Moederkruid tegen migraine bij hormonale schommelingen

Moederkruid tegen migraine bij hormonale schommelingen Moederkruid wordt in supplementvorm ingezet bij de bestrijding van migraine. Moederkruid is zo effectief tegen migraineaanvallen omdat het de stof parthenolide bevat. Parthenolide is in staat om de aanmaak van serotonine te remmen. Dit hormoon komt vrij bij stress, hevige emotie zoals woede en rouw en wordt vaak extra aangemaakt tijdens de menstruatiecyclus. Door bij te dragen aan het afremmen van serotonine helpt moederkruid om de frequentie van het aantal migraineaanvallen aanmerkelijk te verminderen, zo is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek.

Gebruik van moederkruid


Over moederkruid

Moederkruid in bloei / Bron: Hans, PixabayMoederkruid in bloei / Bron: Hans, Pixabay
Moederkruid is een sterk geurende plant uit de familie van composieten. De plant - die tussen de 30 en 60 centimeter hoog wordt - staat tussen juni en augustus in bloei. Aan de vertakte stengels groeien veel wit met gele bloemen. Moederkruid is oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus, Balkan en het Turkse Anatolië. Nadat de medicinale werking van moederkruid werd ontdekt heeft de plant zich over alle uithoeken van de wereld verspreid. Inmiddels kan hij zodoende ook in West-Europa worden aangetroffen. De interesse voor moederkruid is al in de oudheid gevestigd. Het werd toen vooral ingezet om kraamvrouwenkoorts te bestrijden; een bacteriële infectie als gevolg van een miskraam. Inmiddels is moederkruid vooral bekend als middel tegen migraine en andere hoofdpijn. Moederkruid wordt ook wel bij haar Latijnse naam Tanacetum parthenium genoemd. In het Engels wordt het feverfew of bachelor buttons genoemd.

Gebruik van moederkruid tegen migraine

In de traditionele natuurgeneeskunde wordt moederkruid al eeuwen lang gebruikt. Er wordt beweerd dat het weldadig is voor de bloedvaten in het hoofd. Het wordt echter vooral ingezet ter bestrijding van migraine en andere hoofdpijn, vooral wanneer deze het gevolg zijn van hormonale schommelingen. De verklaring hiervoor is eenvoudig. Moederkruid bevat een hoog gehalte aan parthenolide. Dit is een zeer bruikbare stof waarvan onder meer is aangetoond dat deze een ontstekingsremmende werking geeft (Feltenstein et al, 2004).

Waar parthenolide nog meer voor zorgt is het afremmen van serotonine. Dit is een hormoon dat kan vrijkomen als gevolg van stress en heftige emoties zoals woede, angst en rouw. De afgifte van serotonine kan tot migraine leiden. Bij vrouwen wordt tijdens de menstruatiecyclus extra serotonine aangemaakt. Om deze reden hebben vrouwen met migraineklachten vaak meer last van aanvallen van migraine rond de periode dat ze ongesteld zijn. Door de aanmaak van serotonine tijdens de menstruatie af te remmen kan moederkruid zodoende een bijdrage leveren aan het voorkomen van aanvallen van migraine.

Werkzaamheid moederkruid wetenschappelijk aangetoond

Bijzonder is dat de werkzaamheid van moederkruid bij de bestrijding van migraine ook daadwerkelijk wetenschappelijk is aangetoond. In 2015 zijn de resultaten van een grote studie gepubliceerd waaraan in totaal verspreid over zes testrondes 561 proefpersonen met migraineklachten hebben deelgenomen. Een deel van hen kreeg dagelijks een supplement op basis van moederkruid toegediend, terwijl een andere groep een placebo kreeg. Het gaat hier om dubbelblind onderzoek, wat wil zeggen dat zowel de proefleiders als de proefpersonen niet wisten wie het echte middel kreeg en wie de placebo. Alhoewel er geen verschil werd gevonden in de heftigheid van de klachten bleek uit het onderzoek dat supplementie met moederkruid leidde tot een aanmerkelijke afname van de frequentie van migraineaanvallen (Wider et al, 2015).

Hoe gebruik je moederkruid?

Moederkruid kan als supplement worden ingenomen in capsulevorm. Bij gebruik is het altijd belangrijk om de instructies in de bijsluiter te volgen. Bij moederkruid geld over het algemeen dat het het beste werkt wanneer het verspreid over de dag wordt ingenomen. Het wordt afgeraden om moederkruid te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Er bestaat ook zoiets als moederkruidthee. Dit is een remedie die in de natuurgeneeskunde wordt geadviseerd bij menstruatiekrampen.

Verkrijgbaarheid

Moederkruid is als supplement verkrijgbaar in diverse natuurwinkels, reformwinkels en webshops. Het is onder meer verkrijgbaar van de merken Arkocaps, Vitotaal, Nature's Way, Jacob Hooy en Healthy Vitamins.
© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moederkruid en migraineMoederkruid en migraineMoederkruid, Hemdsknoopjes, Kamillebloemekes, Feverfew of in het Latijn Tanacetum parthenium, vele namen voor een verget…
Hoofdpijn natuurlijk genezen, bestrijden of behandelenHoofdpijn natuurlijk genezen, bestrijden of behandelenHoofdpijn is een vervelende klacht waar iedereen wel eens last van heeft. Er zijn meerdere soorten hoofdpijn, maar spann…
Gember tegen hoofdpijn en migraineGember tegen hoofdpijn en migraineMigraine is een vervelende vorm van hoofdpijn die het dagelijks leven flink kan ontregelen. De huidige geneesmiddelen te…
Menstruele migraine: Hoofdpijn in/rond de menstruatieperiodeMenstruele migraine: Hoofdpijn in/rond de menstruatieperiodeVeel vrouwen denken dat de hoofdpijn die ze rond en tijdens de menstruatie hebben gewoon bij de menstruatie zelf hoort.…

Hoofdpijn behandelen met geneeskrachtige planten en kruidenHoofdpijn behandelen met geneeskrachtige planten en kruidenIedereen heeft wel eens hoofdpijn (gehad). Vaak duurt hoofdpijn enkele uren, maar soms kan het weken blijven hangen. Hoo…
Ogentroost: helpt bij rode en branderige ogenOgentroost: helpt bij rode en branderige ogenRode, branderige of jeukende ogen kunnen erg vervelend zijn. Veel mensen hebben hier echter weleens last van. Het kan ko…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Wider B, Pittler MH, Ernst E. Feverfew for preventing migraine. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 4. Art. No.: CD002286. DOI: 10.1002/14651858.CD002286.pub3.(Wider et al, 2015).
  • Feltenstein MW, Schühly W, Warnick JE, Fischer NH, Sufka KJ (October 2004). "Anti-inflammatory and anti-hyperalgesic effects of sesquiterpene lactones from Magnolia and Bear's foot". Pharmacology Biochemistry and Behavior. 79 (2): 299–302. doi:10.1016/j.pbb.2004.08.008 (Feltenstein et al, 2004).
  • https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/parthenolide
  • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.