Cutis laxa: extreem slappe huid door erfelijke aandoening

Cutis laxa: extreem slappe huid door erfelijke aandoening Letterlijk betekent cutis laxa een “slappe huid”. Mensen die hieraan lijden hebben meestal een erfelijke aandoening waardoor ze elastische vezels in de huid verliezen, waardoor de huid zijn veerkracht verliest. Het valt het meest op in het gezicht en begint vaak al op jonge leeftijd. Ook al kun je met deze huidziekte een gezond leven leiden, vaak wordt er gekozen om een ingreep te doen om het uiterlijk te verbeteren.

Wat het is

Cutis laxa wordt ook wel dermatochalasia of elastolyse genoemd en het betekent letterlijk “slappe huid”. Het is meestal een aangeboren huidaandoening waarbij de huid in plooien langs het lichaam hangt. Er is sprake van een genetische fout. Het is vooral aanwezig in het gezicht waardoor oogleden en lippen gaan hangen. Hierdoor ontstaat er een droevig uiterlijk en de persoon ziet er ouder uit. Er bestaan verschillende vormen van ernst en het begint soms al op jonge leeftijd op te vallen. Het komt voor bij zowel jongens als meisjes.

Verlies van veerkracht

Het is een vrij zeldzame aandoening, waarbij het bindweefsel van de huid is aangetast. Door verlies van vezels verliest de huid haar stevigheid en elasticiteit. De huid rekt gemakkelijk op en kan los om het lichaam gaan zitten. Het kan in losse plooien om het lichaam hangen. Het proces verloopt veel sneller dan het normale verouderingsproces. In een ernstigere vorm van deze aandoening, zal naast de huid ook andere organen aangetast zijn. Het kan gaan om longen, darmen, hart of slagaders.

De symptomen

Vaak zijn de eerste symptomen al kort na de geboorte te zien. Het kan ook ontstaan als het kind al wat ouder is of op een leeftijd van een jong volwassene zonder dat er sprake is van een genetische afwijking. De oorzaak is vaak niet duidelijk. Soms wordt het gezien met een verstandelijke achterstand. Het kan beginnen met koorts en uitslag en de persoon ziet er ouder uit dan hij is. Soms is de huid al kort na de geboorte al erg los. Meestal zal het geleidelijk aan steeds ernstiger worden. De diagnose kan worden gesteld door het laten uitvoeren van een huidbiopsie.

Behandeling

Helaas is deze aandoening niet te genezen. Als de ziekte alleen de huid betreft, zijn de vooruitzichten voor de levensverwachting goed. Als andere organen zijn aangedaan, kan het gevolgen hebben voor de gezondheid en zijn de vooruitzichten verschillend. In sommige gevallen is het zelfs fataal. Ter verbetering van het uiterlijk, kan er gekozen worden voor een cosmetische ingreep. Zo kunnen hangende oogleden en een lange bovenlip door een plastisch chirurg worden behandeld.

Een dermatoloog kan tips geven over het omgaan met deze huidziekte en andere specialisten kunnen uitleg geven over de gevolgen, bijvoorbeeld over de erfelijkheid of over de aantasting van andere organen. Een huidoperatie is slechts een tijdelijke oplossing. Na verloop van tijd zal de huid weer oprekken en in plooien gaan hangen.

Lees verder

© 2013 - 2020 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Cutis laxa: Losse huid en afwijkingen aan organenCutis laxa: Losse huid en afwijkingen aan organenBij cutis laxa treedt een sterk plooibare slappe huid op als gevolg van een zeer losse consistentie van de subcutis (ond…
Elastoderma: Huidaandoening met losse, elastische huidElastoderma: Huidaandoening met losse, elastische huidElastoderma is een zeldzame huidaandoening waarbij een verhoogde laxiteit van de huid van een bepaald lichaamsdeel (zoal…
Cutis marmorata telangiectatica congenita: VaataandoeningCutis marmorata telangiectatica congenita: VaataandoeningCutis marmorata telangiectatica congenita (CMTC, syndroom van Lohuizen) is een zeldzame aangeboren ziekte waarbij een bl…
Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden; informatie en tips!Hangende oogleden ontstaan meestal bij het ouder worden of bij vermoeidheid. Met name voor vrouwen kunnen hangende oogle…

Frisdrank leidt tot ADHD en welvaartsziektenFrisdrank leidt tot ADHD en welvaartsziektenWat vele voedselexperts altijd al vermoedden, blijkt waarheid: frisdrank leidt tot veranderingen in de hersenen. Daaruit…
Dementie voorkomen en beginnende dementie genezenDementie voorkomen en beginnende dementie genezenIn vergelijking met een halve eeuw geleden is er begin 21e eeuw een grote hoeveelheid mensen met dementie. De maatschapp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brenkee, Pixabay
  • www.huidhuis.nl
  • www.merckmanual.nl

Reageer op het artikel "Cutis laxa: extreem slappe huid door erfelijke aandoening"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Huidaandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!