mijn kijk op

Slapeloos door zorgen betekent dat je probleem goed afloopt

Slapeloos door zorgen betekent dat je probleem goed afloopt Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, luidt het aloude gezegde. Meestal spookt het in bed in ons hoofd. Met als gevolg slapeloosheid, wakker schrikken, onrustig slapen, woelen en draaien in bed. Maar die nachtelijke zorgen zijn niet altijd terecht, omdat we de problemen vooral in de donkere eenzame nacht te zwaar inzien. Bovendien doen juist de problemen waar we ons zo'n zorgen over maken, zich vaker niet dan wel voor. In bed piekeren is daarom energieverspilling.

Als je zorgen hebt loopt het dikwijls juist goed af

Hoe kun je de zorgen waarmee je kampt zo objectief en realistisch mogelijk inschatten, opdat je niet nodeloos gebukt gaat onder een overdreven pessimistische kijk over de afloop:

Ga eens na hoe het de vorige keren afliep toen je ook onder bepaalde zorgen gebukt ging. Het antwoord is dat het vrijwel altijd goed afliep en dat je kopzorgen achteraf meestal misplaatst bleken. Ga ook na die keer dat er wel iets faliekant fout ging, of je er toen vooraf zorgen over maakte. Het antwoord is waarschijnlijk Nee. Want echte missers en fouten komen dikwijls volledig onverwacht uit de lucht vallen. Als die theorie klopt, en die klopt beslist, kun je de zaak dus omdraaien: Als ik me ergens zorgen over maak, loopt het meestal goed af.

Mexicaanse griep en ondergang van het schip Titanic zijn voorbeelden van bovenstaande theorie. Omdat we ons destijds zorgen maakten over die griep, hoefden we eigenlijk niet bang te zijn ermee besmet te raken. Maar voor een zinkend schip of een klapband op de snelweg kunnen we ons vooraf geen zorgen maken. Dus als je ergens wel zorgen over hebt, moet je eigenlijk blij zijn, want dan komt het waarschijnlijk allemaal op z'n pootjes terecht.

Stop met ís nachts liggen te piekeren en te malen

Het is een bewezen feit dat alle problemen veel groter lijken als je bij donkere toestand in bed ligt. Probeer daar de volgende keer eens aan te denken als je in bed ligt te tobben en ontdek dat je vaak luchtiger tegen het probleem aankijkt zodra je opgestaan bent. De reden is waarschijnlijk dat we ons in die liggende positie machteloos en hulpeloos voelen. Bovendien helpt de somberheid en stilte van de donkere nacht ook niet echt mee. Realiseer je voortaan dat je in bed eigenlijk niet objectief en nuchter over je probleem kunt denken.

Er is altijd wel iets het ergste

We lopen meestal alleen te piekeren over het grootste probleem dat op ons bordje ligt. Zodra dat grootste probleem opgelost is gaan we ons zorgen maken over het probleem dat vervolgens het grootste is. Het moet ons toch te denken geven dat we over een probleem vaak pas echt gaan tobben indien het bovenaan op de ranglijst staat.

Als je het helemaal niet meer ziet zitten

Stel dat je alles al geprobeerd hebt om het probleem op te lossen en je ziet eigenlijk geen enkele uitweg meer. Je loopt bijvoorbeeld al meer dan een jaar met een probleem te sukkelen, dan is het vaak verrassend dat zich alsnog, volkomen onverwacht, bijna vanuit het niets, een oplossing of verbetering aandient.

Een groot deel van onze zorgen blijkt achteraf dus vaak niet nodig en dat zal wel onderdeel uitmaken van onze menselijke aard.
Niet voor niets luidt het gezegde: Een mens lijdt het meest van hetgeen hij vreest. Dus voortaan: "don't worry be happy".
© 2009 - 2023 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen om goed te slapen?Wat moet je doen om goed te slapen?Voldoende slaap is belangrijk om de dag goed door te komen. Voor mensen met slaapproblemen is het erg moeilijk. Lees in…
Piekerstoornis - symptomen & behandeling piekerstoornisPiekerstoornis - symptomen & behandeling piekerstoornisDe piekerstoornis is beter bekend als de gegeneraliseerde angststoornis. Mensen die lijden aan een piekerstoornis zijn v…
Slapeloosheidsklachten door piekeren in bedSlapeloosheidsklachten door piekeren in bedAls je niet kunt slapen en je ligt urenlang naar het plafond te staren, heb je alle ruimte om overal over na te denken.…
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…

Goede doel: Stichting de opkikkerGoede doel: Stichting de opkikkerStichting de opkikker is een stichting die mensen verwendagen geeft. Als een kind ernstig ziek is of voor een lange beha…
Iemand afleggen, hoe gaat dat?Iemand afleggen, hoe gaat dat?Het afleggen van een geliefd iemand die gestorven is kan deel uitmaken van het verwerkings- en rouwproces. Zoals met zov…
Bronnen en referenties
Reactie

Funkyfish (infoteur), 30-03-2009 #1
Klinkt heel bekend dit! Ik maak me inderdaad ook altijd veel te veel zorgen om alles (vooral 's nachts) en uiteindelijk komt het bijna altijd helemaal op zijn pootjes terecht (en dan ook nog meestal zonder daar zelf iets voor te doen!) Reactie infoteur, 30-03-2009
Leuk om te horen Funkyfish!
Ik heb de zelfde ervaringen,
groet,
Robbie

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.