Schimmelinfectie in de mond: symptomen en behandeling

Schimmelinfectie in de mond: symptomen en behandeling Een schimmelinfectie in de mond ofwel candidainfectie is een aandoening waarbij de schimmel Candida albicans zich ophoopt aan de binnenkant van je mond, waardoor er een ontsteking ontstaat. Candida albicans is een normaal organisme in je mond, maar als er sprake is van overgroei door een verstoorde balans, kunnen er klachten ontstaan. Een candidainfectie. van de mond wordt bij kinderen ook wel spruw genoemd. Een schimmelinfectie in de mond veroorzaakt roomwitte plekjes, meestal op je tong of aan de binnenkant van je wangen. Soms kan een schimmelinfectie in de mond kan zich uitbreiden naar het verhemelte, tandvlees of amandelen, of de achterkant van je keel. Hoewel iedereen last kan krijgen van een schimmelinfectie in de mond, komt het vaker voor bij baby's, ouderen en bij mensen met een niet goed functionerend immuunsysteem of bepaalde aandoeningen, of bij mensen die bepaalde medicijnen nemen. Een schimmelinfectie in de mond zal de arts behandelen met anti-gist medicijnen.
Schimmelinfectie in de mond / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Schimmelinfectie in de mond / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Schimmelinfectie in de mond

Als je een merkwaardige witte uitslag in je mond ziet, dan zou het kunnen zijn dat je last hebt van een schimmelinfectie welke wordt veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. Je kunt het in je mond hebben, maar ook op andere delen van het lichaam. Het kan luieruitslag bij zuigelingen veroorzaken of vaginale schimmelinfecties bij vrouwen. Iedereen kan een schimmelinfectie in de mond krijgen, maar baby's en peuters, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem, zijn vaker de klos. Bij kinderen wordt een schimmelinfectie in de mond 'spruw' genoemd. Een candidainfectie is een beheersbaar probleem als je gezond bent, maar als je een verzwakt immuunsysteem hebt, kunnen de symptomen meer ernstig van aard zijn en is het moeilijker te behandelen.

Oorzaak

Candida is een gist die kan voorkomen op de huid en de slijmvliezen. Candida albicans is de meest voorkomende candidasoort. Bijna ieder mens draagt deze van nature met zich mee. Deze gist is aanwezig op de huid, de slijmvliezen en in het spijsverteringskanaal. Normaal wordt deze onder controle gehouden, maar soms ontstaat er overgroei. Bepaalde ziekten of medicijnen, zoals corticosteroïden of antibiotica, kunnen het delicate evenwicht verstoren. Dit kan ertoe leiden dat het uitgroeit tot een candidaschimmelinfectie. Stress is een uitlokkende factor, evenals een aantal medische aandoeningen, zoals ongecontroleerde diabetes, hiv-infectie, kanker, droge mond en hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap.
Andere factoren
Als je rookt of een slecht passend kunstgebit hebt, dan heb je ook meer kans op een schimmelinfectie in de mond. Baby's met spruw kunnen de infectie doorgeven aan hun moeder tijdens de borstvoeding.

Schimmelinfectie in de mond tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, PixabaySchimmelinfectie in de mond tijdens zwangerschap / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Risicofactoren

Iedereen kan last krijgen van schimmelinfectie in de mond, maar bij bepaalde mensen komt het vaker voor. Risicofactoren zijn onder meer:
 • Leeftijd: bij baby's, jonge kinderen en ouderen komt het vaker voor;
 • Een verzwakt immuunsysteem;
 • Het dragen van een kunstgebit;
 • Het hebben van andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes;
 • Het nemen van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, orale corticosteroïden of inhalatiecorticosteroïden (puffer), bijvoorbeeld bij astma;
 • Chemotherapie of bestralingsbehandeling voor kanker;
 • Intubatie (tijdens bijvoorbeeld een operatie); en
 • Het hebben van aandoeningen die een droge mond veroorzaken.

Schimmelinfectie in de mond geeft roomwitte plekjes / Bron: CDC, Wikimedia Commons (Publiek domein)Schimmelinfectie in de mond geeft roomwitte plekjes / Bron: CDC, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Schimmelinfectie in de mond symptomen

Witte, licht verhoogde plekken in je mond zijn veel voorkomende symptomen van een schimmelinfectie in de mond. Deze plekken zijn meestal te vinden op je tong of de binnenkant van je wangen. Ze kunnen ook aanwezig zijn op je verhemelte, tandvlees, amandelen, of de achterkant van je keel. Deze gebieden kunnen sterk lijken op kwark. de laesies kunnen pijnlijk zijn en enigszins bloeden wanneer je eroverheen schraapt of je tanden poetst. In zeer ernstige gevallen, kunnen ze zich verspreiden naar je slokdarm en de volgende klachten veroorzaken:

Verspreiding naar andere delen van het lichaam
De schimmel kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de longen, lever en huid. Dit komt vaker voor bij mensen met kanker, hiv of andere aandoeningen die het immuunsysteem verzwakken.

