Jeuk in je schaamhaar
Jeuk is heel erg vervelend. En helemaal als het op een intieme plek zit waar je niet steeds kunt krabben. Wanneer je jeuk hebt in je schaamhaar zal je daar niet graag over praten. Jeuk in je schaamhaar kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Wat kun je er tegen doen en wat kun je doen om het te voorkomen?
Schaamhaar
Schaamhaar is de benaming voor het haar dat vanaf de puberteit groeit in de schaamstreek. Bij iedereen is het schaamhaar weer anders. Het verschilt in kleur, dikte, lengte en dichtheid. Schaamhaar lijkt niet op hoofdhaar, het is vaak dikker en stugger en de kleur is meestal ook anders. De leeftijd waarop het schaamhaar begint te groeien is bij iedereen verschillend. Meestal is het bij meisjes eerder dan bij jongens, en gemiddeld tussen de leeftijd van 11 en 14 jaar.
Schaamhaar is overgebleven nadat in de evolutie de mens het meeste van zijn lichaamsbeharing verloor. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat schaamhaar geuren kan vasthouden. Deze geuren kunnen een rol spelen bij seksuele aantrekkelijkheid. Ook is schaamhaar een teken dat iemand seksueel rijp is.
Oorzaken jeuk in je schaamhaar
Wanner je jeuk hebt in je schaamhaar is dat natuurlijk erg vervelend. Misschien durf je er niet over te praten. Meestal gaat de jeuk vanzelf weer over, maar soms is het nodig om een bezoek aan je huisarts te brengen. Verschillende oorzaken van de jeuk kunnen zijn:
- Het groeien van je schaamhaar
- Irritatie na het scheren van je schaamhaar
- Schaamluis (platjes). Deze kunnen overgedragen worden bij seksueel contact.
- Droge huid van de schaamstreek
- Een bacteriële infectie
- Een schimmelinfectie
- Zweten in de schaamstreek
- Eczeem in de schaamstreek
Jeuk voorkomen
Je kunt zelf een aantal dingen doen om jeuk in je schaamhaar te voorkomen of te verminderen:
- Was niet te warm en gebruik geen zeep bij je geslachtsdelen. Warm (heet) water en zeep drogen je huid uit. Dun insmeren met vaseline kan helpen tegen een droge huid.
- Verander niet ineens van wasmiddel of wasverzachter, dit kan irritatie geven aan de huid, dus ook in de schaamstreek.
- Heb je last van zweet gebruik dan een talkpoeder. Draag niet te strakke kleding, hierdoor kan het zweten verergeren.
- Probeer niet te krabben! Je komt door te krabben terecht in een vicieuze cirkel van jeuk - krabben - nog meer jeuk.
- Houd met scheren rekening met een aantal dingen: gebruik een schoon en scherp scheermesje waar tussen de mesjes rubber zit. Het rubber zorgt voor bescherming tussen de mesjes en je huid. Gebruik een scheerschuim of scheergel, scheer niet tegen de richting van de haargroei in en gebruik lauw warm water. Eventueel kun je de haartjes eerst korter knippen voordat je begint met scheren. Zo gaat het scheren makkelijker en kun je ook beter de groeirichting van de haartjes zien. Wanneer je jeuk krijgt na het scheren, laat de huid dan een paar dagen met rust. In de meeste gevallen is de jeuk dan over.
Naar de huisarts
In een aantal gevallen kun je zelf de jeukklachten niet verbeteren of wegnemen. Een bezoek aan de huisarts is dan onvermijdelijk. Bijvoorbeeld in het geval van schaamluis. Maar ook als je last blijft houden van jeuk, droge huid, rode bulten en wondjes neem dan contact op met de huisarts. Er kan een bacteriële infectie zijn ontstaan en die zal zich verder uit gaan breiden. Ook een schimmelinfectie is mogelijk. De dokter zal echt niet raar opkijken, het zijn veel voorkomende klachten waar prima middelen voor bestaan.