mijn kijk opSlapeloos door zorgen betekent dat je probleem goed afloopt
Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, luidt het aloude gezegde. Meestal spookt het in bed in ons hoofd. Met als gevolg slapeloosheid, wakker schrikken, onrustig slapen, woelen en draaien in bed. Maar die nachtelijke zorgen zijn niet altijd terecht, omdat we de problemen vooral in de donkere eenzame nacht te zwaar inzien. Bovendien doen juist de problemen waar we ons zo'n zorgen over maken, zich vaker niet dan wel voor. In bed piekeren is daarom energieverspilling.
Als je zorgen hebt loopt het dikwijls juist goed af
Hoe kun je de zorgen waarmee je kampt zo objectief en realistisch mogelijk inschatten, opdat je niet nodeloos gebukt gaat onder een overdreven pessimistische kijk over de afloop:
Ga eens na hoe het de vorige keren afliep toen je ook onder bepaalde zorgen gebukt ging. Het antwoord is dat het vrijwel altijd goed afliep en dat je kopzorgen achteraf meestal misplaatst bleken. Ga ook na die keer dat er wel iets faliekant fout ging, of je er toen vooraf zorgen over maakte. Het antwoord is waarschijnlijk Nee. Want echte missers en fouten komen dikwijls volledig onverwacht uit de lucht vallen. Als die theorie klopt, en die klopt beslist, kun je de zaak dus omdraaien:
Als ik me ergens zorgen over maak, loopt het meestal goed af.
Mexicaanse griep en
ondergang van het schip Titanic zijn voorbeelden van bovenstaande theorie. Omdat we ons destijds zorgen maakten over die griep, hoefden we eigenlijk niet bang te zijn ermee besmet te raken. Maar voor een zinkend schip of een klapband op de snelweg kunnen we ons vooraf geen zorgen maken. Dus als je ergens wel zorgen over hebt, moet je eigenlijk blij zijn, want dan komt het waarschijnlijk allemaal op z'n pootjes terecht.
Stop met ’s nachts liggen te piekeren en te malen
Het is een bewezen feit dat alle problemen veel groter lijken als je bij donkere toestand in bed ligt. Probeer daar de volgende keer eens aan te denken als je in bed ligt te tobben en ontdek dat je vaak luchtiger tegen het probleem aankijkt zodra je opgestaan bent. De reden is waarschijnlijk dat we ons in die liggende positie machteloos en hulpeloos voelen. Bovendien helpt de somberheid en stilte van de donkere nacht ook niet echt mee. Realiseer je voortaan dat je in bed eigenlijk niet objectief en nuchter over je probleem kunt denken.
Er is altijd wel iets het ergste
We lopen meestal alleen te piekeren over het grootste probleem dat op ons bordje ligt. Zodra dat grootste probleem opgelost is gaan we ons zorgen maken over het probleem dat vervolgens het grootste is. Het moet ons toch te denken geven dat we over een probleem vaak pas echt gaan tobben indien het bovenaan op de ranglijst staat.
Als je het helemaal niet meer ziet zitten
Stel dat je alles al geprobeerd hebt om het probleem op te lossen en je ziet eigenlijk geen enkele uitweg meer. Je loopt bijvoorbeeld al meer dan een jaar met een probleem te sukkelen, dan is het vaak verrassend dat zich alsnog, volkomen onverwacht, bijna vanuit het niets, een oplossing of verbetering aandient.
Een groot deel van onze zorgen blijkt achteraf dus vaak niet nodig en dat zal wel onderdeel uitmaken van onze menselijke aard.
Niet voor niets luidt het gezegde: Een mens lijdt het meest van hetgeen hij vreest. Dus voortaan: "don't worry be happy".