Hyperelastische huid: Ongewoon rekbare huid

Hyperelastische huid: Ongewoon rekbare huid Een hyperelastische huid verwijst naar een ongewoon rekbare huid, wat een symptoom kan zijn van verschillende aandoeningen. Collageen, een belangrijk eiwitbestanddeel van bindweefselvezels en (kraak)been, is verantwoordelijk voor de elasticiteit van de huid. Het bevindt zich in de meeste weefsels van het lichaam. Bij een overproductie of defect in de aanmaak van collageen kan hyperelasticiteit optreden. De aandoening vereist zorgvuldige aandacht om schade aan de huid, die vaak ook zeer gevoelig is, te voorkomen. Medische behandeling richt zich doorgaans op de onderliggende oorzaak van de hyperelasticiteit.

Oorzaken van een hyperelastische huid

Ehlers-Danlos Syndroom

Het Ehlers-Danlos syndroom (EDS) is een erfelijke bindweefselziekte die gepaard gaat met een zeer uiteenlopend ziektebeeld. Symptomen omvatten onder andere hyperelasticiteit van de huid, fragiliteit van bloedvaten, gewrichtsdislocaties, oogafwijkingen, en meer. De aandoening is het gevolg van biochemische defecten in collageen, bloedplaatjes, en bepaalde plasmaproteïnen. Het meest opvallende symptoom van EDS is de extreem rekbare huid, maar ook de gewrichten zijn vaak buitengewoon buigzaam. Patiënten met EDS worden soms aangeduid als "rubbermannen" of "rubbervrouwen".

Andere aandoeningen

Er zijn ook andere aandoeningen en syndromen die kunnen leiden tot hyperelasticiteit van de huid:

Diagnose en onderzoeken

Wanneer een patiënt een abnormaal elastische huid of een extreem gevoelige huid heeft, voert de dermatoloog een grondige inspectie uit. De arts onderzoekt de huid en bevraagt de patiënt over andere mogelijke symptomen. Daarbij is het belangrijk te weten wanneer de huidelasticiteit voor het eerst optrad en of er sprake is van een geschiedenis van gemakkelijk beschadigde huid. Ook familiegeschiedenis is relevant, vooral als er gevallen van het Ehlers-Danlos syndroom zijn. De diagnose van hyperelastische huid wordt meestal gesteld op basis van de zichtbare symptomen. Bij aanwezigheid van andere symptomen worden aanvullende onderzoeken uitgevoerd om de onderliggende oorzaak te identificeren.

Behandeling

Bescherming tegen de zon is noodzakelijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, PixabayBescherming tegen de zon is noodzakelijk / Bron: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
Zelfzorg
De patiënt dient de huid zoveel mogelijk te beschermen tegen beschadigingen, omdat deze gevoeliger is dan normaal. Het dragen van handschoenen bij het gebruik van gereedschap of tijdens het tuinieren is bijvoorbeeld sterk aanbevolen. Bij blootstelling aan de zon is het belangrijk om zonnebrandcrème te gebruiken om schade door zonlicht te voorkomen. Bovendien dient de patiënt voorzichtig om te gaan met scherpe voorwerpen om snijwonden, schaafwonden, of littekens te vermijden. Het gebruik van collageen bevattende huidverzorgingsproducten moet altijd in overleg met een arts plaatsvinden.

Professionele medische zorg

Er bestaat geen specifieke behandeling voor hyperelasticiteit van de huid zelf, maar de onderliggende aandoening kan vaak wel behandeld worden. Bij patiënten met het Ehlers-Danlos syndroom wordt vaak een combinatie van fysiotherapie, medicatie en soms chirurgie toegepast. In het geval van een subcutaan T-cel lymfoom kan de behandeling bestaan uit lokale (op de huid aangebrachte) steroïden, bestraling, en chemotherapie. Wanneer deze behandelingen effectief zijn, kan ook de hyperelasticiteit van de huid verminderen.

Prognose

De prognose voor patiënten met een hyperelastische huid varieert sterk en is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Bij genetische aandoeningen zoals Ehlers-Danlos syndroom is er geen genezing, maar kan het verloop wel gecontroleerd worden met de juiste behandeling en zorg. In gevallen van lymfoom kan de prognose beter zijn als de diagnose vroeg wordt gesteld en de behandeling effectief is.

Complicaties

Mogelijke complicaties van een hyperelastische huid zijn onder meer:
  • Verhoogde kans op huidletsels, zoals snijwonden en kneuzingen
  • Chronische pijn en vermoeidheid bij aandoeningen zoals Ehlers-Danlos syndroom
  • Risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals aneurysma’s bij betrokkenheid van bloedvaten (bijvoorbeeld bij het syndroom van Marfan)
  • Sociale en psychologische impact door het ongewone uiterlijk van de huid

Preventie

Preventie van een hyperelastische huid is niet altijd mogelijk, vooral niet als deze veroorzaakt wordt door genetische factoren. Wel kunnen patiënten preventieve maatregelen nemen om verdere huidbeschadiging te voorkomen, zoals het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon, het gebruik van beschermende kleding en het vermijden van activiteiten die de huid kunnen beschadigen. Regelmatige medische controles en genetisch advies kunnen nuttig zijn voor personen met een familiegeschiedenis van bindweefselziekten.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ehlers-Danlos syndroom: Symptomen aan huid en gewrichtenEhlers-Danlos syndroom: Symptomen aan huid en gewrichtenHet Ehlers-Danlos syndroom (EDS) is een groep van erfelijke bindweefselaandoeningen die invloed hebben op de sterkte en…
EDS; Ehlers-Danlos Syndroom TEST JEZELF diagnoseEDS; Ehlers-Danlos Syndroom TEST JEZELF diagnoseDe diagnose Ehlers-Danlos Syndroom wordt vaak niet tijdig en/of correct gesteld. In dit artikel vindt U een klinische sc…
EDS; Ehlers-Danlos Syndroom zeldzaam of onbekend?EDS; Ehlers-Danlos Syndroom zeldzaam of onbekend?Ehlers-Danlos Syndroom, afgekort EDS, is een erfeliijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. Waar…
Ehlers-Danlos syndroom (EDS): hypermobiliteit, rekbare huidEhlers-Danlos syndroom (EDS): hypermobiliteit, rekbare huidHet syndroom van Ehlers-Danlos of het Ehlers-Danlos syndroom (EDS) is de benaming voor een groep erfelijke bindweefselaa…

Jacobsen-syndroom: Aangeboren aandoeningJacobsen-syndroom: Aangeboren aandoeningHet Jacobsen-syndroom is een aangeboren aandoening die ontstaat door een ontbrekend stuk van chromosoom 11 (deletie). Hi…
Homocystinurie: Erfelijke stofwisselingsaandoeningHomocystinurie: Erfelijke stofwisselingsaandoeningHomocystinurie is een erfelijke aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om bepaalde bouwstenen van eiwitten (ami…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (GFDL)
  • Leopard Syndrome, http://www.karger.com/Article/PDF/18153, geraadpleegd op 13 juli 2016
  • Hyperelastic skin, http://healthtools.aarp.org/health/hyperelastic-skin, geraadpleegd op 13 juli 2016
  • Hyperelastic skin, https://medlineplus.gov/ency/article/003280.htm, geraadpleegd op 13 juli 2016
  • Hyperelastic skin, http://www.healthcentral.com/encyclopedia/adam/hyperelastic-skin-4018163/, geraadpleegd op 13 juli 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 13 juli 2016
  • Afbeelding bron 1: Dimitrisvetsikas1969, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 17-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.