Complicaties candidainfectie

Nieuwe infectie of ernstiger beloop

Een schimmelinfectie in de mond is zelden een probleem voor gezonde kinderen en volwassenen, maar de infectie kan soms terugkeren nadat deze effectief is behandeld. Voor mensen met een verlaagde immuniteit, zoals in geval van hiv of kanker, kan een candidainfectie ernstiger zijn. Onbehandeld kan het leiden tot meer ernstige systemische candidainfecties.

Verspreiding van de infectie

Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, is de kans groter dat de infectie zich verspreidt naar andere delen van je lichaam, zoals je spijsverteringskanaal, longen, lever en hartkleppen. Je kan in het bijzonder ernstige symptomen ontwikkelen in je mond of slokdarm, waardoor je moeite hebt om te eten vanwege de pijn die dit doet. De infectie kan zich verspreiden naar de darmen, waardoor het moeilijk wordt om voldoende voedingsstoffen uit het eten te halen.

Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311Bloedafname / Bron: Istock.com/anna1311

Diagnose en onderzoek

Schimmelinfectie in de mond

Als de infectie beperkt blijft tot de mond, kan de arts meestal simpelweg de diagnose stellen op basis van het klinische beeld. Soms moet echter een klein monster worden genomen om te worden onderzocht onder een microscoop om de diagnose te bevestigen. Bij oudere kinderen of tieners die geen geïdentificeerde risicofactoren hebben, kan een onderliggende medische aandoening de oorzaak van de infectie zijn. Als de arts vermoedt dat dit het geval is, zal hij waarschijnlijk lichamelijk onderzoek uitvoeren en bepaalde bloedonderzoeken doen om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Schimmelinfectie in de slokdarm

Als de infectie zich heeft verspreidt naar de slokdarm, kan de arts een keelkweek doen teneinde te bepalen welke bacteriën of schimmels de boosdoeners zijn. Voorts kan endoscopisch onderzoek nodig zijn. Dit is een kijkonderzoek, waarbij de arts de binnenkant van je slokdarm kan bekijken met een verlichte flexibele buis met een camera op het uiteinde (endoscoop).

Arts schrijft schimmeldodende medicijnen voor / Bron: Istock.com/WavebreakmediaArts schrijft schimmeldodende medicijnen voor / Bron: Istock.com/Wavebreakmedia

Schimmelinfectie in de mond behandelen

Schimmeldodende medicijnen

Een schimmelinfectie in de mond is bij gezonde kinderen en volwassenen eenvoudig te behandelen. Maar als de symptomen ernstiger zijn en bij een infectie bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, is het moeilijker te behandelen. De arts zal waarschijnlijk schimmeldodende medicijnen voorschrijven die je moet innemen gedurende 10 tot 14 dagen voorschrijven. Deze komen in de vorm zijn van tabletten (bijvoorbeeld fluconazol, itraconazol, miconazol of ketoconazol), of vloeistoffen (mondspoeling of orale gel).

Onderliggende oorzaak behandelen

Voorts zal de arts aandacht schenken aan het bestrijden van de onderliggende oorzaak van de gistinfectie.

Schimmelinfectie in de mond zelf behandelen

Naast het innemen van medicijnen, kun je een aantal maatregelen nemen om de infectie te bestrijden:

Pas goede mondhygiëne toe

Poets ten minste twee keer per dag je tanden en floss ten minste eenmaal per dag. Vervang je tandenborstel vaak totdat de infectie is geweken. Een elektrische tandenborstel vergemakkelijkt het poetsen. Vermijd mondspoeling, tenzij je (tand)arts een bepaalde mondspoeling adviseert. Mondspoelmiddelen kunnen de normale flora in je mond verstoren. Deel niet je tandenborstel met anderen. Vraag je tandarts naar de beste manier om je kunstgebit te desinfecteren.

Mond spoelen met lauw zout water

Meng een 1/2 theelepel (2,5 milliliter) zout in 1 kop lauw water. Spoel hiermee je mond, even gorgelen daarna en spuug het uit. Het mengsel niet doorslikken. Je kunt ook zuiveringszout gebruiken.

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Appelazijn

De medische literatuur vermeldt een casus waarbij het toedienen van appelazijn werkzaam was in de bestrijding van schimmelinfectie in de mond.[1] In dit geval probeerde de onderzoeker appelazijn te gebruiken als een alternatief antischimmelmiddel om orale candida te behandelen op het dorsale oppervlak van een 69-jarige patiënt die lijdt aan diabetes type 2. De appelazijn werd zeven dagen, tweemaal per dag gegeven. Een uitstrijkje voor de candida werd voor en na de behandeling genomen. Bij het tellen van de candida vertoonde het een opmerkelijke daling van 100/cm² vóór de therapie tot 6/cm² na de therapie. Het resultaat was een afname van het aantal candidacellen met 94%. Daarom concludeerde het onderzoek de hoge potentie van appelazijn als antimicrobieel middel, dus om als antischimmelmiddel te werken. Het was ook een natuurlijk en veilig middel om te worden gebruikt bij diabetes type 2-patiënten.

