Is schaamhaar scheren echt hygiënischer?

Is schaamhaar scheren echt hygiënischer? Lady Gaga en Miley Cyrus doen het niet, maar toch is schaamhaar scheren nog altijd de norm. De meeste Westerse vrouwen ontharen zich tegenwoordig. Daarbij is Brazilian wax het populairste. Een vol bosje zien we zelfs als onhygiënisch terwijl dit vroeger heel normaal was, maar is scheren wel hygiënischer?

Is schaamhaar onhygiënisch?

Nee, schaamhaar is niet onhygiënisch. Het is even hygiënisch of onhygiënisch als hoofdhaar, op voorwaarde dat je het regelmatig wast. Schaamhaar beschermt de gevoelige huid rond de vagina en het weghalen kan zorgen voor wondjes en irritaties. Zeker bij vrouwen met een gevoelige huid. Dat leidt tot een ontstoken huid en geeft infecties en bacteriën vrij spel.

Een bijkomstig probleem is dat je regelmatig moet ontharen als je de huid glad wil houden. Dat zorgt voor extra irritatie van de huid en als je dat combineert met het warme, vochtige gebied van de vagina creëer je de ideale broeihaard voor bacteriën.

Daardoor wordt de kans op soa's mogelijk groter en dan vooral de soa's veroorzaakt door huidcontact. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van onder andere de Universiteit van Californië dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Sexually Transmitted Infections. De kans op een soa bij mensen die ontharen ligt tot 80% hoger. Maar uit dat onderzoek blijkt ook dat mensen die hun schaamhaar scheren seksueel actiever zijn en meer bedpartners hebben. Daar werd wel rekening mee gehouden in het onderzoek, maar met condoomgebruik niet. De vraag blijft dus of die scheerwondjes ervoor zorgen dat bacteriën gemakkelijker het lichaam binnendringen of is onvoorzichtigheid de oorzaak?

Waarom scheren we ons schaamhaar als het beter is dat we het laten staan?

Hygiënischer is ontharen niet. Toch is dat de reden dat 60% van de vrouwen hun schaamhaar niet laten staan. Het enige voordeel van ontharen op vlak van hygiëne is dat de kans op schaamluizen kleiner wordt, maar die komen bij ons niet veel voor. Waarom doen we het dan?

Er wordt weleens gedacht dat vrouwen ontharen om bepaalde standjes in bed gemakkelijker te maken, maar dit klopt niet. Volgens een onderzoek van de Universiteit van California en het San Francisco Medical Center bij 3300 Amerikaanse vrouwen is de 96% van de vrouwen meer geneigd om te ontharen als hun partner daar de voorkeur aan geeft en uit een onderzoek in opdracht van Wilkinson Sword blijkt dat 50% van de mannen de voorkeur geeft aan een volledig kale schaamstreek.

Vooral blanke vrouwen vinden het belangrijk om te ontharen. Ze doen dit gemiddeld vanaf de leeftijd van 17 jaar. Ook leeftijd, inkomen en opleiding speelt een rol. Vrouwen tussen de 18 en 24 jaar scheren zich vaker dan vrouwen boven 25 jaar en vrouwen met een hogere opleiding of een hoger inkomen zijn ook meer geneigd zich te scheren. Voor een bezoek aan de gynaecoloog zullen 40% van de vrouwen zich ook ontharen.

Heeft het dan toch te maken met wat we in onze cultuur als sexy en aanvaardbaar zien? Want vrouwen die hun schaamhaar scheren zijn van mening dat hun intieme delen er beter uitzien dan die van vrouwen die hun schaamhaar laten staan.

Scheren of niet?

Scheren is dus niet hygiënischer. Integendeel zelfs. We hebben wel andere redenen om ons schaamhaar te scheren, dus vrouwen, doe vooral waar je je zelf het beste bij voelt. Voor 50% van de mannen maak je toch de juiste keuze.
© 2017 - 2024 Belgianwriter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaamhaarmode en trendsSchaamhaarmode en trendsHet scheren van schaamhaar is geen taboe meer. Het lijkt erop dat alle vrouwen het schaamhaar scheren. Het is niet lange…
Jeuk in je schaamhaarJeuk in je schaamhaarJeuk is heel erg vervelend. En helemaal als het op een intieme plek zit waar je niet steeds kunt krabben. Wanneer je jeu…
Stappenplan schaamhaar scheren voor vrouwenStappenplan schaamhaar scheren voor vrouwenVeel vrouwen hebben moeite met het scheren van schaamhaar, wat een bijzonder gevoelig gebied is. Een stap voor stap bege…
Schaamhaar verzorging bij vrouwenSchaamhaar verzorging bij vrouwenSchaamhaar is het haar wat zich bevindt op de geslachtsdelen, in het kruis en bovenaan tussen de benen. Meestal begint d…

Vijf voedingsmiddelen die slecht zijn voor je huidVijf voedingsmiddelen die slecht zijn voor je huidNatuurlijk weet je dat het belangrijk is om een goed huidverzorgingsproduct te gebruiken voor een mooie huid. Maar wist…
Vettige oogleden: Oorzaken en make-up tipsVettige oogleden: Oorzaken en make-up tipsOogleden zijn het droogste deel van het gezicht. Wanneer ze te vettig zijn, dan is het moeilijk om make-up toe te passen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
  • https://www.demorgen.be/wetenschap/-wegscheren-schaamhaar-vergroot-kans-op-soa-be47899e/
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160702_02367695
  • http://www.hln.be/hln/nl/14/Nina/article/detail/1096297/2010/04/22/Helft-mannen-wil-vrouw-zonder-schaamhaar.dhtml
Belgianwriter (8 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.