Help, mijn baby huilt! (buikkrampen)
Een baby huilt omdat dit zijn enige manier is om duidelijk te maken dat er iets scheelt. Vaak huilt een baby omwille van buikkrampjes. Hoe herken je het en wat doe je eraan?
Soms heb je als ouder (of verzorger) meteen al een vermoeden dat het om krampjes in de buik gaat, maar vaak is het puur giswerk waarom een baby huilt.
Andere oorzaak?
Ben je zeker dat je baby niet huilt van de honger of van moeheid? Heb je hem / haar een flesje aangeboden? Is het bedtijd of heeft de baby een vermoeiende periode achter de rug? Heeft de baby het niet te warm of te koud? Heeft de baby geen last van een vuile luier? ...
Op deze pagina vind je vooral tips voor wanneer je baby kampt met vaak weerkerende buikkrampen waaraan de arts weinig tot niets kan doen. Ben je niet zeker dat dit het geval is, raadpleeg dan zeker eerst je arts om na te gaan of er niets anders aan de hand is.
Alarmtekens
- koorts (> 38°C)
- ernstige of aanhoudende diarree
- zeer sterk ruikende ontlasting
- braken
Bij een of meerdere van deze alarmtekens hoor je een arts te raadplegen.
Kenmerken van buikkrampen
Bij buikkrampjes plooit de baby vaak de beentjes en blijft ontroostbaar huilen. Het huilen is ook kordaat en krachtig en duurt soms erg lang. Buikkrampjes bij baby's zijn een vaak weerkerend probleem met vaak langere huilbuien per dag. Meestal is er een vaste link tussen de voeding en de krampen (bv. huilen een half uur na het eten). Hoeveel last je baby er soms ook van heeft, het blijft meestal een tamelijk onschuldige vorm van buikkrampjes.
Typisch is ook dat alle gewone manieren om de baby te troosten niet helpen.
Wat eerst?
Eerst dient een arts de nodige onderzoeken te verrichten om na te gaan of de baby geen intolerantie heeft tegen lactose, gluten of andere voedingsstoffen.
Bovendien moet een ontsteking of infectie van het spijsverteringskanaal uitgesloten worden, net als andere mogelijke problemen (bv. een pijnlijke oorontsteking).
Wat ertegen doen?
Bij "gewone buikkrampjes" kan de arts vaak weinig doen. Meestal is medicatie niet aangewezen omdat deze meer neveneffecten heeft dan positieve effecten.
- In dat geval kan je je baby venkelthee laten drinken (uiteraard lauw, net als de flesvoeding)
- Ook manuele stimulatie van de darmtransit kan helpen. Dit doe je door buikmassage te geven. Je legt hiervoor je warme handpalm op het buikje van de baby en drukt zachtjes in draaiende beweging op het buikje. Zorg dat je draait in wijzerszin (omdat de transit ook in wijzerszin gebeurt). Je kan de beweging een beetje vergelijken met een "wave" van je vingers en handpalm.
- Ook zachtjes trommelen met de vingertoppen op de buik kan de transit bevorderen en de buikkrampjes opheffen of verzachten.
- Om je baby zich te laten ontspannen kan een volledige babymassage soelaas bieden. Ontspanning bevordert de transit en verlicht de krampen.
- Een andere manier om de pijnprikkels van de krampjes te kunnen onderscheppen, is door te "hobbelen". Hou je baby rechtop tegen je aangedrukt en wieg hem lichtjes schokkend op en neer. Meestal werkt dit verlichtend. Het helpt ook om het boeren te bevorderen.
- Een variatie op hobbelen is klopjes op de luier geven van onder naar boven gericht. Het geeft dezelfde beweging in de darmpjes van het kind.
- Ook het gebruik van een draagdoek verlicht vaak de krampen en werkt bovendien ontspannend en rustgevend op een kind dat behoorlijk wat lichamelijke stress te verwerken heeft.
- Heeft de baby last van krampjes bij het slapen, dan kan je proberen je baby op de buik of zij te leggen. Let wel: deze houding heeft een hoger risico op wiegendood! maar is soms een van de weinige houdingen die je baby verdraagt.
- Indien een oorzaak gevonden is, kan de voeding aangepast worden.
- Dit is bijvoorbeeld van toepassing op borstvoeding. Bij het eten van koolsoorten komt een deel van deze voedingsstoffen in de moedermelk terecht met gasvorming en krampjes bij de baby tot gevolg.
- Maar ook in flesvoeding van bv. Nestlé bestaat er een heel assortiment om de voeding beter af te stemmen op de noden en problemen van je kind. Laat je adviseren door je apotheker of kinderarts om de voeding van je kind te optimaliseren.
- Eet je kind al vaste voeding, geef het dan 5 dagen ononderbroken dezelfde vaste voeding en wissel elke vijf dagen van vaste voeding om te achterhalen van welke voeding je kind het meeste last heeft.
En als dat allemaal niet helpt?
Soms mag je alles proberen en alle andere oorzaken uitgesloten hebben en blijft je kind ondanks alles huilen van de buikkrampjes. Onthou dat pijnstillers meestal niet geschikt zijn voor baby's en dat het probleem na enkele maanden spontaan voorbij gaat als de darmen van de baby volgroeid zijn en beter functioneren.
Intussentijd is het vooral van belang er zelf niet aan onderdoor te gaan. Beter dan dat is het aangewezen om je kind bv. op bepaalde tijdstippen even over te laten aan de zorgen van iemand anders (bv. een familielid). Op die manier kom je zelf even tot rust.
Ook het inschakelen van psychologische hulp kan aangewezen zijn. Bovendien kan het helpen om in contact te treden met ouders die hetzelfde doormaken. Op internet vind je makkelijk praatgroepen en zelfhulpgroepen.
Lees ook over andere mogelijke oorzaken van huilende baby's.
Reactie
Marc O., 12-12-2007
Onze baby eet sinds een week niet meer dan 4cl per keer. Tot een week geleden was dat 4x per dag 21cl. Nu is het zo hij lacht de hele dag, slaapt goed maar eet niet meer dan 16cl per dag en valt af. Dus nu gaan we ons zorgen maken want hij is groot voor zijn leeftijd, ruim cm en meer als 8 kilo maar toch zit het ons niet lekker. Laat even weten als je een reactie kan geven waar ik iets aan heb. Oja water wil hij niet, de borst niet, flesvoeding niet en hapje ook niet.
Reactie infoteur, 16-12-2007
Een baby hoort niet af te vallen, zelfs als hij aan de grote kant is. Dat hij zich beter lijkt te voelen met minder voedsel, wijst er mogelijk op dat er een onderliggend voedingsprobleem is.
Het is best dat u dit meldt aan uw kinderarts. Deze hoort verdere testen te doen naar maag-darm problemen en voedselintoleranties of voedingsallergieën.