Plotselinge moeheid door de overgang: wat hieraan te doen?
Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen last van aanvallen van plotselinge vermoeidheid. Dit kan zowel psychische als lichamelijke oorzaken hebben. Het uit zich in allerlei klachten zoals gebrek aan energie, prikkelbaar zijn of een algeheel gevoel van vermoeidheid. Het kan zijn dat er een hormoottekort is ontstaan of dat er een tekort is aan bepaalde voedingsstoffen. Wat zijn de klachten en wat is hieraan te doen?
Extreme vermoeidheid
Iedereen heeft wel eens last van een extreem vermoeid gevoel. Het kan op iedere leeftijd voorkomen en hoeft niet altijd toegeschreven te worden aan de menopauze. Toch kan het zo zijn dat vrouwen die de vijftig jaar zijn gepasseerd, soms last hebben van terugkerende, plotselinge vermoeidheid. Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen te maken met aanvallen van vermoeidheid. Vrouwen die hier het meeste last van hebben, hebben vaak ook moeite om de menopauze te accepteren. De oorzaak van vermoeidheid kan, tot op zekere hoogte, psychosomatisch zijn. Toch is er over het algemeen wel wat aan te doen.
Door lichamelijke oorzaak
Vermoeidheid kan ook een fysiologische oorzaak hebben zoals een hormoontekort. Ook kan er sprake zijn van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Een tekort aan kalium kan bijvoorbeeld het gevoel geven dat je spieren vermoeidheid zijn. Samen met de huisarts kun je de oorzaken van de uitputting achterhalen zodat er wat aan gedaan kan worden. Zo kan hij een bloedonderzoek doen. Het kan zijn dat de oorzaak van de vermoeidheid een psychologische oorzaak heeft. Dan kun je het beste een deskundige op dat gebied inschakelen.
Symptomen van vermoeidheid
Als je door de menopauze heen gaat kun je verschillende symptomen van vermoeidheid tegenkomen. Dit kan zich uiten in allerlei klachten zoals:
- Prikkelbaar zijn
- Algehele vermoeidheid
- Gebrek aan energie
- Overdag willen slapen
- Stemmingswisselingen
- Moeite met de dagelijkse routine
- Concentratieproblemen
Wat tips tegen vermoeidheid
Als er sprake is van een onverwachte aanval van vermoeidheid en je wilt graag een oppepper, kun je een van onderstaande tips uitvoeren, afhankelijk van de situatie.
- Ga naar buiten en loop 20 minuten in een stevige pas of fiets een rondje
- Drink een groot glas water, ook als snak je naar koffie
- Open ramen om de lucht in het vertrek te vernieuwen, doe ze weer dicht en laat een versterkende geur verdampen met behulp van een aromatherapieverstuiver (jasmijn, pepermunt, of eucalyptusolie)
- Spring een aantal keren op en neer: het zuurstofgehalte in het bloed zal stijgen
- Stel je bloot aan zonlicht: als er geen zon is, doe dan alle lampen aan
- Doe ten minste 12 keer een middenrifademhaling
- Lach zo vaak mogelijk: niets geeft meer energie
- Doe regelmatig yogaoefeningen, dit kan het energiepeil doen toenemen
Vermoeidheid is vaak toe te kennen aan slechte zuurstofvoorziening. Daar kun je ook last van krijgen in een ruimte met airconditioning. Haal diep adem, beweeg en ga naar buiten.
Waarom je slechter slaapt
Er zijn veel vrouwen die in de overgang zitten en last hebben van slaapproblemen, wat ook weer tot gevoelens van vermoeidheid leidt. Meer dan de helft van de vrouwen in de menopauze hebben moeite om in slaap te vallen meer dan 90 procent heeft last van vermoeidheidsklachten. Tijdens de overgang wordt er minder van het hormoon oestrogeen aangemaakt waardoor allerlei veranderingen in werking worden gezet die je slaap onderbreken of het moeilijker maken om in slaap te komen en door te slapen. Die veranderingen zijn te merken in de vorm van opvliegers, nachtzweten, angstgevoelens, pijn en zelfs depressie.
Leefstijl
Met een gezonde leefstijl kun je de overgangssymptomen waaronder plotselinge vermoeidheid misschien niet altijd voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat de klachten minder hevig zijn. Als je toch last krijgt van vermoeidheid, kun je onderstaande adviezen volgen om hiermee om te gaan:
- Doe bij voorkeur vroeg op de dag een aantal lichamelijke oefeningen (niet voor het slapen gaan)
- Eet gezond en ga niet met een volle maag naar bed
- Doe dagelijks wat ontspanningsoefeningen
- Overweeg ondersteuning door kruidensupplementen (bijvoorbeeld valeriaan)
- Drink ’s avonds geen cafeïne of alcohol
- Pas de temperatuur van je slaapkamer aan, zodat je het koeler hebt tijdens opvliegers en nachtzweten
Ademhalingsoefening vanuit het middenrif
Het eerste wat je moet doen om te ontspannen, is op een juiste manier ademhalen. Het middenrif is een afgeronde spier die zich aan de basis van de borstkas bevindt. Ga staan, houd de schouders omlaag, zet de handen op de heupen en haal diep adem. Laat de maag opzwellen als een ballon. Houd 2 tot 3 seconden de adem in en adem langzaam uit. Herhaal dit een aantal keren.
Lees verder