Ureterocele: Zwelling aan onderkant van de urineleider

Ureterocele: Zwelling aan onderkant van de urineleider Ureters (urineleiders) zijn de buizen die urine van de nieren naar de blaas transporteren. Een zwelling in dit gebied kan de urinestroom blokkeren. Een ureterocele is een aangeboren aandoening waarbij een zwelling ontstaat aan de onderkant van één van de urineleiders. De klinische presentatie varieert, aangezien sommige patiënten geen klachten ervaren, terwijl anderen last hebben van urine-incontinentie en buikpijn. Een operatie verhelpt de klachten bij de meeste patiënten, maar soms kan er permanente schade aan de nier ontstaan.

Epidemiologie van ureterocele

Een ureterocele komt voor bij ongeveer 1 op de 500 tot 1.000 levend geborenen. Deze aandoening komt zowel in de linker- als in de rechterurineleider voor en gebeurt aan beide kanten even vaak. Meisjes zijn vier tot zeven keer vaker aangetast dan jongens.

Oorzaken van zwelling aan de onderkant van de urineleider

Een ureterocele komt voor in het onderste gedeelte van de ureter, het gedeelte waar de buis de blaas binnenkomt. Door de zwelling kan de urine zich niet vrij in de blaas bewegen. De urine verzamelt zich dan in de urineleider en strekt zich uit over de wanden, waardoor de ureterocele zich uitzet zoals een waterballon. Een ureterocele kan er ook voor zorgen dat urine achterwaarts van de blaas naar de nier stroomt, wat bekend staat als ‘vesicoureterale reflux’. De precieze oorzaak van deze aandoening is anno september 2024 nog onbekend.

Risicofactoren

Er zijn geen specifiek aangetoonde risicofactoren voor het ontwikkelen van een ureterocele. Het wordt echter vaker gezien bij meisjes, wat mogelijk te maken heeft met aangeboren afwijkingen in de ontwikkeling van de urineleiders. Genetische factoren kunnen ook een rol spelen.

Symptomen: Problemen met plassen en urine

De meeste patiënten met een ureterocele hebben geen symptomen. Wanneer symptomen zich voordoen, kunnen de volgende tekenen aanwezig zijn:

Alarmsymptomen

Alarmsymptomen van een ureterocele kunnen ernstige buikpijn, flankpijn, koorts, urine-incontinentie en ernstige rugpijn zijn. Bij deze symptomen is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken om complicaties te voorkomen.

Diagnose en onderzoeken

Grote ureteroceles worden vaak sneller gediagnosticeerd dan kleinere. Deze aandoening kan worden ontdekt tijdens een zwangerschapsechografie, nog voordat de baby ter wereld komt. Tijdens de echografie kan hydronefrose (waternier: verstopping van urine met pijn) worden opgemerkt. Bij sommige patiënten worden ureteroceles pas later in het leven ontdekt, bijvoorbeeld wanneer zij lijden aan nierstenen of infecties waarvoor verder onderzoek nodig is. Een urineanalyse kan bloed in de urine of tekenen van een urineweginfectie onthullen. Hoge bloeddruk kan ook optreden bij nierschade.

De volgende testen kunnen worden uitgevoerd:

Behandeling via operatie

De arts schrijft vaak antibiotica voor om verdere infecties te voorkomen totdat de patiënt een operatie kan ondergaan. Het doel van de behandeling is om de blokkade te verhelpen. Het plaatsen van stents in de ureter of in het niergebied kan tijdelijk verlichting bieden van de symptomen. Een operatie is echter noodzakelijk om de aandoening te genezen. Tijdens de operatie kan de chirurg de ureterocele insnijden of verwijderen en de ureter opnieuw aan de blaas bevestigen. Het type operatie hangt af van de leeftijd, algehele gezondheid en de omvang van de blokkade.

Prognose van de aandoening

De prognose varieert. De schade kan tijdelijk zijn als de arts erin slaagt de blokkade te herstellen. Wanneer echter permanente schade aan de nier is ontstaan, kan dit blijvend zijn. Nierfalen is zeldzaam, en de andere nier functioneert meestal normaal.

Complicaties aan de nier

Mogelijke complicaties van een ureterocele zijn langdurige blaasbeschadiging (zoals incontinentie of urineretentie), chronische nierziekte (inclusief functieverlies in één nier) en terugkerende urineweginfecties. Er is ook een klein risico op het ontwikkelen van nierstenen.

Preventie

Hoewel het niet altijd mogelijk is om ureteroceles te voorkomen, kunnen bepaalde maatregelen helpen om het risico te verlagen:
  • regelmatige gynaecologische controles en echografieën tijdens de zwangerschap
  • het tijdig behandelen van symptomen die kunnen wijzen op een ureterocele
  • bewaking van niergezondheid bij risicopatiënten
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ureterocele: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseUreterocele: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseEen ureterocele is een cystische uitzetting of uitstulping nabij de uitmonding van de ureter of urineleider (die vanuit…
Hydronefrose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakHydronefrose: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakAls er sprake is van hydronefrose lopen de nieren vol urine. Dat komt vaak door een verstopping in de urinewegen. Hierdo…
Waternier of zaknier, symptomen en behandelingWaternier of zaknier, symptomen en behandelingEen waternier wordt ook wel zaknier, nierstuwing of hydronefrose genoemd. Dit is een gevolg van een onderliggende aandoe…
Niersteenaanval: symptomen, diagnose, behandeling, prognoseNiersteenaanval: symptomen, diagnose, behandeling, prognoseNormaal worden afvalstoffen door het lichaam afgevoerd via de urine. Dat is niet altijd het geval waardoor een niersteen…

Scheerbrand: behandelen van een branderig gevoel na scherenScheerbrand: behandelen van een branderig gevoel na scherenScheerbrand duidt op een trekkerig en branderig gevoel na het scheren. Met een scheermesje gezichts- of lichaamshaar ver…
Slaapproblemen bij ouderen: Oorzaken van slaapstoornissenSlaapproblemen bij ouderen: Oorzaken van slaapstoornissenOuderen ervaren vaak leeftijdsgebonden veranderingen in hun slaappatroon, wat kan leiden tot diverse slaapstoornissen. V…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 oktober 2020:
  • Etiology, https://emedicine.medscape.com/article/451105-overview#a7
  • Obstructie van de ureteropening
  • Onvolledige spierontwikkeling van de intramurale urineleider
  • Overmatige dilatatie van de intramurale urineleider tijdens de ontwikkeling van de blaas en trigonum
  • Geraadpleegd op 28 november 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Ureterocele en ontdubbelde hogere urineweg, https://www.uzgent.be/nl/zorgaanbod/mdspecialismen/kindergeneeskunde/kinderurologie/Paginas/Ureterocele-en-ontdubbelde-hogere-urineweg.aspx
  • Ureterocele, https://medlineplus.gov/ency/article/000462.htm
  • Utererocele, https://www.chop.edu/conditions-diseases/ureterocele
  • What is a Ureterocele?, https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/ureteroce
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.