Zilverkaars: effectief middel bij klachten van de menopauze

Zilverkaars: effectief middel bij klachten van de menopauze Zilverkaars (Actaea racemosa) is een natuurlijk middel tegen klachten die geassocieerd worden met de menopauze, waaronder opvliegers en overmatig transpireren. De effectiviteit van zilverkaars is in diverse studies wetenschappelijk aangetoond. Tevens is aangetoond dat het middel veilig is en daarmee bijvoorbeeld een doeltreffend alternatief kan zijn voor hormoonvervangingstherapie, wat wel negatieve effecten op de gezondheid kan hebben. Zilverkaars kan worden ingenomen in capsules of als tinctuur.

Zilverkaars


Wat is zilverkaars?

Zilverkaars is de naam die ook wel gebruikt wordt voor de Actaea racemosa (Engels: black cohosh), een bloeiende plantensoort uit de familie van de Ranunculaceae. Deze plant, die alleen voorkomt aan de oostkust van de Verenigde Staten en Canada, werd al lang geleden door de indianen ontdekt als heilzame plant. Aan de aftreksels die van de plant gemaakt kunnen worden werden door hen al verschillende rustgevende, ontstekingsremmende en pijnverlichtende werkingen toegeschreven. Tegenwoordig wordt zilverkaars ook in de westerse wereld gebruikt, nadat in de jaren '90 ontdekt werd dat de plant effectief verschillende symptomen die geassocieerd worden met de menopauze kan bestrijden.

Veilig alternatief voor bestaande middelen tegen menopauzale klachten

Terwijl zilverkaars in Nederland wellicht niet zo veel bekendheid geniet, is het in Duitsland door de Commission E (de Duitse Voedsel- en Waren Autoriteit) goedgekeurd als behandeling voor menstruatiepijn en menopauzale klachten zoals opvliegers, hartkloppingen, nervositeit, prikkelbaarheid, slaapproblemen, duizelingen en depressie. Meerdere wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat gebruik van zilverkaars veilig is wanneer men zich houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (Johnson c.s., 2003). De enige bekende bijwerkingen van het gebruik van zilverkaars zijn milde maag-darmklachten. Tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding wordt gebruik ervan afgeraden.

In de Verenigde Staten nam de populariteit van het middel toe nadat bekend werd dat de voorheen veel gebruikte hormoonvervangingstherapie negatieve effecten op de gezondheid kan hebben zoals een verhoogd risico op borstkanker, hartziekten en herseninfarcten. Onderzoek heeft aangetoond dat zilverkaars niet de proliferatie van kankercellen veroorzaakt (Amato c.s., 2001).

Hoe helpt zilverkaars tegen onder meer opvliegers en transpiratie?

De werkzaamheid van zilverkaars is in diverse klinische studies aangetoond. De bioactiviteit ervan is anno 2019 echter nog niet volledig doorgrond. Van zilverkaars is bekend dat het onder meer de triterpene glycosides acteïne, cimicifugoside en 23–epi–26–deoxyacteïne bevat. Aanvankelijk werd gedacht dat het tevens fyto-oestrogenen bevat maar dit blijkt niet zo te zijn. Wel is gebleken dat zilverkaars het vermogen heeft om pieken in de afgifte van het luteïniserend hormoon (LH) te voorkomen. Dit kan verklaren waarom zilverkaars goed helpt tegen opvliegers en overmatige transpiratie (Düker c.s., 1991).

Klinische studies die een effect op met de menopauze geassocieerde klachten pogen aan te tonen maken vaak gebruik van de Kupperman Menopausal Index Scale, een wetenschappelijke standaard voor het meten van het effect van een middel op menopauzale klachten. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de effecten op opvliegers, transpiratie, hoofdpijn, duizelingen, hartkloppingen en oorsuizen. Diverse studies hebben aangetoond dat zilverkaars op deze schaal goed scoort, onder meer in vergelijking met hormoontherapie en het gebruik van een placebo (voor een overzicht zie: Predny c.s., 2006).

Hoe gebruik je zilverkaars?

Wil je zilverkaars gebruiken om de klachten die gepaard gaan met de overgang te verminderen dan kun je hiervoor een supplement gebruiken. Supplementen op basis van zilverkaars zijn verkrijgbaar in de vorm van capsules of tinctuur. Hierbij zijn capsules het eenvoudigst in gebruik omdat je hiermee veel preciezer een dosis kan afmeten dan met druppels. Vaak hoef je maar één pil per dag in te nemen. Volg hierbij altijd de instructies uit de bijsluiter op. Zilverkaars-capsules zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Fytoline en Artelle. Tinctuur is verkrijgbaar van het merk Natura Sanat.

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
Zilverkaars in de overgangVrouwenwortel noemden de Noord-Amerikaans Indianen de zilverkaars (black cohosh. bugbane, black snake root). In het naja…
Salvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zwetenSalvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zwetenSalvia-extract is een natuurlijke remedie tegen opvliegers en nachtelijk zweten als gevolg van de overgang en menopauze.…
De overgang, hoe komt het en wat doe je eraan?Bij vrouwen van tussen de 45 en 50 onstaat een periode waarin de eierstokken stoppen met het aanmaken van oestrogenen, d…

Nutramin NTM Lymecare gebruiken bij de ziekte van LymeNutramin NTM Lymecare gebruiken bij de ziekte van LymeDe ziekte van Lyme is een slopende ziekte en helaas bestaat hiervoor anno 2017 nog geen pasklare behandeling. Wie niet i…
Boegem balsem gebruiken bij brandwondenBoegem balsem gebruiken bij brandwondenBoegem balsem is een medisch hulpmiddel. Het gaat om een zalf die gebruikt kan worden bij verbrande maar gesloten huid.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Johnson, B.M.; van Breemen, R.B. 2003. In vitro formation of quinoid metabolites of the dietary supplement Cimicifuga racemosa (black cohosh). Chemical Research in Toxicology. 16: 838-846.
  • Bedir, E.; Khan, I.A. 2000. Cimiracemoside A: a new cyclolanostanol xyloside from the rhizome of Cimicifuga racemosa. Chemical and Pharmaceutical Bulletin. 48(3): 425-427.
  • Düker, E.M.; Kopanski, L.; Jarry, H.; Wuttke, W. 1991. Effects of extracts from Cimicifuga racemosa on gonadotropin release in menopausal women and ovariectomized rats. Planta Medica. 57(5): 420-424.
  • Amato, P.; Christophe, S.; Mellon, P.L. 2001. Estrogenic activity of herbs commonly used as remedies for menopausal symptoms. Menopause. 9(2):145-150
  • Predny, ML; De Angelis P, Chamberlain JL, Black cohosh (Actaea racemosa): An annotated Bibliography (2006)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.