Warme, brandende rug: Oorzaken van warm aanvoelend ruggebied

Warme, brandende rug: Oorzaken van warm aanvoelend ruggebied Bij sommige patiënten is de rug warmer dan de rest van het lichaam. Soms is dit geen alarmerend teken. Een warme rug is echter soms een teken van een medische aandoening, zoals een zenuw- of huidprobleem. Wanneer de warmte aan de rug echter plotseling verschijnt, vervelend is, vaak optreedt of in combinatie met andere symptomen zoals koorts optreedt, is een bezoek aan de arts vereist. De meeste oorzaken van een warm aanvoelende rug zijn goed te behandelen. Het type behandeling voor een warmte aan de rug hangt af van de oorzaak. In de meeste gevallen volstaat medicatie om de brandende sensaties aan de rug te verlichten.

Fibromyalgie en branderige gevoelens in rug

Oorzaken
Fibromyalgie is vermoedelijk een neurologische aandoening maar de oorzaken en risicofactoren hiervan zijn onbekend. Mogelijk interpreteren de zenuwuiteinden van patiënten met fibromyalgie pijnberichten verkeerd en versterken de zenuwuiteinden de signalen.

Symptomen
De patiënt ervaart voornamelijk lichaamspijn en pijnlijke, brandende of warme pijn (vaak aan de rug en andere vaak gebruikte spieren).

Behandeling
Fibromyalgiepatiënten verlichten de pijn met pijnstillers, ontstekingsremmers, spierverslappers en antidepressiva.

Gordelroos en warme sensaties aan rug

Oorzaken
Het varicella zoster-virus veroorzaakt waterpokken. Dit virus blijft inactief in het lichaam tot het op een bepaald moment om onbekende redenen bij sommige patiënten weer activeert en dan gordelroos veroorzaakt.

Symptomen
Brandende blaren en huidplekken die meestal aan één kant van het lichaam verschijnen, zijn typerend bij gordelroos. Meestal is het gebied rond de rop en de rug aangetast, al kampen sommige patiënten ook met gordelroos in het gezicht of zelfs gordelroos in het oog.

Behandeling
Zodra de huiduitslag verdwenen is, verdwijnt meestal ook de pijn. Sommige patiënten kampen echter wel met blijvende pijn als gevolg van gordelroos, hetgeen bekend staat als postherpetische neuralgie. Deze pijn behandelt de arts met zenuwblokkers, op de huid aangebrachte verdovende medicijnen en antidepressiva met pijnstillende effecten.

Huidinfecties en warme rug

Oorzaken
Huidinfecties veroorzaken mogelijk extra warmte aan de rug, omdat het lichaam probeert de infectie te bestrijden. Cellulitis, een infectie van de diepere huidlagen, is een bacteriële huidinfectie die warmte aan de huid veroorzaakt. Bacteriën zijn hierbij in een wonde terechtgekomen.

Symptomen
Naast warmte aan de huid (zoals de rug), zijn veel voorkomende symptomen van cellulitis zwelling, pijn bij het getroffen gebied en roodheid van de huid. Ernstige huidinfecties gaan eveneens gepaard met koorts of griepachtige symptomen. Bij de meeste patiënten zijn rode of donkere strepen zichtbaar die uit de wonde komen.

Behandeling
Onbehandeld veroorzaakt cellulitis sepsis (bloedvergiftiging). Antibiotica behandelen cellulitis, Patiënten met ernstige symptomen hebben een ziekenhuisopname nodig waar ze intraveneuze (via een ader) vloeistoffen toegediend krijgen. Ook pijnstillende medicatie is vaak nuttig.

Maagzuur en brandende rug

Oorzaken
Bij patiënten met brandend maagzuur lekt de maaginhoud en dan vooral het maagzuur, terug in de slokdarm. Dit gebeurt vooral wanneer patiënten uitgebreid gegeten hebben of zeer zure voedingsmiddelen geconsumeerd hebben. Brandend maagzuur komt ook vaak voor bij gastro-oesofageale reflux, waardoor de maaginhoud regelmatig naar boven lekt.

Symptomen
Bij de meeste patiënten is brandend maagzuur in het midden van de borst of keel voelbaar, maar in ernstige gevallen ontstaat uitstralende pijn naar de rug. Hierdoor kampen patiënten met brandende gevoelens in het midden van de bovenrug.

