Mondbranden, een branderige tong: oorzaken en behandeling

Mondbranden, een branderige tong: oorzaken en behandeling Een branderig gevoel in de mondholte is zeer vervelend. Komt het omdat je iets heets hebt gegeten of gedronken dan weet je dat het nare gevoel meestal weer snel verdwijnt. Maar wat als je deze klachten voor lange tijd hebt? Mondbranden kan een symptoom zijn dat op zichzelf staat, maar er kan ook een andere aandoening aan ten grondslag liggen. Wat zijn mogelijke oorzaken van mondbranden en welke mogelijkheden zijn er om mondbranden te behandelen?

Inhoud artikel


Mondbranden

Het woord zegt het al: 'brand' in de mondholte, een pijnlijk en branderig gevoel. Het kan een symptoom op zich zijn, maar het kan ook een klacht zijn bij een ziekte of aandoening. Personen tussen de veertig en de zeventig jaar hebben vaker te maken met mondbranden, vrouwen vaker dan mannen. Het kan gaan om een pijnlijke tong, gehemelte, binnenkant lippen of de keel.

Verschillende benamingen voor mondbranden

 • Syndroom van mondbranden
 • Burning mouth syndrome (BMS)
 • Tongbranden
 • Glossodynie

Syndroom van mondbranden

Eigenlijk mag deze naam alleen worden gebruikt als het gaat om mondbranden waarbij geen sprake is van (zichtbare) afwijkingen. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen, met name vrouwen die de leeftijd van veertig jaar zijn gepasseerd.

Branderige tong

Soms heeft iemand alleen last van klachten (pijn, branderig gevoel) bij de tong: tongbranden. Indien er geen oorzaak valt aan te wijzen voor dit vervelende gevoel aan de tong dan wordt ook wel gesproken van glossodynie.

Oorzaken mondbranden

Bij veel mensen die last hebben van een branderige en pijnlijke mondholte is geen oorzaak aan te wijzen helaas. Is er wel een oorzaak aan te wijzen dan kan het gaan om:
 • Kunstgebit of gebitsprothese past niet goed.
 • Iemand kan allergisch zijn voor materiaal waarvan de prothese is gemaakt of voor een vulling (dit komt echter maar heel weinig voor).
 • Te weinig aanmaak van speeksel kan invloed hebben, dit kan komen door bijvoorbeeld ouderdom of het syndroom van Sjögren.
 • Het slijmvlies van de mond kan aangedaan zijn, ontstoken. Een virus kan de boosdoener zijn, een bacterie of een schimmel.
 • Hormonen zouden een rol kunnen spelen (maar zeker is het nog niet), vrouwen in de overgang hebben vaker last van mondbranden.
 • Mondbranden kan optreden als bijwerking van chemotherapie.
 • Een tekort aan bepaalde stoffen zou invloed kunnen hebben: vitamine B12, vitamine C, vitamine B6, ijzer, zink, foliumzuur. Dit kan samengaan met een tong die glad aanvoelt.
 • Andere mogelijke oorzaken: diabetes en schildklieraandoeningen.

Symptomen mondbranden

Bij mondbranden kunnen de onderstaande verschijnselen optreden, mensen die last hebben van mondbranden melden dat de symptomen verergeren in de loop van de dag. De klachten komen bijna altijd dubbelzijdig voor.
 • Een naar gevoel in mond of op de tong dat beschreven wordt als branderig en pijnlijk.
 • Het kan ook gaan steken of een jeukend gevoel.
 • De persoon kan een droge mond ervaren.
 • Problemen met de smaak kunnen optreden (bijvoorbeeld last hebben van een metaalsmaak). De smaak kan ook bijna verdwenen zijn.

Diagnose mondbranden

Je gaat naar de huisarts met een of meer van bovenstaande klachten, maar hoe weet een arts of het om mondbranden gaat. En of het om iets gaat wat op zichzelf staat of worden de klachten veroorzaakt door een bepaalde aandoening. Voor inspectie van de mondholte kun je terecht bij de tandarts of bij de huisarts. Bloedonderzoek kan worden gedaan via de huisarts. Is er verder onderzoek nodig dan kun je doorverwezen worden naar een KNO-arts (keel, neus, oren) of naar een internist.

Behandeling mondbranden

Als bekend is waar de mondbranden door veroorzaakt worden dan zal getracht worden om de oorzaak aan te pakken.
 • De tandarts kan raad geven als de klachten komen door een kunstgebit of gebitsprothese. Of als een vulling de boosdoener is.
 • Het slijmvlies van de mond behandelen indien er sprake is van een ontsteking, infectie.
 • Bloedonderzoek om te kijken of er sprake is van tekorten van bepaalde stoffen.
 • Ligt er een zieke of aandoening ten grondslag aan de mondbranden dan kan deze aangepakt worden.

