te worden voorzien.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…
Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtype heb ik?Welk soort huidtypes zijn er allemaal en welke heb ik nu eigelijk. Hieronder vindt je een overzicht welk soort huidtypes…
Crème, het tovermiddel voor een mooie huidEen mooie huid willen we allemaal. Al van jongs af aan leren wij van ouders, kennisse, vrienden en vriendinnen en reclam…
Uw huid verzorgenUw huid moet goed verzorgt worden, om er mooi en jong uit te zien. Maar hoe kunt u uw huid goed verzorgen?

Borstvergroting: risico'sBorstvergroting: risico'sEen borstvergroting is een ingrijpende operatie: de borst wordt vergroot middels het inbrengen van siliconen of watergev…
Maak je eigen gezichtsscrubs en reinig je huidMaak je eigen gezichtsscrubs en reinig je huidDoor te scrubben verwijder je dode huidcellen waardoor je huid zachter en gladder aanvoelt. Je kunt een scrub in de wink…
Bronnen en referenties
  • Boek: schoonheid 360 graden. ISBN 9789022992838
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.