Haarverlies: testen of je aanleg hebt

Haarverlies: testen of je aanleg hebt Niet alleen mannen, maar ook een groeiend aantal vrouwen kampt met haaruitval. Een van de nieuwste middelen om haaruitval tegen te gaan begint letterlijk en figuurlijk bij de wortel van het probleem: de nieuwe genetische test HairDX. Haaruitval. Niet alleen mannen hebben ermee te maken, maar ook een groeiend aantal vrouwen. Een nieuwe ontwikkeling in de wetenschap is genetisch onderzoek waarmee erfelijke haaruitval, in medische termen Alpopcia Androgenetica, kan worden voorspeld. (NB: dus helaas niet de vorm van haaruitval die het gevolg is van andere oorzaken, zoals medicijnen, ziekte of een ongezonde voeding). De naam van dit genetische onderzoek is het 'HairDX' onderzoek, naar de gelijknamige firma die de test ontwikkelde.

Waarom onderzoek?

Waarom zou je van tevoren willen bepalen, of in je genen is voorgeprogrammeerd dat je met haaruitval te maken krijgt? Als je met de sores zit, is het toch vroeg genoeg? Je zou immers kunnen stellen, dat de tekenen van haaruitval zo klaar zijn als een klontje, en dat je tegen de tijd dat de gevreesde inhammen of kale plekken verschijnen, altijd nog kunt handelen. Helaas, aldus HairDX in een persbericht, is het niet zo simpel. In de woorden van deze organisatie: "Wanneer het haarverlies zichtbaar is, heeft u waarschijnlijk al 50% van het haar verloren in dat gebied van uw hoofd." Ja, lees dat nog maar eens: tegen de tijd dat je het haarverlies ziet, kan maximaal de helft van het voorheen aanwezige haar al verdwenen zijn!

Haaruitval bij vrouwen

Voor vrouwen, een groeiende groep als het gaat om haaruitval, ligt het nog wat complexer: waar mannen namelijk lokaal haarverlies lijden, gaat het bij vrouwen meestal om een over het hele hoofd dunner worden van het haar. Dat betekent, dat de problemen nog moeilijker bijtijds vast te stellen zijn. Genetisch onderzoek betekent, dat een eventuele behandeling ruim tevoren kan worden ingezet. De kans op haaruitval van het type Alpopcia Androgenetica is flink, voor beide seksen. Voor mannen geeft HairDX een schatting van ongeveer 65%, en voor vrouwen van zo'n 50%. Overigens liggen de schattingen uit andere bronnen nog weleens wat lager, maar dan nog gaat het om 30-50% voor vrouwen en ruwweg 50% of meer voor mannen.

Behandeling

Bij behandeling van haaruitval staan meerdere manieren ter beschikking: medicijnen en laserbehandeling zijn de bekendste, maar ook de fabrikanten van haarproducten hebben middelen in de aanbieding om haaruitval tegen te gaan. Maar er is een wolkje aan de lucht: het met medicijnen als Minoxidil en Finasteride, met lasertherapie of met producten behandelen van haaruitval komt in de praktijk vooral neer op 'houden wat je hebt', en niet op 'opnieuw doen aangroeien van haar op plekken waar het al verloren is.' Dit laatste is dan ook vele malen moeilijker.

Bij wie, en hoe?

De aangewezen persoon om een HairDX genetisch onderzoek voor erfelijke haaruitval te doen, is de arts. Instituut Hairplus in Barendrecht heeft de primeur. De bedoeling is het onderzoek beschikbaar te maken via haarklinieken, dermatologen en huisartsen. Om een genetisch monster te nemen, is een wanguitstrijkje genoeg. Het verkregen materiaal wordt naar het HairDX laboratorium gestuurd om een diagnose te kunnen stellen. De resultaten komen ook weer via de arts binnen.

Voor wie?

HairDX raadt het onderzoek aan voor mensen vanaf 18 jaar. Dan gaat het niet alleen om mensen die zich persoonlijk zorgen maken om haarverlies, maar ook om mensen die haarverlies sterk terugzien in hun familie.

De kans op kaalheid bij mannen

De grote indicator voor haarverlies bij mannen is een variatie in het zogenaamde Androgeen Ontvangende Gen (AR). Dit beinvloedt de haarfollikel en vervolgens de haargroeicyclus. Een man die volgens de HairDX test deze AR Gen Variant heeft, moet rekening houden met 70% kans op erfelijk bepaalde kaalheid. Wie negatief reageert, heeft een grote kans, ofwel 70%, om niet met genetisch bepaalde kaalheid te maken te krijgen.

Vrouwen: een apart verhaal

Zoals gezegd, een groeiend aantal vrouwen heeft last van haarverlies. Met name na de menopauze, omdat mannelijke hormonen dan de overhand krijgen. Zoals gezegd, is het bijtijds bepalen van de kans op haaruitval bij hen nog een stuk lastiger, omdat het probleem minder gemakkelijk te herkennen is: het haar dunt uit, in plaats van in plekken uit te vallen. Ook voor vrouwen die in hun omgeving hebben gezien dat vrouwelijke familieleden aan haarverlies lijden, is de HairDX een mogelijkheid. In geval van vrouwen zit het echter wel anders met testfactoren en kansberekening.

De betekenis van de score

Een technisch verhaal om een en ander te verduidelijken. Het onderzoek levert in het geval van vrouwen een zogenaamde CAG testscore op. Is die score laag, dan is het risico voor zogenaamd 'aanzienlijk haarverlies' hoger. Is de score juist aan de hoge kant, dan is sprake van een lager risico. Een cijfer ter indicatie van de acuratesse van de test: wie een testscore van 15 of minder heeft, maar toch geen genetisch bepaald haarverlies blijkt te ontwikkelen, valt onder een schaarse groep van 2,3%. Als je als vrouw een ongunstige CAG-testscore hebt, kun je bijtijds met de dokter in overleg over behandeling. Heb je daarentegen een gunstige score, dan kun je geruster door het leven: je kans op substantieel haarverlies is immers aantoonbaar gering.
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia is eigenlijk een middel tegen prostaatvergroting, namelijk Finasteride. Maar omdat het de aanmaak van het manne…
Feiten en fabels over kaalheidDagelijks verliezen we tussen de 50 en 100 haren. Dat is geen enkel probleem omdat het haarzakje meestal een nieuwe haar…
Haarproblemen: Wat is alopecia androgenetica?Alopecia androgenetica is een vorm van haaruitval die voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. De meest gebruikte term voo…
Ongewenst haarverlies: soortenSommige mensen vinden het prachtig: een glanzende hoofdhuid zonder haar. Het wordt een ander verhaal wanneer je geen keu…

Keratosis Pilaris: Wat kun je doen tegen rode bultjes?Keratosis Pilaris is een vervelende aandoening die zich manifesteert in kleine rode bultjes, vooral op armen en benen. D…
Bronnen en referenties
  • HairDX Matchpoint Marketing EZPress News Distribution www.hairweb.nl www.destadskappers.nl
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 23-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.