Elastoderma: Huidaandoening met losse, elastische huid

Elastoderma: Huidaandoening met losse, elastische huid Elastoderma is een zeldzame huidaandoening waarbij een verhoogde laxiteit van de huid van een bepaald lichaamsdeel (zoals de ledematen) ontstaat. De huid is bij patiënten met elastoderma namelijk los, alsof de huid hangt of inzakt in losse plooien. Op sommige plaatsen maakt het lichaam te veel elastine aan. Dit is een eiwit dat de huid kracht en flexibiliteit geeft. De exacte onderliggende oorzaak is anno oktober 2020 onbekend, maar meestal komt de aandoening spontaan tot stand. Er is geen standaard behandeling beschikbaar voor elastoderma. Soms verwijdert de arts de aangetaste huid, maar de losse huid komt vaak terug na de operatie.

Epidemiologie van huidaandoening

Elastoderma is zeldzaam maar exacte prevalentie- en incidentiegegevens zijn anno oktober 2020 niet gevonden in de geraadpleegde bronnen. De ziekte komt het vaakst tot stand bij adolescenten en volwassenen. Mannen en vrouwen zijn even vaak aangetast. Wereldwijd zijn patiënten van alle raciale en etnische groepen getroffen

Oorzaken: Overproductie van elastine

De exacte onderliggende oorzaak van elastoderma is nog onbekend anno oktober 2020. Mogelijk gebeurt er een overproductie van elastine in een specifiek huidgebied. Het eiwit elastine is een essentieel onderdeel van de huid en andere bindweefsels door het hele lichaam. Elastine biedt sterkte en flexibiliteit aan bindweefsels, biedt structurele ondersteuning aan organen en weefsels zoals het hart, de huid en de longen en helpt de huid terug te keren naar zijn oorspronkelijke positie wanneer mensen hierin prikken of knijpen. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van deze elastinetoename bij patiënten met elastoderma. Duidelijke risicofactoren voor elastoderma zijn evenmin bekend bij deze aandoening die meestal spontaan tot uiting komt.

Symptomen

Een patiënt met elastoderma heeft één of meer van volgende symptomen:
  • cutis laxa (losse huid en afwijkingen aan organen)
  • eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid)
  • een verhoogde laxiteit van de huid die is gelokaliseerd in een specifiek lichaamsdeel (elastische of losse en hangende huid)
  • een verminderde terugslag van de huid (wanneer mensen hierin knijpen of prikken, gaat de huid minder terug naar zijn oorspronkelijke positie)
  • huidknobbeltjes / bultjes
  • hyperesthesie (overmatige gevoeligheid)
  • roos
  • voortijdige huidrimpels

Hoewel elk lichaamsdeel kan worden aangetast, zijn de huid van de nek en ledematen (armen en benen, vooral bij de ellebogen en/of knieën) het vaakst getroffen.

Diagnose en onderzoeken

Een diagnose van elastoderma gebeurt op basis van de uiterlijke tekenen en ook door aandoeningen met vergelijkbare symptomen uit te sluiten. Een huidbiopsie is aanbevolen om de diagnose te bevestigen.

Behandeling van elastoderma

De aandoening is uiterst zeldzaam en daarom is anno oktober 2020 geen bekende behandeling beschikbaar. Af en toe snijdt de arts de aangetaste huid gedeeltelijk weg (excisie). De hyperlaxiteit van de huid komt echter vaak terug na de operatie

Prognose van aandoening met losse, elastische huid

De prognose van elastoderma is afhankelijk van de ernst van de symptomen en de eventuele complicaties. Een chirurgische verwijdering van de losse/hangende huid is mogelijk, maar vaak keert de laxiteit terug.

Complicaties

De complicaties van elastoderma bestaan uit een negatief zelfbeeld en een herhaling van elastoderma na een operatie om de losse huid te verwijderen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cutis laxa: extreem slappe huid door erfelijke aandoeningCutis laxa: extreem slappe huid door erfelijke aandoeningLetterlijk betekent cutis laxa een “slappe huid”. Mensen die hieraan lijden hebben meestal een erfelijke aandoening waar…
Hoe je losse huid strakker maakt na gewichtsverliesHoe je losse huid strakker maakt na gewichtsverliesAls je vet verliest begint je losse huid te verschijnen. De eerste regel is: geen paniek! Want net als een levend orgaan…
Wat zegt je huid over je bloedvaten?Wat zegt je huid over je bloedvaten?Van arts en schrijver Kris Verburgh is de opmerkelijke stelling ‘de huid is de spiegel van de bloedvaten’. Wat is de ach…
Huidveroudering, waardoor?Elke huid wordt ouder, maar wat zijn de oorzaken dat de ene huid sneller oud wordt dan de andere huid?

Blauwe tenen: oorzaken van blauwe of paarse tenen of teenBlauwe tenen: oorzaken van blauwe of paarse tenen of teenEen blauwe teen is niet altijd gevaarlijk. Maar soms is een blauwe teen een teken van ernstige ziektetoestand. Er zijn m…
Chromhidrosis: Aandoening met gekleurd zweetChromhidrosis: Aandoening met gekleurd zweetChromhidrosis (chromhidrose) is een zeldzame aandoening waarbij een patiënt gekleurd gaat zweten. Het zweet heeft een ge…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 21 april 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Elastoderma, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/12716/elastoderma
  • Elastoderma, https://www.dovemed.com/diseases-conditions/elastoderma/
  • Elastoderma, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-uncommon-skin-conditions
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.