Keratosis Pilaris: Wat kun je doen tegen rode bultjes?
Keratosis Pilaris is een vervelende aandoening die zich manifesteert in kleine rode bultjes, vooral op armen en benen. Deze bultjes zijn ruw en voelen aan als kippenvel. Hoewel dit vaak een ‘cosmetische aandoening’ wordt genoemd, kan het de zelfverzekerdheid van een persoon erg aantasten. In dit artikel wordt besproken welke middelen en methoden Keratosis Pilaris tegen kunnen gaan.
Wat is Keratosis Pilaris?
De woorden ‘
keratosis pilaris’ betekenen letterlijk ‘verhoorning van haren’. Dit is een goede omschrijving van het fenomeen. De
haartjes kunnen zich niet door de versterkte hoornlaag drukken, waardoor ze ingroeien en kleine
bultjes vormen. Het lichaam van iemand met Keratosis pilaris maakt teveel keratine aan. Dit teveel aan keratine sluit het haartje op in zijn follikel. Wanneer je zo’n bultje openkrabt, dan verschijnt er een soort hard bolletje met een haartje eraan. De ingegroeide haartjes zorgen vaak voor veel roodheid op de huid. Keratosis Pilaris is een erg vervelende aandoening, maar het is niet schadelijk voor de gezondheid. Daarom wordt het ook wel vaak een cosmetische aandoening genoemd.
Keratosis Pilaris komt het meest voor op de zijkant van de
bovenarmen en op de
bovenbenen. Het kan in ergere gevallen op veel meer plaatsen voorkomen, zoals op de wangen en het achterwerk. Sommige mensen zijn over hun hele lichaam bedekt met de vervelende harde,
rode bultjes.
Keratosis pilaris is meestal in de wintermaanden het ergst. Dit komt omdat de lucht dan droger is, waardoor de huid ook droger wordt. In de zomermaanden vallen de
bultjes minder op. De
zon kan ze gedeeltelijk doen verdwijnen. Toch is teveel zonnen niet de oplossing, dit is erg slecht voor de huid en kan voor huidkanker zorgen.
Wie is vatbaar voor Keratosis pilaris?
Naar schatting heeft zo’n 40% tot 50% van de wereldpopulatie last van
Keratosis pilaris. 50 tot 80% van de jonge volwassen schijnt dit syndroom te hebben. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Soms kun er overheen groeien, maar dit is lang niet altijd het geval. Het syndroom is erfelijk, maar niet besmettelijk. Helaas kan Keratosis pilaris niet voorkomen worden. Keratosis pilaris komt veel voor bij mensen die al een zeer droge huid hebben, zoals Ichtyosis-patiënten. Ook mensen met eczeem, hooikoorts en astma hebben vaak last van het syndroom.
Behandelingen
Hoewel Keratosis pilaris vanwege de gezondheid niet behandeld hoeft te worden, is dit vaak wel wenselijk. Een persoon met dit syndroom kan er erg mee zitten en het kan zorgen voor traumatische situaties. Bij de dokter of dermatoloog wordt vaak verteld dat er ‘simpelweg niets aan te doen is’. Dit is gedeeltelijk waar.
Keratosis pilaris valt niet te genezen, maar er kan wel iets aan het uiterlijk gedaan worden. Met wat hulpmiddelen is het mogelijk de bultjes aanzienlijk minder zichtbaar en gladder te maken.
Glycolzuur / Glycol Acid
Behandelingen met
glycolzuur (ook wel hydroxyethaanzuur of
AHA’s genoemd) kunnen erg effectief zijn. Het glycolzuur zorgt voor een chemische exfoliatie. Exfoliëren is een proces waarbij beschadigde en oude huidcellen afschilferen. Een crème met ongeveer 20% aan glycolzuur of AHA's is sterk genoeg om bultjes glad te maken.
Melkzuur / Lactic Acid
Melkzuur hoort net als glycolzuur bij de groep van
AHA’s. Melkzuur zorgt er voor dat de huid vocht beter vast kan houden en daarom zachter en gladder wordt. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de apotheek.
Ureum / Urea
Ureum is een erg goed middel om de huid te verzachten. Het zorgt er voor dat de huid water opneemt. Hierdoor verweekt de bovenste huidlaag en zullen schilfers en andere harde huidlagen zoals de keratine ook verweken. Ureum is onder andere verkrijgbaar in de zalf
Calmurid. Meer informatie over ureum en waar je het kunt kopen in dit artikel:
Ureum: Wat doet het voor je huid?
