Een ontstoken oog: Oorzaak en behandeling

Een ontstoken oog: Oorzaak en behandeling Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van een ontstoken oog. Een ontstoken oog is niet alleen vervelend, maar kan ook erg pijnlijk zijn. Een ontstoken oog komt meestal door een infectie maar het kan ook andere oorzaken hebben. Je oog ziet er rood en is pijnlijk uit. Vaak zit je ook veel te tranen. Je kunt last hebben van één ontstoken oog, maar het kan ook voorkomen dat allebei je ogen ontstoken zijn. Gelukkig is het vaak onschuldig en kun je er binnen een paar dagen weer vanaf zijn. Als dat niet het geval is kun je het beste direct even naar de huisarts gaan. Hoe kom je aan een ontstoken oog en hoe behandel je dit?

Oorzaak van een ontstoken oog

Een infectie is de meest voorkomende oorzaak van een ontstoken oog. Bij deze infectie is het bindvlies van het oog ontstoken. Dit bindvlies zit aan de binnenkant van je oogleden en over je oogbol heen. De infectie kan worden veroorzaakt door een virus of een bacterie. Je kan ook ontstoken ogen krijgen als je hooikoorts hebt. Bij hooikoorts treedt er een allergische reactie op, waardoor je last kan krijgen van je ogen.

Schoonhouden na make-up en lenzen

Wanneer je ogen niet goed gereinigd worden, kunnen ze ook gaan ontsteken. Dit komt vooral bij vrouwen voor. Ze dragen oog make-up zoals mascara en halen dat er 's avonds niet goed af. Op die manier komt er vuil in het oog waardoor het kan gaan ontsteken. Sommige vrouwen kunnen al puur van make up dragen een ontsteking krijgen. Zij zijn overgevoelig voor oog make-up. Gelukkig komt dit niet heel veel voor. Mensen met lenzen hebben vaker een ontstoken oog dan mensen zonder lenzen. Wanneer je lenzen draagt komt er minder zuurstof bij je ogen. Ook komt het voor dat mensen hun lenzen niet goed schoonmaken en vieze lenzen in doen. Lenzen moeten altijd worden schoongemaakt met speciale vloeistof om ontstoken ogen te voorkomen. Een ander oorzaak van ontstoken ogen is wanneer je te lang in de zon kijkt of te lang zit te lassen. Je ogen zijn heel gevoelig en kunnen niet tegen het felle licht. Je ogen branden bij wijze van spreken weg.

Waaraan herken je een ontsteking aan de ogen?

  • Een ontstoken oog is rood van kleur, waar het normaal wit hoort te zijn.
  • Je ogen voelen prikkeling en soms branderig aan.
  • Het voelt alsof er iets in je oog zit
  • Je ogen kunnen langere tijd jeuken
  • In de ochtend kunnen de ogen dichtzitten. Dit komt omdat het oog pus en etter afscheidt door de ontsteking
  • Ook kunnen ontstoken ogen continu blijven tranen

Behandeling van de ontsteking

Meestal is een ontstoken oog onschuldig en is het na een dag of 4 wel weer over. Wanneer het langer duurt is een bezoek aan de dokter aan te raden. Hij/zij kan onderzoeken wat er werkelijk aan de hand is. Zorg er ten alle tijde voor dat je ogen schoon zijn. Dit doe je daar in de ochtend en avond met een wattenstaafje je oogleden schoon te maken. Gebruik een nat wattenstaafje van de buitenkant naar de binnenkant van je oogleden, om de kans op ontstekingen te verminderen.

Draag geen lenzen

Draag tijdelijk geen lenzen wanneer je een oogontsteking hebt. Je ogen hebben zuurstof nodig en zal hierdoor sneller genezen.
Wanneer de irritatie te erg wordt kun je een washandje in lauw water leggen en daarna op je ogen. Dit vermindert de irritatie. Het dragen van een bril wordt gedurende deze periode sterk aangeraden.

Niet wrijven!

Vermijd dat je in je ogen begint te wrijven. Je zult je ogen hier alleen maar mee irriteren en op deze manier kan er bacteriën bij de ontsteking komen. Ook kun je beide ogen aansteken met dezelfde infectie. Daarom is het verstandig om je handen te wassen voor je in de buurt van je ogen komt. Probeer jezelf bezig te houden zodat je de irritatie zoveel mogelijk kunt vergeten.

Conclusie

Een ontstoken oog kan erg vervelend zijn. Je kan er namelijk veel last van hebben. Je ogen zijn toch gevoelig, jeukerig of zelf branderig. Meestal is een ontstoken oog na vier dagen weer over. Wanneer je je oog goed schoonhoudt en er niet in zit te wrijven zullende klachten van je ontstoken oog iedere dag minder worden. In principe is een ontstoken oog onschuldig, maar als je ontstoken oog niet over gaat is het slim om er mee naar de dokter te gaan. Hij zal bijvoorbeeld oog druppels voorschrijven.
© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstoken ogen bij een paardAls de herfst weer aanbreekt en het weer slaat weer om naar veel wind en een lage temperatuur kan het zijn dat uw paard…
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Hordeolum (strontje)Hordeolum (strontje)Een hordeolum is een vervelend pijnlijk bobbeltje aan het ooglid. Dit bultje veroorzaakt veel pijn. Wie al eens een hord…
Gebitsabces: oorzaak en behandelingGebitsabces: oorzaak en behandelingAls je kiespijn of een gaatje negeert en ermee blijft rondlopen, kan dit uiteindelijk uitgroeien tot een abces. Pus hoop…

Slaapgebrek bij kinderen en de gevolgenSlaapgebrek bij kinderen en de gevolgenNet zoals bij volwassenen, zijn er tegenwoordig ook steeds meer kinderen die te weinig slapen. Een kind slaapt tegenwoor…
Aangeboren halsfistel of halscysteAangeboren halsfistel of halscysteEmbryo's van gewervelde dieren hebben allemaal een stadium waarin ze kieuwbogen hebben. Bij de mens is dit rond de 27ste…
Bronnen en referenties
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 16-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.