Behandeling
De meeste patiënten zijn gebaat met maagzuurremmers. Verder eten patiënten best telkens kleine maaltijden en eten ze ook best geen zure voedingsproducten. Verder zijn voorgeschreven maagzuurremmers nodig bij chronische symptomen.

Multiple sclerose en brandende en warme pijngevoelens aan ruggebied

Oorzaken
De neurologische aandoening multiple sclerose komt tot stand door beschadigde zenuwvezels die van het ruggenmerg naar de hersenen lopen. De auto-immuunziekte treft eveneens myeline, de stof die deze vezels bedekt. Hierdoor gebeurt een verkeerde van signalen die van de zenuwen naar de hersenen en andere lichaamsdelen lopen.

Symptomen
Patiënten met multiple sclerose ervaren voornamelijk spierzwakte, spierstijfheid, gevoelloosheid in de armen en gevoelloosheid in de benen en brandende pijn. Deze vaak intense pijn is mogelijk ook voelbaar in het ruggebied.

Behandeling
Een patiënt met multiple sclerose is gebaat met medicatie zoals spierverslappers en steroïden evenals fysiotherapie.

Nierstenen en warmte aan de rug

Oorzaken
Nierstenen vormen zich in de nieren, meestal wanneer mineralen zich te veel calcium in de urine bevindt. Sommige patiënten krijgen ook te maken met nierstenen tijdens een urineweginfectie. Nierstenen veroorzaken mogelijk intense, scherpe lage rugpijn, meestal aan één kant. Andere patiënten ervaren warmte aan de rug als gevolg van de nierstenen. Wanneer een niersteen passeert, voelt een patiënt brandende gevoelens en hevige krampen in de lies of lage rug.

Behandeling
Wanneer nierstenen niet spontaan verdwijnen en ondraaglijke pijn veroorzaken, is het mogelijk om deze te laten vergruizen. De arts schrijft mogelijk ook pijnstillende medicijnen voor.

Zenuwpijn en warm aanvoelende rug

Zenuwpijn (neuropathische pijn) aan het ruggebied veroorzaakt mogelijk abnormale sensaties zoals
 • een doof gevoel
 • pijnscheuten
 • plotselinge schokken die aanvoelen als elektrische schokken
 • tintelingen
 • warme, brandende gevoelens

De warme rug komt tot stand door een beschadigde of samengedrukte zenuw (zenuwcompressie). De zenuwen zijn dan niet in staat om normale signalen af te geven, waardoor het lichaam deze fout interpreteert.

Diabetische neuropathie

Diabetische neuropathie is een complicatie van diabetes mellitus (suikerziekte) waarbij zenuwpijn tot uiting komt. Dit ontstaat door chronische hoge bloedglucose- en triglycerideniveaus die zenuwschade veroorzaken. Patiënten kampen hierdoor met vreemde of pijnlijke gewaarwordingen, tintelingen en brandende gevoelens. De patiënt moet zijn bloedglucosespiegel onder controle houden. Verder verlichten sommige medicijnen de pijn en gevoelloosheid. Voorts zijn sommige patiënten gebaat met fysiotherapie.

Perifere neuropathie

Perifere neuropathie is het meest voorkomende type neuropathie. Deze zenuwaandoening tast voornamelijk de voeten en handen aan. Sommige patiënten ontwikkelen echter focale neuropathie waarbij voornamelijk problemen ontstaan aan de romp, de hand, het been of het hoofd.

Radiculopathie

Radiculopathie verwijst naar pijn die ontstaat door de samendrukking of ontsteking van een ruggenmergzenuw of schade aan het zenuwstelsel. De pijn in de rug, die overal in de rug mogelijk is, volgt een specifiek, consistent patroon. Na verloop van tijd verergert de pijn mogelijk. Ischias is een veelvoorkomend type radiculopathie waarbij druk ontstaat aan de nervus ischiadicus, die zich langs de achterkant van de heup en in het been verplaatst. Een patiënt kampt hierdoor met lage rugpijn, evenals een schokkend of branderig gevoel dat naar de billen en in het been uitstraalt.

Ziekte van Lyme en branderige sensaties in ruggebied

Oorzaken
De ziekte van Lyme ontstaat door een besmette tekenbeet.

Symptomen
Patiënten met de ziekte van Lyme kampen met onder andere spierpijn, gewrichtspijn en extreme vermoeidheid. Soms treft de ziekte ook het zenuwstelsel, waardoor een ontsteking ontstaat van de zenuwuiteinden in de wervelkolom. Patiënten ervaren hierdoor branderige gevoelens in het ruggebied.

