Leven met een allergie in huis

Allergieën kunnen een aantal symptomen veroorzaken, uiteenlopend van irritaties tot levensbedreigende symptomen, zoals een ernstige astma-aanval of een anafylactische shock. In onze westerse maatschappij is bijna iedereen is allergisch voor iets. Gewoon thuis in de zetel, kan een allergie zich manifesteren. Hoewel sommige allergieën als hooikoorts buiten meestal erger worden, kan jouw eigen huis ook allerlei allergische reacties, of allergenen, herbergen. De belangrijkste veroorzakers van allergieën zijn huisstofmijt, schimmels, pollen en de huidschilfers en het speeksel van huisdieren. Die kunnen allemaal zorgen voor een hele reeks aan allergische reacties, vooral van het ademhalingsstelsel.

Stof

Sommige mensen zijn allergisch voor stof. Zij dienen een reeks stofvallen vermijden in het dagelijkse leven. Een gestoffeerd hoofdeinde van het bed, kan voor heel wat ellende zorgen. Maar ook rommel, boeken op planken, zware gordijnen, vloerbekleding en zelfs kieren tussen vloerdelen. Regelmatig opruimen en stofzuigen is de boodschap.

Stofmijt

Huisstofmijt houdt van warmte, vocht en, zoals hun naam al aangeeft, van stof. Ze zijn klein ( 0,1 mm lang ), maar desondanks veroorzaken ze enorme problemen bij mensen die allergisch zijn voor hun uitwerpselen. De term huisstofmijt is van toepassing op ongeveer tien soorten van de pyroglyphidae familie van de spinachtigen. Ze gedijen erg goed bij een temperatuur van ongeveer 25° C en een relatieve luchtvochtigheid van 80%. Ze eten de huidschilfers die voortdurend van mensen vallen. Net als wij houdt de huisstofmijt van zachte meubels, zoals matrassen, kussens, zachte vloerbedekking en gestoffeerde meubels. In vochtige en slecht geventileerde ruimten vermenigvuldigen ze zich razendsnel. Zorg dus voor een goede ventilatie en voorkom dat je huis te vochtig wordt door bijvoorbeeld in de badkamer en keuken een ventilator te monteren. Een tweepersoonsmatras kan een populatie van ongeveer 2 miljoen huisstofmijten bevatten. Onder de juiste omstandigheden kan een mijtpopulatie in een nieuw matras dit aantal binnen drie maanden bereiken.

Schimmel

De lucht bevat meer schimmelsporen dan enige andere biologische deeltjes. Bij bepaalde metingen werd zelfs een recordaantal van 160000 sporen per kubieke meter lucht geteld, vergeleken met een recordaantal van 2800 pollen per kubieke meter. De eerste maatregel is een lager vochtgehalte. Het wegvegen van condens en het openen van ramen kan al voldoende zijn. Kijk ook naar plekken waar gemakkelijk schimmelvorming ontstaat, zoals oud voedsel en potplanten.

Pollen

Mensen die allergisch zijn voor pollen moeten voorzichtig zijn met wat ze in huis binnenlaten, hetzij door een open raam hetzij via de onderkant van hun schoenen. Mensen met een ernstige allergie voor huisdieren moeten misschien besluiten geen huisdier te nemen. Anderen vinden dat de symptomen beheersbaar zijn als ze goed stofzuigen en het huisdier niet op bed laten slapen.

Uitgassen

Er wordt steeds vaker beweerd dat de gassen die worden uitgestoten door verf, brandstof en meubels leidt tot ongewenste reacties zoals allergieën. Ook wordt er gesuggereerd dat overmatige blootstelling aan deze dampen mensen gevoeliger maakt wat sneller leidt tot klassieke allergische reacties. Het klinkt tegenstrijdig, maar als algemene regel kunnen we stellen dat verfsoorten, kleurstoffen en lijmen op waterbasis minder stinken en minder uitgassen dan materiaal op basis van oplosmiddel. Gladde muren bieden minder schuilplaatsen voor allergenen.

Hooikoorts

Mensen die last hebben van hooikoorts zijn allergisch voor pollen van planten die hun stuifmeel via de wind laten verspreiden. Bij personen met hooikoorts reageert het afweersysteem ook op onschuldige stoffen zoals stuifmeel. Het is wel een seizoensgebonden allergie en verergert meestal wanneer men buiten vertoeft in de natuur. Maar ook binnen in huis kan men er last van hebben door de graspollen en het stuifmeel dat we via onze kleding mee naar binnen nemen of via de verluchting van onze woning binnendringen.

Astma

Astma is een aandoening van de luchtwegen. Bij prikkelende stoffen of stoffen waarvoor de patiënt allergisch is, bij een verkoudheid of na een zware inspanning kan een astma-aanval optreden. Deze wordt gekenmerkt door een ontsteking en vernauwing van de luchtwegen. Astma is dus geen allergie, maar kan wel het gevolg zijn van een allergie of de allergie kan een stimulans zijn voor de astma.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Een allergie is een afweerreactie van je lichaam. Dit kan zijn bij overgevoeligheid voor bijvoorbeeld, sigarettenrook, h…
Huisstofmijt bestrijdenHuisstofmijt bestrijdenDe huisstofmijt is een piepklein beestje dat overal voorkomt: zowel binnen als buiten. Huisstofmijt is verantwoordelijk…

Helmkruid, naam, geschiedenis en toekomstHeb je speenkruidknolletjes voor mij? Ik kan me nog levendig herinneren, dat een wat oudere mevrouw mij jaren geleden di…
Luchtverontreiniging in huisJe woning gezond houden wil zeggen dat je nadenkt over eenvoudige zaken als de lucht die je inademt. Is die wel zuiver?…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.