Prognose

De prognose van een schimmelinfectie in de mond is over het algemeen zeer goed. De meeste mensen reageren goed op de behandeling. Soms kan de schimmel terugkeren, vooral als de oorzakelijke factor niet wordt aangepakt, zoals roken.

Preventie

De volgende maatregelen kunnen helpen het risico op het ontwikkelen van candidainfecties te verminderen:
 • Spoel je mond nadat je corticosteroïden per inhalatie hebt gebruikt;
 • Poets je tanden minstens tweemaal per dag en flos ook je tanden;
  Deel je tandenborstel niet met anderen / Bron: WDnetStudio, PixabayDeel je tandenborstel niet met anderen / Bron: WDnetStudio, Pixabay
 • Reinig je kunstgebit dagelijks;
 • Ga twee keer per jaar op controle naar de tandarts, vooral als je diabetes hebt of slijtage aan je kunstgebit;
 • Let op wat je eet en probeer de hoeveelheid suiker- en gistbevattende voedingsmiddelen die je eet te beperken. Deze kunnen de groei van candida bevorderen.
 • Houd je bloedsuiker goed onder controle als je diabetes hebt. Een goed gecontroleerde bloedsuikerspiegel kan de hoeveelheid suiker in je speeksel verminderen, wat de groei van candida tegengaat;
 • Behandel vaginale schimmelinfecties die zich ontwikkelen tijdens de zwangerschap zo snel mogelijk.

Noten:
 1. Shaymaa M. Hassan (2018), The Effect of Apple Cider Vinegar (ACV) as an Antifungal in a Diabetic Patient (Type II Diabetes) with Intraoral Candidosis. Int J Dent & Oral Heal. 4:5, 54-57

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schimmelinfecties bij paardenEen schimmelinfectie is bij paarden de meest voorkomende huidaandoeningen. Dit komt doordat het heel makkelijk overgedra…
Mondspruw (orale candidiasis) bij baby's: SchimmelinfectieMondspruw (orale candidiasis) bij baby's: SchimmelinfectieMondspruw is een schimmelinfectie van de tong en mond. Deze vaak voorkomende gistinfectie kan worden overgedragen tussen…
Vaginale schimmelinfectieVaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina,…
Hoe behandel je schimmelnagels?Schimmels zijn een veel voorkomende aandoening bij mensen. Huidschimmels bevinden zich constant op het lichaam en groeie…

Ga met een gerust hart slapen: risicofactoren hartinfarctGa met een gerust hart slapen: risicofactoren hartinfarctIn onze samenleving sterven er jaarlijks nog veel te veel mensen aan een hartinfarct. Er zijn veel factoren die een hart…
Huidgezwellen met verhoogd risico op huidkankerHuidgezwellen met verhoogd risico op huidkankerEnkele huidaandoeningen brengen een verhoogd risico mee op het ontwikkelen van huidkanker. Ook zijn sommige huidafwijkin…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Luis Molinero/Shutterstock.com
 • https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/candida-infectie-van-de-mond
 • http://www.huidinfo.nl/candida%20in%20de%20mond.html
 • http://www.healthline.com/health/thrush
 • http://www.optimalegezondheid.com/spruw/
 • http://www.apotheek.nl/medicijnen/miconazol-voor-toepassing-in-de-mond
 • Shaymaa M. Hassan (2018), The Effect of Apple Cider Vinegar (ACV) as an Antifungal in a Diabetic Patient (Type II Diabetes) with Intraoral Candidosis. Int J Dent & Oral Heal. 4:5, 54-57
 • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Greyerbaby, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: CDC, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/anna1311
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/Wavebreakmedia
 • Afbeelding bron 6: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 7: WDnetStudio, Pixabay
Reacties

H. Pierlo, 14-06-2019
Graag heb ik meer informatie over mondschimmel.sinds ik een medicijn gebruik voor hoge bloeddruk krijg ik mondschimmel en een gevoel of mijn keel dicht slipt.graag antwoord met dank. Reactie infoteur, 17-06-2019
Elk medicijn kan bijwerkingen geven. Gebruikt u medicijnen en denkt u dat u mogelijk een bijwerking ervaart? Meld deze dan bij uw huisarts! Ook als u twijfelt of het een bijwerking is. Daarbij maakt het niet uit of de bijwerking al in de bijsluiter staat.

Riny van der Veen, 06-05-2019
Is de schimmel in de mond ook besmettelijk? wat betreft een kus geven?
ik heb het meeste op de tong en aan de zijkant en onder de tong Reactie infoteur, 06-05-2019
Candidose van het mondslijmvlies of mondschimmel is een niet-besmettelijke schimmelinfectie.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 09-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.