Kolieken (krampen) bij baby: Episodes van huilbuien

Kolieken (krampen) bij baby: Episodes van huilbuien Babykoliek (krampen) is een vaak gerapporteerd verschijnsel dat optreedt bij gezonde baby's. Een baby met krampjes is voortdurend aan het huilen zonder een voor de hand liggende oorzaak. Deze periode met huilbuien is voor ouders vaak lastig te overbruggen, maar meestal houden de kolieken bij de baby maar aan tot de baby maximaal zestien weken oud is. Enkele tips helpen de ouders bij het verzorgen van een baby met koliek en daarnaast zijn ook enkele adviezen voorhanden voor de ouders zelf.

Oorzaken van krampen bij baby

De oorzaak van koliek is onbekend anno oktober 2020, maar dit verschijnsel is niet schadelijk. Mogelijk is de darm van de baby niet volledig ontwikkeld of anders zijn de darmbacteriën uit balans, maar deze theorieën zijn niet bewezen anno januari 2919.

Een moeder die rookt tijdens de zwangerschap, krijgt vaker een baby met koliek / Bron: Geralt, PixabayEen moeder die rookt tijdens de zwangerschap, krijgt vaker een baby met koliek / Bron: Geralt, Pixabay

Risicofactoren van babykoliek

Soms zijn er andere aandoeningen zoals reflux, lactose-intolerantie of koemelkallergie aanwezig, maar de symptomen van deze aandoeningen zijn niet aanwezig wanneer de krampen optreden bij de baby; de baby is dan namelijk gezond. Hij is gelukkig tussen huilepisodes door, eet normaal en komt goed bij in gewicht. Baby's van moeders die tijdens de zwangerschap roken of nicotinevervangende therapie volgen, hebben meer kans op koliek. Pijn door winderigheid, honger, overvoeding, het niet verdragen van bepaalde voedingsmiddelen, overgevoeligheid voor bepaalde prikkels en angst, frustratie en opwinding zijn enkele andere risicofactoren.

Symptomen: Episodes van ontroostbare huilbuien

Koliek begint ongeveer wanneer de baby twee weken oud is. De symptomen starten plots en meestal dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip. Baby's die aan koliek lijden, huilen ontroostbaar meerdere minuten tot uren achter elkaar, zonder een duidelijke reden. De baby huilt bij kolieken meer dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week en langer dan drie weken. Ze kunnen tijdens een huilepisode hun vuisten ballen en hun benen omhoog trekken richting de buik. De buik is mogelijk ook opgezwollen tijdens de ontroostbare huilbuien. De huilepisoden komen vaak in de late namiddag of de vroege avond tot stand. Soms eindigen de krampen met het maken van een stoelgang of het laten van een wind. Soms stoppen de krampjes ook doordat de baby zich in slaap huilt.

Diagnose en onderzoeken

De arts van de baby diagnosticeert de krampen vaak door de ouders te bevragen over de medische geschiedenis van de baby, de aanwezige symptomen en de duurtijd van de huilbuien. De arts voert een fysiek onderzoek uit en bestelt daarna mogelijk andere onderzoeken om reflux, een hernia of een intussusceptie (een gedeelte van de darm in zichzelf geschoven) uit te sluiten.

Behandeling van kolieken

Het verzorgen van een baby met koliek is mogelijk vermoeiend en kan stressvol zijn voor de ouders. Hoewel er geen genezing is voor koliek anno oktober 2020, ontgroeien de meeste baby’s de symptomen wanneer ze maximaal zestien weken oud zijn. Enkele tips helpen een baby met koliek.

Rust inbouwen

Als de baby een huilepisode heeft, wordt hij het best vastgehouden waarbij op de achtergrond dan rustgevende muziek afspeelt en de lichten gedimd worden. Een warm bad of het zachtjes wrijven op de buik troost tot slot soms ook een baby.

