Kolieken (krampen) bij baby: Episodes van huilbuien
Babykoliek (krampen) is een vaak gerapporteerd verschijnsel dat optreedt bij gezonde baby's. Een baby met krampjes is voortdurend aan het huilen zonder een voor de hand liggende oorzaak. Deze periode met huilbuien is voor ouders vaak lastig te overbruggen, maar meestal houden de kolieken bij de baby maar aan tot de baby maximaal zestien weken oud is. Enkele tips helpen de ouders bij het verzorgen van een baby met koliek en daarnaast zijn ook enkele adviezen voorhanden voor de ouders zelf.
Epidemiologie
Kolieken (krampen) bij baby's is een veelvoorkomend probleem bij zuigelingen en komt voor bij een aanzienlijk percentage van de pasgeborenen, vooral in de eerste maanden van hun leven.
Oorzaken van krampen bij baby
De oorzaak van koliek is onbekend anno oktober 2020, maar dit verschijnsel is niet schadelijk. Mogelijk is de
darm van de
baby niet volledig ontwikkeld of anders zijn de darmbacteriën uit balans, maar deze theorieën zijn niet bewezen anno januari 2919.
Een moeder die rookt tijdens de zwangerschap, krijgt vaker een baby met koliek /
Bron: Geralt, PixabayRisicofactoren van babykoliek
Soms zijn er andere aandoeningen zoals
reflux,
lactose-intolerantie of koemelkallergie aanwezig, maar de symptomen van deze aandoeningen zijn niet aanwezig wanneer de krampen optreden bij de baby; de baby is dan namelijk gezond. Hij is gelukkig tussen huilepisodes door, eet normaal en komt goed bij in gewicht. Baby's van moeders die tijdens de zwangerschap
roken of nicotinevervangende therapie volgen, hebben meer kans op koliek.
Pijn door winderigheid,
honger, overvoeding, het niet verdragen van bepaalde voedingsmiddelen, overgevoeligheid voor bepaalde prikkels en
angst, frustratie en opwinding zijn enkele andere risicofactoren.
Symptomen: Episodes van ontroostbare huilbuien
Koliek begint ongeveer wanneer de baby twee weken oud is. De symptomen starten plots en meestal dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip. Baby's die aan koliek lijden,
huilen ontroostbaar meerdere minuten tot uren achter elkaar, zonder een duidelijke reden. De baby huilt bij kolieken meer dan drie uur per dag, meer dan drie dagen per week en langer dan drie weken. Ze kunnen tijdens een huilepisode hun vuisten ballen en hun
benen omhoog trekken richting de buik. De buik is mogelijk ook opgezwollen tijdens de ontroostbare huilbuien. De huilepisoden komen vaak in de late namiddag of de vroege avond tot stand. Soms eindigen de krampen met het maken van een stoelgang of het laten van een
wind. Soms stoppen de krampjes ook doordat de baby zich in slaap huilt.
Alarmsymptomen
Alarmsymptomen van kolieken bij baby's omvatten intense huilbuien die vaak optreden na voedingen en een algemeen ongemak dat moeilijk te verlichten is. Het is belangrijk om andere mogelijke oorzaken van huilen uit te sluiten.
Diagnose en onderzoeken
De arts van de baby diagnosticeert de krampen vaak door de ouders te bevragen over de
medische geschiedenis van de baby, de aanwezige symptomen en de duurtijd van de huilbuien. De arts voert een fysiek onderzoek uit en bestelt daarna mogelijk andere onderzoeken om reflux, een hernia of een intussusceptie (een gedeelte van de darm in zichzelf geschoven) uit te sluiten.
Behandeling van kolieken
Het verzorgen van een baby met koliek is mogelijk
vermoeiend en kan
stressvol zijn voor de ouders. Hoewel er geen genezing is voor koliek anno oktober 2020, ontgroeien de meeste baby’s de symptomen wanneer ze maximaal zestien weken oud zijn. Enkele tips helpen een baby met koliek.
Rust inbouwen
Als de baby een huilepisode heeft, wordt hij het best vastgehouden waarbij op de achtergrond dan rustgevende muziek afspeelt en de lichten gedimd worden. Een warm bad of het zachtjes wrijven op de buik troost tot slot soms ook een baby.
Voedingen aanpassen
De baby blijft het best in rechtopstaande positie tijdens de voedingen. Het is goed dat hij na een maaltijd
boert. Als de baby
borstvoeding krijgt en de krampjes erger zijn nadat de moeder bepaalde voedingsmiddelen heeft gegeten, of als er een familiegeschiedenis is met
voedselallergieën, dan is het verstandig om deze voedingsmiddelen een paar weken te vermijden om te zien of de babykolieken verbeteren. Bij een baby met flesvoeding mogen de ouders de formule veranderen al bespreken ze dit het best met de arts.
Zorgen voor beweging
Baby's houden van beweging. Hen voorzichtig in slaap wiegen of in de kinderwagen vooruitduwen biedt soms een verlichting van de babykolieken. Voert de ouder een bepaalde activiteit uit, dan is het nuttig om een baby in een draagdoek te wikkelen zodat hij ook steeds alle bewegingen voelt en minder gaat huilen.
Een gezonde en evenwichtige voeding voor de ouders is belangrijk /
Bron: Jill111, PixabayZelfzorg van de ouders
Koliek is vaak heel stresserend voor ouders die zelf moe zijn, dus zelfzorg voor de ouders is zeer belangrijk. De ouders treffen het best voorbereidingen. Als de baby enkele uren van de avond gaat huilen, houden de ouders deze uren het best vrij. Ouders drinken het best voldoende
water en eten een voedzame snack voor een te verwachten huilepisode. Hulp vragen en accepteren is verder belangrijk. Het zorgen voor een baby met krampjes is geen eenpersoonsbaan. Verder houden de ouders het best contact met de arts en volgen ze zijn aanbevelingen op. Volhouden is tot slot de boodschap; het lijkt er soms op dat de kolieken aan blijven houden, maar deze stoppen normaal gesproken wanneer de baby maximaal zestien weken oud is.
Prognose van krampjes bij zuigelingen
De prognose voor kolieken bij baby's is meestal goed, aangezien de symptomen vaak verdwijnen na de eerste maanden van het leven zonder blijvende gevolgen.
Complicaties van overmatig huilen van baby
Er zijn meestal geen complicaties geassocieerd aan koliek. Af en toe treden echter wel complicaties op zoals een
depressie van de moeder, het
shaken-baby-syndroom (vorm van kindermishandeling) en een vroegtijdige stopzetting van de borstvoeding.
Preventie
Preventie van kolieken bij baby's kan moeilijk zijn, maar een goede voeding en verzorging van de baby kunnen helpen om het risico te verlagen. Het is ook nuttig voor ouders om steun en informatie te zoeken over hoe om te gaan met huilen en ongemak bij hun baby.