Gelukkiger leven met een bucket list

Gelukkiger leven met een bucket list Iedereen wil het: gelukkig zijn. Maar hoe word je nou gelukkig? Dit kan onder andere door het maken en gebruiken van een bucket list. Een bucket list is een lijst met dingen of doelen die je nog, ooit in je leven, wilt gaan doen en/of bereiken. Je kunt bijvoorbeeld proberen om elke maand iets van je bucket list te doen, zodat je het kan afstrepen!

Gelukkig leven

Iedereen wil het: gelukkig zijn en gelukkig leven. Maar hoe word je nou gelukkig? En wat houdt gelukkig zijn in?
Volgens van Dale betekent ‘gelukkig’ het volgende:
  • 1) Voorspoedig, door het lot begunstigd
  • 2) aan het geluk (1) te danken: een gelukkig toeval
  • 3) geluk (2) genietend; tevreden: zij voelde zich gelukkig

Gelukkig leven wordt ook wel ‘het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden’ genoemd. Dat wil dus zeggen dat je blij bent hoe je leven op dit moment verloopt. Deze tevredenheid is voor iedereen anders. Wat jou gelukkig maakt, zoals het kopen van een nieuwe computer, kan je buurman misschien weinig schelen. Daarom is het van belang om niet te bereiken wat ‘gelukkig zijn’ voor de meeste mensen betekent (zoals bijvoorbeeld huisje, boompje, beestje), maar dat je voor jezelf uitzoekt wanneer jij gelukkig bent.
Een voorbeeld van een bucket list. / Bron: Successtiming, PixabayEen voorbeeld van een bucket list. / Bron: Successtiming, Pixabay
Dit zou je kunnen doen door het opstellen van een bucket list.

Wat is een bucket list?

Een bucket list wordt in het Nederlands ook wel een ‘emmerlijst’ of ‘loodjeslijst’ gemaakt. Het is een lijst met dingen die iemand nog gedaan wil hebben voor hij of zij ‘de emmer schopt’ (in het Engels: ‘kick the bucket’), oftewel sterft. Je hoort vaker dat terminaal zieke mensen een bucket list opstellen. De naam ‘bucket list’ is populair geworden door de film ‘The Bucket List’, die in 2007 is uitgekomen.
Op een bucket list kunnen activiteiten staan (zoals parachute springen of naar een bepaald land op vakantie gaan), maar ook gebeurtenissen en doelen (zoals vader of moeder worden, of afstuderen).

Film: The Bucket List

LET OP: Onderstaande samenvatting kan spoilers bevatten!
In de film ‘The Bucket List’ (2007) spelen Jack Nicholson en Morgan Freeman twee terminaal zieke mannen (Edward Cole en Carter Chambers respectievelijk). Het verhaal gaat over hun wereld trip met een wensenlijst (bucket list) met daarop items die ze nog willen bereiken of gezien hebben voor ze sterven.

Carter Chambers werkt als monteur, tot hij de diagnose kanker krijgt. In het ziekenhuis ontmoet hij de miljardair Edward Cole, die ook kanker heeft. Edward is de baas van het ziekenhuis. Eerst baalt Edward omdat hij een kamer met Carter moet delen. Later worden ze vrienden, omdat ze elkaars situatie begrijpen. Edward heeft een assistent, Thomas, die eigenlijk Matthew heet. Edward vind Matthew ‘te bijbels’, waardoor hij hem Thomas noemt. Wanneer beide mannen te horen krijgen dat hun ziekte niet meer te genezen is, gooit Carter een papiertje weg. Het bleek een bucket list te zijn, wanneer Edward het las. Edward overtuigde Carter om met hem de bucket list af te gaan. Dit kon, aangezien Edward toch geld genoeg had. Ze gaan samen op pad om in een korte periode hun bucket list af te gaan. Natuurlijk beleven ze een aantal mooie momenten samen. Wanneer Carter overlijd, spreekt Edward op zijn begrafenis. Edward beschrijft de laatste maanden van Carter als de mooiste maanden in zijn eigen leven.

Na een tijd overlijd Edward ook. In het laatste deel van de film zie je zijn assistent Matthew de Himalaya beklimmen. Hij plaatst een ‘Chock full o’Nuts’ blik naast een ander, tussen een aantal stenen boven op een berg. De voice-over van Carter vertelt dat hier hun as in zit. Matthew streept het laatste item van de lijst af: ‘Wees getuige van iets prachtigs’.
The Bucket List krijgt een 7.4 op IMDb.

Waarom zou je een bucket list maken?