Voedingen aanpassen

De baby blijft het best in rechtopstaande positie tijdens de voedingen. Het is goed dat hij na een maaltijd boert. Als de baby borstvoeding krijgt en de krampjes erger zijn nadat de moeder bepaalde voedingsmiddelen heeft gegeten, of als er een familiegeschiedenis is met voedselallergieën, dan is het verstandig om deze voedingsmiddelen een paar weken te vermijden om te zien of de babykolieken verbeteren. Bij een baby met flesvoeding mogen de ouders de formule veranderen al bespreken ze dit het best met de arts.

Zorgen voor beweging

Baby's houden van beweging. Hen voorzichtig in slaap wiegen of in de kinderwagen vooruitduwen biedt soms een verlichting van de babykolieken. Voert de ouder een bepaalde activiteit uit, dan is het nuttig om een baby in een draagdoek te wikkelen zodat hij ook steeds alle bewegingen voelt en minder gaat huilen.

Een gezonde en evenwichtige voeding voor de ouders is belangrijk / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde en evenwichtige voeding voor de ouders is belangrijk / Bron: Jill111, Pixabay

Zelfzorg van de ouders

Koliek is vaak heel stresserend voor ouders die zelf moe zijn, dus zelfzorg voor de ouders is zeer belangrijk. De ouders treffen het best voorbereidingen. Als de baby enkele uren van de avond gaat huilen, houden de ouders deze uren het best vrij. Ouders drinken het best voldoende water en eten een voedzame snack voor een te verwachten huilepisode. Hulp vragen en accepteren is verder belangrijk. Het zorgen voor een baby met krampjes is geen eenpersoonsbaan. Verder houden de ouders het best contact met de arts en volgen ze zijn aanbevelingen op. Volhouden is tot slot de boodschap; het lijkt er soms op dat de kolieken aan blijven houden, maar deze stoppen normaal gesproken wanneer de baby maximaal zestien weken oud is.

Prognose van krampjes bij zuigelingen

De koliek verergert vaak als de baby tussen de vier en zes weken oud is. Meestal worden baby's met krampjes beter nadat ze zes weken oud zijn en ze zijn helemaal genezen tegen de tijd dat ze zestien weken oud zijn.

Complicaties van overmatig huilen van baby

Er zijn meestal geen complicaties geassocieerd aan koliek. Af en toe treden echter wel complicaties op zoals een depressie van de moeder, het shaken-baby-syndroom (vorm van kindermishandeling) en een vroegtijdige stopzetting van de borstvoeding.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tipsVoedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tipsKoemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's. Daarnaast kunnen al jong allergieën ontstaan voor an…
Waarom huilt een baby?Waarom huilt een baby?Wanneer je baby huilt kan je (zeker als jonge moeder) behoorlijk tot wanhoop gedreven worden. Je weet dan nog niet goed…
Help, mijn baby huilt! (buikkrampen)Help, mijn baby huilt! (buikkrampen)Een baby huilt omdat dit zijn enige manier is om duidelijk te maken dat er iets scheelt. Vaak huilt een baby omwille van…
Babykwaaltjes diagnose en genezenBabykwaaltjes diagnose en genezenHet duurt niet lang voordat je kunt zien of je kindje zich niet zo lekker voelt of dat er meer aan de hand is. Omdat je…

Brandende pijn: oorzaken & symptomen branderige lichaamspijnBrandende pijn: oorzaken & symptomen branderige lichaamspijnEen brandende pijn kan overal in het lichaam optreden en deze pijn kan tijdelijk of meer chronisch van aard zijn. Brande…
Brandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuidBrandende hoofdhuid: oorzaken van een branderige hoofdhuidEen brandende hoofdhuid kan worden veroorzaakt door psoriasis, huiduitslag, verwondingen, zonnebrand en nog veel meer. V…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • Geraadpleegd op 15 januari 2019:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Colic and crying - self-care, https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000753.htm
  • Could Your Baby's Crying Be Colic?, https://www.webmd.com/parenting/baby/what-is-colic#1
  • Infant colic, https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/i/infant-colic/
  • Infant colic: mechanisms and management, https://www.nature.com/articles/s41575-018-0008-7
  • Infantile colic, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6091773/
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.