Opwekkers van groeihormonen: ornithine en archinine

Opwekkers van groeihormonen: ornithine en archinine De opwekkers van groeihormonen (GH) zijn voedingsstoffen die de aanmaak van groeihormonen in het lichaam stimuleren. Het menselijk groeihormoon komt van de hypofyse en het lichaam roept het op door slaap, oefening en matig eten. Het groeihormoon wordt ook wel somatotropine genoemd. Als supplementen kunnen ook aminozuren worden ingenomen als aanvulling, bijvoorbeeld door sporters en body-builders. Hiervan zijn ornithine en archinine de belangrijkste, mede door hun spier-opbouwende werking.

Functies groeihormonen

Groeihormonen hebben een aantal functies in ons lichaam:
  • Het helpt bij de verbranding van vetten en zet deze om in energie en spierweefsel.
  • Verbetert de weerstand tegen ziekten.
  • Versnelt het genezen van wonden.
  • Het helpt bij het herstellen van weefsel.
  • Maakt het bindweefsel sterker om gezondere pezen en gewrichtsbanden te verkrijgen.
  • Versterkt de omzetting van eiwitten voor de groei van de spieren.
  • Verlaagt de urea-spiegel in het bloed en in de urine.

Groeihormoon opwekkers

Belangrijke GH-opwekkers zijn de aminozuren ornithine, archinine, tryptofaan, glycine en tyrosine, die synergetisch werken (het effect van het samenwerkingsverband is groter dan dat van ieder onderdeel apart) met vitamine B6, niacinamide, zink, calcium, magnesium, kalium en vitamine C om het opwekken van het groeihormoon in de nacht te versnellen. De hoogste uitscheiding van groeihormonen wordt ongeveer negentig minuten nadat we zijn ingeslapen bereikt.

Groeihormoon en leeftijd

De natuurlijke hoeveelheid groeihormonen wordt minder naarmate we ouder worden. Rond het vijftigste levensjaar stopt de aanmaak volledig. Maar door aanvullingen in het dieet van aminozuren en vitaminen die de productie van GH bevorderen kan de aanmaak worden teruggebracht tot het niveau van een jong volwassene.

Aminozuren ornithine en archinine

Ornithine en archinine, twee van de aminozuren die te maken hebben met het menselijk groeihormoon behoren tot de populairste aminozuren die tegenwoordig als aanvulling worden genomen. Voornamelijk omdat ze helpen bij het afvallen en de conditie bevorderen tijdens de slaap (dat is namelijk het moment waarop GH wordt gevormd). Hoewel sommige hormonen het lichaam aanzetten vet op te slaan, brengt het groeihormoon het vet in beweging, hetgeen niet alleen het uiterlijk ten goede komt maar ook voor meer energie zorgt.

Groeihormoon en gebruik bij body-builders voor spieren

Ornithine bevordert de vorming van insuline en zorgt ervoor dat het werkt als een anabolisch hormoon (spier-opbouwend), dat steeds meer door body-builders wordt gebruikt. Het nemen van extra ornithine bevordert ook de hoeveelheid archinine in het lichaam. (In feite wordt archinine gemaakt uit ornithine en ornithine weer van archinine, in een voortdurende kringloop.)

Vergelijkbaar

Omdat ornithine en archinine zo dicht bij elkaar staan zijn de kenmerken en de waarschuwingen voor beide bijna gelijk. Als aanvulling werkt ornithine het beste als het op dezelfde manier en gelijk met archinine wordt ingenomen (op de nuchtere maag, met water, geen eiwitten).
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ornithine of NO-booster gebruiken bij krachttrainingOrnithine of NO-booster gebruiken bij krachttrainingWie aan krachttraining, bodybuilding of powerliften doet is doorgaans zeer minutieus met voeding bezig. Omdat niet alle…
Groeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon: groeihormoonbehandeling en groeihormonen kopen. Waartoe dient het groeihormoon en hoe maakt het lichaam de…
Groeihormoondeficiëntie: Tekort aan groeihormonenAltijd de kleinste van de klas. Veel van ons kennen dit gevoel. Soms kan het ook extremere vormen aannemen, je lichaam g…
Effecten van groeihormoonEffecten van groeihormoonKrachttraining, met name van de grote spiergroepen zoals rug- en bovenbeenspieren, zorgt voor een verhoogde productie va…

Grote vraagtekens bij werking van probioticaIn de reclamespots op televisie worden de yoghurtjes aangeprezen door gelukkige gezonde mensen. De probiotica bevattende…
Een (beetje) alcohol is echt wel gezondLust je graag een glaasje op tijd en stond? Verander dan vooral niets aan die gewoonte, want matig alcoholgebruik past b…
Bronnen en referenties
  • Het groot vitaminen boek
  • Wikipedia "groeihormoon"-pagina
Reacties

Nancy, 23-01-2008
Waar kan ik de groeihormoon opwekker krijgen? Reactie infoteur, 24-01-2008
Hoi,

Bedankt voor je bericht.

Deze powerpoint presentatie van dr. Bocca kan je alles vertellen over het groeihormoon:
http://www.nvgg.nl/publicaties/presentatie1.ppt

Succes!

Victorho

Elmas (infoteur), 02-01-2008 #2
Interessant artikel, bedankt. Reactie infoteur, 02-01-2008
Dankje, Elmas!

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 30-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.