Vaak bedenken terminaal zieke mensen wat ze nog in hun leven willen doen, voor ze sterven. Dit kan bewust, maar ook onbewust gebeuren. Ze doen dit omdat ze geconfronteerd worden met het feit dat men niet eeuwig leeft.

Maar waarom zou je wachten tot je ziek of oud wordt? Waarom start je nu al niet met leven? Door na te denken over een bucket list kom je er achter wat voor jou echt belangrijk is in het leven. Hier kom je pas achter als je er over nadenkt. Door de drukte van het dagelijkse leven (werk, school, zorgen voor je kinderen, etc.) vergeet men vaak om te leven.
Een bucket list maken kan je helpen bij het uitzoeken wat jou gelukkig maakt! Je leeft maar één keer, dus moet je het goed doen!

Hoe maak je een bucket list?

Eerst ga je nadenken over wat jou gelukkig maakt. Zijn het kleine dingen? Of ben je juist heel actief en wil je veel gaan reizen of extreme sporten doen? Wil je de wereld verbeteren? Als je het niet goed weet, praat dan eens met familieleden of vrienden. Zij kunnen je soms op dingen wijzen waar je zelf nog nooit bij stil gestaan hebt.

Schrijf eerst eens wat items op papier. Wil je je bucket list aanvullen, dan kan je op internet zoeken. Je kunt je bucket list ook online aanmaken, op bucketlist.org. Maak je bucket list niet te lang, dan blijft het overzichtelijk en haalbaar.

Een bucket list online aanmaken

Op bucketlist.org (let op, dit is een Engelse website) kan je online je bucket list samenstellen. Hierbij word je geholpen, zo kan je dus ook op ideeën komen voor op je bucket list.

Je kunt gratis een account maken. Je kunt ook inloggen via Facebook, Twitter of Google+. Je geeft je naam op, verzint een gebruikersnaam en een wachtwoord. Door het aanmaken van een account ga je akkoord met de voorwaarden (o.a. dat je minstens 13 jaar bent en dat jij verantwoordelijk bent voor alles wat je post op BucketList.org).

Twee stappen om een begin te maken met je bucket list

Als je je account gemaakt hebt, wil BucketList.org je helpen om een bucket list te maken. Deze stappen kan je overslaan als je dat wilt. Bij Stap 1 kies je een aantal interesses (keuze uit Travel (reizen), Adventure (avontuur), Experience (ervaringen), New Skills (nieuwe vaardigheden) of Family (familie).

Bij stap 2 kan je doelen (‘goals’) aan je lijst toevoegen. Je ziet een aantal populaire bucket list ideeën. Je kunt ze toevoegen door op ‘+Add’ te klikken. Er verschijnt een scherm waar je een aantal dingen kan invullen zoals de Due data (wat is de uiterste datum dat je je doel gehaald wilt hebben?), notities, foto’s of locaties. Je hoeft hier allemaal niets in te vullen, je moet doen wat ij leuk vind. Ook moet je kiezen of je het doel privé wilt houden, kies dan voor ‘Mark as Private’. Heb je het doel al volbracht? Dan kan je klikken op ‘Mark as completed’.

Zie je iets wat je leuk vind en al gedaan hebt, zoals ‘Visit the Netherlands’, dan kan je op ‘Done’ klikken. Als je op ‘Done’ klikt, krijg je een tekstvak waarin je eventueel je ervaringen met anderen kan delen. Ook hier heb je weer de mogelijkheid om een locatie en/of foto’s te delen. Ook kan je de ervaring beoordelen door het geven van een aantal sterren (1 ster = het was niet boeiend, tot 5 sterren = het was helemaal fantastisch!).

Natuurlijk krijg je vaak de optie om je gestelde of behaalde doel op Facebook of Twitter te delen, maar dit moet je alleen doen als je dat leuk vindt.

Instellingen voor je account bij BucketList.org

Als je rechtsboven in op je gebruikersnaam klikt, en daarna op ‘settings’, krijg je de onderstaande instellingen te zien. Deze instellingen kan je aanpassen door de hokjes aan te vinken (akkoord) of uit te vinken (niet akkoord):

  • Use your name on the site? - Mag je naam worden genoemd? Zet je dit vinkje uit, dan wordt je gebruikersnaam laten zien.
  • Receive occassional email updates summarizing goals by people you follow? - Wil je updates via de mail krijgen die de doelen samenvatten van mensen die je volgt?
  • Be notified when someone follows you? – Wil je een bericht krijgen als een nieuw iemand je besluit te volgen?
  • Be notified when someone clicks Me Too! on one of your items? – Wil je een bericht krijgen als iemand één van je doelen ook op zijn of haar bucket list zet?
  • Receive occasional messages about updates or contests at bucketlist.org? – Wil je berichten krijgen over updates of wedstrijden van BucketList.org?
  • Allow other users to contact you directly? (spam protected) – Mogen andere gebruikers jouw direct contacteren? (Spam wordt tegengehouden)
  • Allow others to leave comments on your posts? – Mogen anderen commentaar onder jouw berichten zetten?