Behandeling
De patiënt moet gedurende meerdere weken antibiotica nemen. Soms neemt hij deze in via de mond al is het soms mogelijk dat de arts deze intraveneus (via een ader) toedient.

Zonnebrand en brandende gevoelens aan rug

Oorzaken
Bij zonnebrand zijn blootgestelde huidgebieden verbrand, hetgeen snel gebeurt bij patiënten die zich niet of onvoldoende beschermd hebben tegen de schadelijke uv-stralen met een zonnebrandmiddel. Door het gebruik van bepaalde medicijnen zoals retinoïden en salicylzuur, sulfonamiden, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDís) en sommige diuretica (plaspillen), verhoogt het risico op het ontwikkelen van zonnebrand.

Symptomen
Zonnebrand veroorzaakt warme, brandende en tintelende pijn met een rode, schilferige huid. In ernstige gevallen kampt een patiënt ook met blaarvorming, uitdroging, koorts en andere gevaarlijke symptomen.

Behandeling
Meestal genezen patiënten spontaan van zonnebrand, maar deze aandoening is mogelijk zeer pijnlijk en verhoogt de kans op het ontwikkelen van huidkanker en een vroegtijdige huidveroudering. Een koel bad nemen, voldoende drinken, NSAIDís nemen en wondverzorging van opengebarsten blaren met een milde zeep zijn de beste behandelingen voor zonverbranding. Bij een ernstige verbrande huid, bijkomende symptomen of symptomen die langer dan één week aanhouden, is medisch advies nodig.

Geassocieerde symptomen

Naast een rug die warm aanvoelt, zijn soms ook andere symptomen aanwezig zoals
 • blaarvorming
 • een algemeen ziek gevoel
 • een geïrriteerde, rode of verkleurde huid
 • een gezwollen huid
 • een jeukende huid
 • gevoelloosheid in de rug
 • het voelen van elektrische schokjes
 • intense pijn in of onder de huid
 • keelpijn
 • koorts
 • lichaamspijn
 • maagpijn
 • pijn aan de borstkas
 • rugpijn
 • spierpijn
 • tintelingen
 • vermoeidheid
 • warmte of elektrische sensaties die naar andere lichaamsdelen uitstralen, zoals naar de armen of langs de benen

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Homeopatisch geneesmiddel: Arsenicum albumTot de kenmerkende symptomen van Arsenicum horen grote rusteloosheid en angst, ernstige verzwakking en uitputting, hevig…
Brandende oren: Oorzaken van warm aanvoelende orenBrandende oren: Oorzaken van warm aanvoelende orenSommige patiënten kampen met een branderig gevoel aan de oren. Brandende oren kenmerken zich door oren die erg warm aanv…
Warme armen en benen: oorzaken & behandeling warme ledematenWarme armen en benen: oorzaken & behandeling warme ledematenVooral 's nachts hebben veel mensen last van warme ledematen, dat wil zeggen warme armen en benen. Maar bijna niemand we…
Brandende tepels: oorzaken branderig gevoel aan tepel(s)Brandende tepels: oorzaken branderig gevoel aan tepel(s)Tepels zijn erg gevoelig en het komt vaak voor dat je tepels wat geïrriteerd zijn of branderig aanvoelen. Hoewel dit pij…

Harde stoelgang met bloed: symptomen, oorzaken & behandelingHarde stoelgang met bloed: symptomen, oorzaken & behandelingHarde ontlasting met bloed kan vele oorzaken hebben. Vaak zijn deze onschadelijk van aard. Bloedingen tijdens de stoelga…
Virale hemorragische koorts: Ernstig ziektebeeld door virusVirale hemorragische koorts: Ernstig ziektebeeld door virusVirale hemorragische koorts zijn een diverse groep menselijke ziekten waarbij een virale infectie leidt tot koorts en bl…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 17 juli 2019:
 • Burning Sensation in Back Ė Causes and Treatment, https://www.healtholino.com/burning-sensation-in-back-causes-and-treatment/
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to Treat Burning Lower Back Pain, https://www.livestrong.com/article/260181-how-to-treat-burning-lower-back-pain/
 • What can cause a burning sensation?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321885.php
 • What causes a hot back?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325763.php
 • What causes burning back pain?, https://www.belmarrahealth.com/causes-burning-back-pain/
 • Why Is My Back Constantly Hot and How Do I Treat It?, https://www.healthline.com/health/hot-back
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.