Geneesmiddelen bij wormen (anthelminthica)

Veel mensen krijgen ooit te maken met wormen (maden, spoelwormen en/of lintwormen). Worminfecties zijn over het algemeen gemakkelijk te behandelen met mebendazol (Vermox) of niclosamide (Yomesan). Wormen in de ontlasting van de mens komen regelmatig voor. Geschat wordt dat circa 5 op de 1000 mensen last heeft van wormen. De meestvoorkomende wormen zijn oxyuren (ook wel maden genoemd). Deze komen meer dan twee keer zo vaak voor als alle andere wormen bij elkaar opgeteld. Naast oxyuren komen ook ascariden (spoelwormen) en taenia (lintwormen) voor. Andere soorten wormen komen ook wel eens voor maar deze zijn dan meestal meegenomen uit het buitenland.

Worminfecties komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, tot wel tweemaal zo vaak. Maden komen met name bij jonge kinderen (van 0 tot 14 jaar) voor. Bij oudere mensen, na de leeftijd van 65 jaar, komen wormen vrijwel niet meer voor.

Maden (oxyuren)

De infectie met maden vindt plaats door middel van eitjes en dikwijls door het krabben aan de anus, via beddengoed en via pyjama's. De eieren komen in de meeste gevallen middels de mond in het maagdarmkanaal. Wanneer men maden wil behandelen moet met een strikte hygiëne hanteren: korte nagels, vaak handen wassen en dagelijks verschonen van het beddengoed.

Geneesmiddel bij maden

Het eerste keuzemiddel bij de behandeling van maden is mebendazol. Dit middel doodt de maden door de energievoorziening van de maden te verstoren waardoor zij zullen sterven. De merknaam van mebendazol is Vermox. De dosering voor kinderen en volwassen is hetzelfde, namelijk één tablet. Na twee weken moet men de behandeling nog een keer herhalen.

Spoelwormen (ascariasis)

Infecties met spoelwormen vinden plaats via de mondholte. De eitjes van spoelwormen bevinden zich dikwijls in aarde zodat vooral kinderen (die willen nogal eens met aarde spelen) gemakkelijk besmet kunnen raken. Waar een besmetting met maden in principe ongevaarlijk is kan een besmetting met spoelwormen vervelende complicaties veroorzaken, zoals buikpijn, koorts en een kriebelhoest.

Geneesmiddel bij spoelwormen

Spoelwormen worden eveneens behandeld met mebendazol (met merknaam Vermox). Spoelwormen vereisen echter een hogere dosering, namelijk tweemaal daags één tablet gedurende drie dagen.

Lintwormen (taeniasis)

De lintworm kent vele verschijningen. In Nederland kent men echter enkel de Taenia saginata. Infectie vindt dikwijls plaats door het eten van rauw, besmet rundvlees.

Geneesmiddel bij lintwormen

Lintwormen kunnen eveneens behandeld worden met mebendazol maar er is dan een erg hoge dosering nodig. Beter kan de lintworm behandeld worden met niclosamide. De dosering is eenmaal daags vier tabletten. Niclosamide (merknaam Yomesan) pakt de lintworm aan in het maagdarmkanaal. Men kan pas na enkele maanden beoordelen of de kuur aangeslagen is.
© 2010 - 2020 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Last van wormen?Een besmetting met wormen komt vaak voor en meestal bij kinderen. Maar ook volwassenen kunnen wormen krijgen. Hoe kom je…
Rondwormen en lintwormen bij je paardRondwormen en lintwormen bij je paardPaarden kunnen last hebben van twee verschillende soorten wormen die voorkomen in de ingewanden, dit zijn rondwormen en…
Worminfectie met aarsmaden of spoelwormen bij kinderenWorminfectie met aarsmaden of spoelwormen bij kinderenZodra de letter R weer uit de maand is, krijgt onze gezondheid vaak een goede impuls. Maar het mooie zomerweer kent ook…

FSHD - Een leven met spierdystrofiemijn kijk opFSHD - Een leven met spierdystrofieEen leven met spierdystrofie - FSHD (facio scapulo humerale dystrofie). 2010 - 54 jaar leven met spierdystrofie kan een…
Novasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieNovasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieVeel last hebben van de menstruatie of heel heftige bloedingen tijdens de ongesteldheid. Een deel van de vrouwen heeft e…
Bronnen en referenties
  • Bütterhof, J.J.F. & van Opdorp, F.A.C. Geneesmiddeleninformatie (2009)

Reageer op het artikel "Geneesmiddelen bij wormen (anthelminthica)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Melod
Gepubliceerd: 06-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!