Vitamine A behandelingen
Vitamine supplementen en voeding
Een tekort aan
vitamine A kan zorgen voor Keratosis Pilaris. Vitamine A gaat namelijk de aanmaak van keratine tegen. Vitamine A wordt opgeslagen in de lever. Het kan zijn dat je wel genoeg vitamine A binnenkrijgt, maar dat het door het lichaam niet opgenomen wordt. Het nemen van vitamine A supplementen kan dus niet genoeg zijn. Daarnaast moeten er supplementen of voedingsmiddelen genomen worden die het lichaam helpen de vitamine A te absorberen. Er zijn verschillende middelen die helpen vitamine A te absorberen. Dit is bijvoorbeeld
vet eten. Vet helpt het lichaam vitamine A op te nemen. Ook
vitamine E en
zink helpen vitamine A bij dit proces. Het is dus belangrijk deze supplementen bij de vitamine A te nemen. Een supplement met
visolie is bijvoorbeeld een goede aanvulling. Het bevat zowel de vetzuren als de vitamine E. Wees echter wel voorzichtig met vitamine A. Een overdosis aan vitamine A kan zeer gevaarlijk zijn. Dit is namelijk giftig. Zo kan de lever beschadigd raken, men kan osteoporose krijgen en er kunnen geboorteafwijkingen voorkomen. Het is daarom beter het supplement ‘
bèta-caroteen’ te nemen in plaats van vitamine A. Bèta-caroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A en is veel minder schadelijk en het kan niet voor vergiftiging zorgen. Je kunt bèta-caroteen supplementen gewoon kopen bij de drogist.
In veel voeding is ook
vitamine A aanwezig. In
lever zit bijvoorbeeld veel vitamine A. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A zijn bijvoorbeeld: lever, zoete aardappelen, wortels, mango’s, spinazie, abrikozen, cantaloupe meloen, melk en eigeel.
Vitamine a crèmes
Ook het op de huid zelf aanbrengen van vitamine A kan gunstige effecten hebben voor Keratosis Pilaris. Deze crèmes zijn verkrijgbaar op recept van de dokter, maar zijn online soms ook zonder recept verkrijgbaar bij internationale websites. Namen van bekende crèmes met vitamine A zijn:
Retin-A, Avita,
Renova, Tazorac en Differin. In Nederland wordt het merk
Acid A Vit en het merkloze
Tretinoïne voorgeschreven. De werkzame stof in deze crèmes is Tretinoïne, een vitamine A-zuur. Tretinoïne versnelt de celdeling van de bovenste huidlaag. Hierdoor verdwijnen de bultjes van Keratosis Pilaris. Teveel gebruik van
vitamine A-zuur op de huid kan zorgen voor geïrriteerde, dunne en pijnlijke huid. Gebruik met mate is dus zeer verstandig.
Oil pulling
Een controversiële methode. ‘
Oil pulling’ is een natuurlijk manier om je lichaam te ontgiften. Elke dag 20 minuten je mond spoelen met olie zou wonderbaarlijke effecten op veel aandoeningen kunnen hebben. Ook sommige mensen met Keratosis Pilaris zouden hun aandoening helemaal kwijt zijn geraakt met deze methode. De olie zou afvalstoffen en enzymen aan je lichaam onttrekken. Of deze methode werkt is natuurlijk een grote vraag. Op internet zijn wisselende reacties te lezen. Het is echter geen gevaarlijke methode en het kan geen kwaad het te proberen.
Laserbehandeling
Een
laserbehandeling kan voor sommige mensen goed helpen bij Keratosis Pilaris. Doordat de ingegroeide haartjes verdwijnen door de laserbehandeling kunnen ook de rode bultjes verdwijnen. Helaas is deze methode nog erg prijzig en dus niet voor iedereen toegankelijk.
Conclusie
Zoals in dit artikel beschreven zijn er veel methoden om met
Keratosis Pilaris om te gaan. Dus laat je niet uit het veld slaan wanneer je dokter vertelt dat er niets aan te doen is. Hoewel de Keratosis Pilaris misschien nooit helemaal zal verdwijnen, zijn er manieren om je huid er bijna helemaal normaal uit te doen laten zien. Het is even proberen welke methode voor jou het meest effectief is. Meestal is dit een combinatie van behandelingen. Wanneer je supplementen slikt, je huid scrubt (exfoliëert), je huid goed hydrateert en goede crèmes gebruikt zal dit het meeste effect hebben.