Zilverkaars in de overgang

Vrouwenwortel noemden de Noord-Amerikaans Indianen de zilverkaars (black cohosh. bugbane, black snake root). In het najaar groeven ze de wortels op en maakten er medicijnen van die de vrouwen verlichting gaven bij pijnlijke menstruatie en geboorteweeën. Tegenwoordig worden extracten uit de wortels voor dezelfde doeleinden gebruikt, maar bovendien bleek zilverkaars een van de nuttigste planten om overgangsklachten bij vrouwen te verhelpen.

Cimicifuga botanisch.

De zilverkaars groeit van oorsprong in Noord-Amerika. In Europa is het kruid een statige vaste tuinplant, waarvan de langgerekte witte bloeiaren in de nazomer tot twee meter hoog reiken.
Cimicifuga racemosa (L.) Nutt. (syn. Actea racemosa L.) behoort tot de familie van de Ranonkelachtigen met o.a. een aantal bekende wilde bloemen en sierplanten zoals boterbloemen, anemonen en nieskruidsoorten, maar ook zeer giftige planten zoals Aconitum. De meeste planten van het geslacht Cimicifuga zijn winterharde kruidachtige overblijvende planten die voorkomen in Noord-Amerika, China en Japan. Zij worden tot 2 m hoog en bloeien laat in de zomer zelfs in de herfst met lange gracieuze aren van witte bloemen. De geslachtsnaam van deze planten, Cimicifuga, is ontleend aan het Latijnse cimex, insect, en fugo of fugare, verdrijven, wat slaat op de insectendodende eigenschappen. Ook in China komen verschillende soorten voor, waarvan de voornaamste: C. dahurica, C. foetida of C. simplex. Ze worden alle drie voor dezelfde medicinale doeleinden gebruikt: bij reuma, als diureticum en bij vrouwenklachten.

Geschiedenis van Zilverkaars.

De zilverkaars behoort tot de artsenijmiddelen van de Noord-Amerikaanse medicijnmannen. Deze maken gebruik van de in schijven gesneden wortelstok. De oudste beschrijving van Zilverkaars stamt van Morrison uit het jaar 1680. Hij noemde de plant 'Christophoriana canadensis, waarvan later de naam 'Christoffelkruid' is afgeleid. In 1729 kwam de plant reeds voor in de eerste Amerikaanse botanische tuin van John Bartram en in 1743 werd het kruid door Golden aanbevolen tegen leverontsteking. Vanaf 1823 werd Cimicifuga door Garden in de wetenschappelijke geneeskunde geïntroduceerd en het was volgens hem, uiterst werkzaam tegen longtering en reuma. Hutchinson publiceerde in 1887 uitvoerig over de farmacologische werking van het kruid, in het bijzonder over de bloeddrukverlagende en digitalisachtige werking ervan; het laatste werd in de volgende jaren wel als controversieel beschouwd. Rond 1850 was het in de VS een zeer populair middel en belangrijk in de ‘American Ecclectic Dispensatory’, een soort apothekersboek. Iin 1944 werd door Gizycki de eerste dier-experimentele resultaten beschreven, die overeenkomen met het hedendaags gebruik bij overgangsklachten.

Hedendaags gebruik van Cimicifuga.

De zilverkaars, Cimicifuga racemosa is een geneeskrachtige plant die via de klassieke volksgeneeskunde en de homeopathie zijn weg heeft gevonden in de moderne fytotherapie. De werking berust op het gehalte aan triterpeenglycosiden. Bereidingen uit de wortel bezitten hormonale, vooral oestrogene eigenschappen. Cimicifuga racemosa reguleert het vrouwelijke hormonale systeem (hypothalamus -hypofyse - ovarium) op een manier die veel gelijkt op de werking van oestriol. Cimicifuga extract veroorzaakt een stimulatie van de botstofwisseling. Het heeft een kalmerende en stemmingsverbeterende werking.

Het is vooral aangewezen bij overgangsklachten door een tekort aan oestrogeen, maar ook bij premenstruele klachten en bij dysmenorroe (zeer heftige pijn in de onderbuik en rug tijdens de menstruatie). Daarenboven werd een ontstekingswerende, hypoglycemische (vermindering van het glucose gehalte in het bloed) en hypotensive werking vastgesteld. Het extract normaliseert zwakke en onregelmatige weeën en toniseert het genitaalstelsel.
Extracten uit Cimicifuga racemosa hebben geen toxische of mutagene eigenschappen. De werking van verschillende bereidingen werden placebo-gecontroleerd of vergeleken met andere hormonale therapieën. De neurovegetatieve climacterische klachten verbeteren na een korte periode met weinig of geen gastro-intestinale nevenwerkingen.