Wat als er geen oorzaak valt aan te wijzen?

Als er geen duidelijke oorzaak is, dan is behandelen erg moeilijk. Als je last hebt van mond- of tongbranden dan kan dat tot onrust leiden. Het is belangrijk om te benadrukken dat mondbranden en tongbranden in principe onschuldige klachten zijn (wijst niet op kanker). De klachten zijn echter wel pijnlijk en vervelend. Je kunt met je arts overleggen of een spierverslapper zou kunnen helpen of iets wat je minder somber maakt. Het kan zijn dat je heel lang last hebt van mondbranden en het nare gevoel plotseling verdwenen is.

Wat kun je zelf doen als je last hebt van mondbranden?

Misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan als je last hebt van mondbranden, maar probeer je niet te druk te maken. Spanning zou een negatieve invloed hebben. Zoek afleiding, beweeg voldoende en zorg voor voldoende slaap tijdens de nachtelijke uren. Roken en het nuttigen van alcohol zullen de klachten in de mond niet positief beïnvloeden, stop met roken en alcohol. Verder is het voor te stellen dat bepaalde producten liever niet gebruikt worden zoals citrusvruchten, kruiden die scherp zijn. Je kunt zelf kijken of dit ervoor zorgt dat de mondbranden minder worden. Verder belangrijk: de mond goed schoon houden (controle door mondhygiëniste, tandarts) en gezonde voeding. Zuigen op een ijsklontje kan de klachten verlichten, kauwen op suikervrije kauwgom (aanmaak speeksel bevorderen), kamillethee, een mondspoeling gebruiken en voldoende water drinken.

Prognose mondbranden

Het beloop is moeilijk te voorspellen. Sommige mensen raken hun klachten weer net zo snel kwijt als dat ze ze gekregen hadden, maar het kan ook zijn dat iemand de klachten heel lang houdt en heel soms houdt iemand er blijvend last van.

Lees verder

© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mondbranden: symptomen, oorzaak en behandeling BMSMondbranden: symptomen, oorzaak en behandeling BMSMondbranden symptomen zijn brandende pijn in de mond zonder dat er afwijkingen in de mond worden aangetroffen. Mondbrand…
Voortdurend een branderig gevoel in de mond of op de tongVoortdurend een branderig gevoel in de mond of op de tongEen branderig of prikkend gevoel in de mond of op de tong is erg vervelend. Het is een klacht die veel voorkomt, vooral…
Brandende tong: symptomen en oorzaak van tongbrandenBrandende tong: symptomen en oorzaak van tongbrandenEen branderige tong of brandende tong is een vervelende klacht. Het brandende mond syndroom (BMS), ook wel mondbranden o…
Mondbranden of brandende mond syndroom: symptomen en oorzaakMondbranden of brandende mond syndroom: symptomen en oorzaakHet brandende mond syndroom of mondbranden geeft een pijnlijk of branderig gevoel in de mond en tong. Het ‘brandende mon…

Nierstoornis, mineraaltekorten door syndroom van GitelmanNierstoornis, mineraaltekorten door syndroom van GitelmanOm afvalstoffen uit het lichaam te halen, zijn de nieren continu aan het werk! Ongewenstheden worden zodoende via de uri…
Coma: wat het is en hoe wordt het behandeld?Coma: wat het is en hoe wordt het behandeld?Iemand die in coma is, heeft een zware vorm van het verlies van zijn bewustzijn. De patiënt is niet meer aanspreekbaar e…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 29 januari 2015:
 • http://www.mlds.nl
 • http://www.kno.nl/index.php/patienten-informatie/keel/tong-en-mondbranden
Reactie

K. Heemstra, 14-06-2019
Mijn schoondochter heeft nu 1 jaar last van oorsuizen ( tinnitus ) in beide oren en ernstig mond- en tongbranden.
De oorzaak is ook na MRI onderzoek bij het AMC niet te achterhalen. Zij heeft al geruime tijd een tanende levenswil.
Bezoeken aan huisarts, tandarts, kno - arts, psycholoog van het GGZ en een tinnitus cursus hebben haar niet kunnen helpen.
Het meest erge vindt zij het tongbranden. Zijn hiermee ook ervaringen in het buitenland?
Weet u raad? Reactie infoteur, 05-07-2019
Heftig wat uw schoondochter meemaakt en wat moeilijk dat de oorzaak tot nu toe niet is achterhaald. Ik kan u niet echt raad geven, maar op internet kwam ik neuraaltherapie tegen. Het zou bekend staan als een vrij krachtige behandelwijze die ervoor bedoeld is om diverse chronische ziektes en chronische klachten te behandelen. Of het vergoed wordt door zorgverzekeraars weet ik niet, dat zou u moeten navragen. Heel veel sterkte voor uw schoondochter. Met vriendelijke groet,

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 04-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.