Homeopathie: Mazelen

Mazelen is een van de besmettelijkste ziekten die wij kennen. In de westerse landen komt de ziekte niet vaak meer voor, maar toch krijgen sommige kinderen nog mazelen en dan kan het een ernstige ziekte zijn.

Beschrijving

De symptomen van de vroege fase van mazelen lijken op die van een flinke kou. Na een incubatietijd van tien tot veertien dagen beginnen de symptomen met een kuchhoest, afscheiding uit de neus en een lichte mate van koorts. Vaak worden ook de ogen waterig en rood en zijn ze overgevoelig voor licht. Na een paar dagen verschijnen er kleine witte vlekjes in de mond op de binnenkant van de wangen; ze lijken op zoutkorreltjes.

Binnen vier of vijf dagen na het begin van de symptomen zakt de koorts korte tijd en daarna verschijnt de klassieke huiduitslag van mazelen als lichtrode vlekjes op het gezicht en de zijkanten van de hals. De vlekjes veranderen dan in kleine, onregelmatig gevormde blaasjes die plat of licht verheven kunnen zijn. Omdat de huiduitslag zich snel verspreidt, vloeien de blaasjes in elkaar over en verschijnen er nieuwe op de armen en op het bovenste deel van de borst, De volgende dagen verspreidt de uitslag zich over de rug, de buik en de benen en bereikt uiteindelijk de voeten. Op dat moment daalt de koorts en gaat het kind zich veel beter voelen.

Soms doen zich ernstige complicaties voor zoals longontsteking en ontsteking van het hart. In één op de tienduizend gevallen kan een hersenontsteking ontstaan, die blijvende hersenbeschadiging tot gevolg kan hebben.

Behandeling

Een kind met mazelen heeft meestal weinig eetlust. Dwing hem niet te eten als hij geen honger heeft. Zijn lichaam vertelt hem dat hij geen voedsel nodig heeft of dat het niet goed kan worden verteerd. Bij een dergelijke hoge koorts bestaat het gevaar voor uitdroging. U moet erop letten dat het voldoende vocht binnenkrijgt. De zere en ontstoken ogen van het kind zijn vaak overgevoelig voor licht. Temper daarom het licht in de kamer. Uit recent onderzoek is gebleken dat vitamine A het risico op complicaties verkleint: vraag uw huisarts om advies.

Homeopathische geneesmiddelen

Volgens Samuel Hahnemann verricht Aconitum ‘wonderen’ bij de behandeling van mazelen; E.A. Farrington, een negentiende-eeuwse Amerikaanse autoriteit op homeopathisch gebied zei dat ‘het het beste middel is bij de aanvang van mazelen’.

Aconitum is vooral zeer bruikbaar in de vroege fase van de ziekte, vooral als die heel plotseling is opgekomen. Op dat moment echter weet u nog niet zeker of het wel mazelen is. Het kind heeft koorts, is onrustig, neusverkouden, heeft rode ogen, is lichtschuw, heeft een op kroep lijkende hoest, steken in de borst, slaapt rusteloos en heeft soms diarree.

Evenals Aconitum is Belladonna zeer goed te gebruiken tijdens de vroege fase van mazelen, maar het kan ook worden gebruikt nadat de huiduitslag is ontstaan. Belladonna wordt vooral aanbevolen als liet bij de sterkst naar voren komende symptomen gaat om een rood gezicht, kloppende hoofdpijn en een vochtige huid vanwege de koorts. Deze kinderen zijn terneergeslagen en op zijn minst een beetje doezelig, maar ze kunnen vaak niet slapen. Hun armen en benen maken trekkende bewegingen. Licht, geluid of liet geringste stoten verergeren de symptomen.

Gelsemium is het derde medicijn dat mogelijk gebruikt kan worden in de vroege fase van mazelen. In tegenstelling tot Aconitum- of Belladonna-mazelen begint het bij Gelsemium heel langzaam. De koorts stijgt geleidelijk aan en ook de rillerigheid wordt steeds erger; het kind heeft een bom gevoel en is erg moe. Soms is zelfs het hoofd optillen of de ogen openen al een te grote inspanning, dus blijft het kind bewegingloos liggen, is apathisch en wil niet gestoord worden. Het Gelsemium-kind heeft meestal niet veel dorst. Er komt een waterige afscheiding uit de neus, die de bovenlip schraal maakt. Vaak heeft het hoofdpijn, in het verlengde van de nek, en soms hoort u een blafhoest die lijkt op die hij kroep.

Euphrasia kunt u toedienen aan een mazelenpatiënt als de neusafscheiding en de verschijnselen aan de ogen de meest opvallende symptomen zijn. Anders dan hij Gelsemium is de afscheiding uit de neus hij een Euphrasia-patiënt erg overvloedig en verschraalt de bovenlip niet. Dergelijke kinderen hebben echter wel bittere tranen die uit hun ogen stromen. De ogen zien er rood en ongewoon helder uit. Het kind is erg overgevoelig voor licht. De symptomen van neus en ogen verbeteren doorgaans in de buitenlucht. Ze hebben een droge hoest en zijn vaak hees. Ook hebben ze een kloppende hoofdpijn die minder wordt als de huiduitslag verschijnt.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten: vlekjes, bultjes, uitslagKinderziekten zijn ziekten die bij voorkeur op kinderleeftijd voorkomen. Bekende zijn de mazelen, de bof, kinkhoest, wat…
Mazelen bij kinderenMazelen bij kinderenMazelen is een kinderziekte die niet onderschat mag worden. Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte, en zeker niet onsc…
Meest voorkomende kinderziektenIn dit artikel vind je korte informatie terug over de volgende kinderziekten: rodehond, roodvonk, waterpokken, bof, maze…
Kinderziekten: rode vlekjes en uitslag bij baby en kindKinderziekten: rode vlekjes en uitslag bij baby en kindRode vlekjes en uitslag bij baby of kind? Er zijn meerdere kinderziekten met vlekjes. De belangrijkste kenmerken en symp…

Homeopathie: WaterpokkenWaterpokken is een infectieziekte veroorzaakt door een virus en heeft een incubatietijd van tien tot eenentwintig dagen.…
Homeopathie: Bindvliesontsteking (conjunctivitis)De conjunctiva is de dunne, doorzichtige bekleding die de oogballen en de binnenkant van de oogleden bedekt. Infecties,…
Bronnen en referenties
  • Bron: Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.