Het gebruik van Cimicifuga racemosa extract in de aangegeven adviesdosis is veilig. Contra-indicaties zijn zwangerschap of borstvoeding. Cimicifuga is bewezen veilig te zijn voor vrouwen met een voorgeschiedenis van borstkanker.
© 2009 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hormonale klachten en CimicifugaAl duizenden jaren, al lang voordat men enige kennis had van fyto-hormonen, maakte de mens gebruik van bepaalde planten…
Zilverkaarswortel ook bij osteoporoseZilverkaars, een slanke witbloeiende vaste plant, waarvan we sommige soorten zomaar in de tuincentra vinden, heeft zich…
De geneeskracht van zilverkaarsDe geneeskracht van zilverkaarsDe zilverkaars is een winterharde plant die inheems is in de Noord-Amerikaanse staten Ontario en Maine. Het is zowel een…
Zilverkaars: effectief middel bij klachten van de menopauzeZilverkaars: effectief middel bij klachten van de menopauzeZilverkaars (Actaea racemosa) is een natuurlijk middel tegen klachten die geassocieerd worden met de menopauze, waaronde…

Pinda’s voor suikerziekteDe stofwisselingsziekte diabetes melitus veroorzaakt bij patiënten o. a. hyperglycemie (te hoog suikergehalte in het blo…
Behandel zelf acne littekens in vier simpele stappenBehandel zelf acne littekens in vier simpele stappenNa puistjes ontstaan er vaak nare acne littekens. Deze acne littekens kun je sneller genezen in vier simpele stappen. Le…
Bronnen en referenties
  • Monografie Cimicifuga. Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'. KruidMail Cimicifuga. Documentenmap samengesteld door Maurice Godefridi Liu J, Burdette JE, Xu H, et al. Evaluation of estrogenic activity of plant extracts for the potential treatment of menopausal symptoms. J Agric Food Chem 2001;49:2472-2479. Winterhoff H, Butterweck V, Jarry H, Wuttke W. Pharmacologic and clinical studies using Cimicifuga racemosa in climacteric complaints. Wien Med Wochenschr 2002;152:360363. [Article in German] Duker EM, Kopanski L, Jarry H, Wuttke W. Effects of extracts from Cimicifuga racemosa on gonadotropin release in menopausal women and ovariectomized rats. Planta Med 1991;57:420-424.
Reacties

Ingrid, 01-07-2011
Bij forum vrouwen in de overgang word zilverkaars afgeraden i.v.m onderzoek dat je lever er aan gaat, wat is u mening hierover, heb verschillende meningen en uitleg op internet gelezen, naar mijn beschijden mening gaat dr vogel als het gevaarlijk is het niet in zijn preperaten doen, u zou mij erg helpen met een helder en eerlijk antwoord. Reactie infoteur, 02-07-2011
Beste,
Het is spijtig dat men de soms zeer hoog geconcentreerde preparaten of geïsoleerde stoffen verward met de klassieke tincturen e.d., zoals van Vogel, die zeker geen kwaad kunnen.

Nicole Engelen, 12-03-2010
Cimicifuga heeft me compleet van de opvliegers verlost maar… groot was mijn verbazing dat ik terug ongesteld werd ineens na een jaar… (?) ik voel duidelijke oestrogeenreacties(PMS) in mijn lichaam zoals vroeger toen ik nog niet in de overgang was… Verontrustend? Reactie infoteur, 13-03-2010
Beste,
Gebruik je nog Cimicifuga? Hoelang? Best is het kuurmatig te gebruiken. Bvb 2 maand wel en dan 1 maand te stoppen. Of volledig te stoppen. Hoe is de concentratie van het middel?
Vele vragen dus. Vraag raad aan apotheker, dokter of herborist.
Maurice

Diane, 22-10-2009
Geld dit middel ook voor mannen die met hormoon therapie bezig zijn tegen prostaat kanker? (mijn vader heeft n.l. vreselijke opvliegers) Reactie infoteur, 12-11-2009
Beste,
Het is voor mij moeilijk om dit te beoordelen. De opvliegers zijn, veronderstel ik, van de medicijnen tegen prostaatkanker. Het lijkt me nogal delicaat om daar een kruid tegenover te stellen. Probeer vooral veel zaden en noten te eten zoals pompoenpitten en vooral ook veel Saliethee / Salvia officinalis te drinken. Salvia lijkt mij de beste en veiligste oplossing.
Sterkte
Maurice

Herborist (762 artikelen)
Laatste update: 24-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.