Stress en stressverwerking: de invloed op het immuunsysteem

Stress en stressverwerking: de invloed op het immuunsysteem Dat negatieve stress een slechte invloed kan hebben op ons immuunsysteem is redelijk logisch te voorspellen. Ons immuunsysteem verdedigt ons tegen aanvallen van allerlei bacteriën, schimmels, virussen... Wanneer we continu aan veel negatieve stress onderhevig zijn zullen we onze weerstand stilletjes aan verliezen en zijn we vatbaarder voor ziektes. Negatieve stress op een slechte manier aanpakken (negatieve coping) kan voor nog meer negatieve stress zorgen. Doordat ons lichaam bij stress stresshormonen aanmaakt, heeft dit een invloed op het immuunsysteem.

Omgaan met negatieve stress

Om te kunnen omgaan met negatieve stress gaan we vaak gedragingen stellen die ons een gelukzalig gevoel geven of ons lichaam tot rust laten komen.

Positieve coping

Mensen die stress op een goede manier weten aan te pakken gaan bv. een stukje hardlopen of een lange wandeling maken 'om hun hoofd' leeg te maken. Anderen gaan proberen om de vele negatieve stress te verdrijven met een hobby.

Negatieve coping

Echter kiezen veel mensen ervoor om stress op een slechte manier aan te pakken. Ze gaan bv. te veel drinken, kiezen voor drugs, gaan overmatig gokken, worden kettingroker, laten hun nachtrust vallen... Het ontspannen en het verdrijven van negatieve gevoelens staat hier centraal. Indien stress (vooraleer men zich wou ontspannen op deze slechte manier) op dat moment nog geen echte lichamelijke klachten veroorzaakte, zal het wel door dit gedrag een verzwakt immuunsysteem teweegbrengen.

Voorbeeld: gokverslaving
Eén van de beste voorbeelden die in dit geval kan aangehaald worden is de roes waarin dwangmatige gokkers terechtkomen. Gokken en het winnen geeft een gelukzalig gevoel en is voor vele gokkers een manier om je even te ontspannen en de zorgen te vergeten. Toch is de invloed van overmatig gokken op het lichaam en de sociale omgeving zeer slecht. Het is aangetoond dat dwangmatig gokken tot chronische gezondheidsklachten kan leiden (zowel lichamelijk als psychisch). Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn: trillen, zweten, maagpijn, slapeloosheid en hoofdpijn. Psychische klachten zijn: ontstaan van een depressie, verhoogde impulsiviteit, agressie en bij zeer velen ook angstaanvallen.

Stress zorgt ervoor dat ons eigen lichaam stresshormonen zal aanmaken

Stresshormonen die vrijkomen gedurende een lange periode van stress (waarbij er onvoldoende tijd genomen wordt om tot rust te komen of te ontspannen) zullen na een tijd ervoor zorgen dat ons immuunsysteem wordt aangetast, waardoor we meer vatbaar worden voor ziektes. Deze invloed op ons immuunsysteem kunnen we dus in mindere mate controleren, omdat we nu eenmaal niet kunnen ontsnappen aan allerlei dagdagelijkse verplichtingen en problemen. Deze hormonen op zich kunnen er al voor zorgen dat we ziek gaan vallen. We kunnen er wel voor proberen zorgen dat we ons op een stabiele manier zullen ontspannen, maar dat biedt nog steeds geen garantie voor het 'niet ziek' vallen, indien bv. de stresshormonen zo'n oploop nemen dat ze overmatig aanwezig zijn in ons lichaam. In dat geval zullen we zeker ziek vallen.
© 2011 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress in het kortWat is de definitie van stress, wat is het verschil in omgang met stress tussen mannen en vrouwen en hoe zit het met de…
Stress verminderen: De beste tips bij stress en burn-outStress is niet alleen vervelend maar kan met name op de langere termijn ook echt serieuze negatieve gevolgen hebben voor…
Angst voor de gevolgen van stressAngst voor de gevolgen van stressStress is een echte welvaart ziekte geworden. Iemand met stress heeft vele nare lichamelijke klachten door vijgekomen st…
Omgaan met stress: beïnvloedende factoren en copingstrategieOmgaan met stress: beïnvloedende factoren en copingstrategieMet stress omgaan is niet evident. Bij stress is er een verstoring in het evenwicht van eisen waaraan men moet voldoen e…

Psychische aandoeningen: dissociatieDissociatie komt vaker voor dan we denken: we dagdromen wel eens en lijken dan even van de wereld te zijn. Pas wanneer h…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Bronnen en referenties
  • Fein, T et. all , Sociale psychologie, Gent: Academia Press 2007,687 pagina’s.
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 03-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.