Bij je instellingen kan je eventueel ook je profiel verwijderen.

Wat kan je nog meer op BucketList.org?

Je kunt je vrienden of familie uitnodigen om ook een bucket list te maken. Verder kan je mensen volgen, je bucket list uitbreiden of updaten en ideeën van anderen zien. Je kunt profielen van mensen bekijken en commentaar geven op hun (behaalde) doelen.

Ideeën voor je bucket list

De bucket list uit de film ‘The Bucket List’

In de film ‘The Bucket List’ begon Carter Chambers (Morgan Freeman) met het maken van een bucket list toen hij tegen kanker aan het vechten was. Samen met Edward Cole (Jack Nicholson) gaat hij uiteindelijk op pad, als hij hoort dat hij niet meer te genezen is. Uiteindelijk halen Carter en Edward alle volgende doelen op hun lijst:
  • 1. Wees getuige van iets prachtigs.
  • 2. Help een wildvreemde voor een gemeenschappelijk goed
  • 3. Lachen tot je moet huilen
  • 4. Het besturen van een Shelby Mustang
  • 5. Het mooiste meisje in de wereld kussen.
  • 6. Een tattoo nemen.
  • Skydiven / Bron: Ann W, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Skydiven / Bron: Ann W, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • 7. Skydiven
  • 8. Het bezoeken van Stonehenge.
  • 9. Een week in het Louvre, Frankrijk, besteden.
  • 10. Rome ontdekken.
  • 11. Dineren bij ‘La Cherie d’Or’ in Frankrijk.
  • 12. De pyramides bekijken in Egypte
  • 13. Terug in contact komen (met de dochter van Edward).
  • 14. Bezoeken van Taj Mahal, India.
  • 15. Bezoeken van Hong Kong.
  • 16. Bekijken van de Victoria Falls.
  • 17. Bezoeken van de Serengeti.
  • 18. Motor rijden op de Lange Muur van China.

Avontuur

  • Bungeejumpen
  • Van een cliff springen
  • Ballonvaren
  • Zeilen
  • Snowboarden
  • Skydiven
  • Duiken
  • Kite surfen

Bron: Photo Graphe, PixabayBron: Photo Graphe, Pixabay

Dier en Natuur

  • Zwemmen met haaien.
  • Een tarantula vasthouden.
  • Zwemmen met schilpadden.
  • Paardrijden op het strand.
  • Een krokodil voeren.
  • Zwemmen met dolfijnen.
  • Bezoeken van een jungle.
  • Bekijken van zonsopgang en zonsondergang in één dag.
  • Een koe melken.

Reizen

  • Naar Parijs / Berlijn / Londen / Amsterdam / Praag / Barcelona / Madrid / Londen / Brussel / Washington / New York / Seoul / Kuala Lumpur / Singapore / Beijing / etc.
  • Bezoeken van de Eiffeltoren / London Eye / piramides / Burj Khalifa / Big Buddha / Stonehedge / etc.
  • Feesten wereldwijd: Holi / Burning man / Tomatina / Carnaval de Rio / Oktoberfest / Full Moon Party etc.

Verbeteren van de wereld

  • Een orgaandonor zijn.
  • Bloed doneren (Volgens Sanquin: Eén donatie helpt 5 patiënten, 35 donaties redden één mensenleven!)
  • Een maaltijd geven aan een zwerver.
  • Kleding doneren.
  • Een dier adopteren.
  • Vrijwilligerswerk doen

Tips voor het maken van je bucket list

Hieronder nog een aantal tips wanneer je je bucket list gaat samenstellen:
  • Maak je bucket list niet te lang in één keer. Je houdt hem maandelijks / jaarlijks bij, het is niet iets wat je in één keer maakt. Je kunt ook elke keer als je iets nieuws afstreept, er een item of doel bij schrijven.
  • Maak je bucket list niet voor een periode van 20 jaar. Je weet niet hoe je leven dan is en van ‘uitstel komt afstel’.
  • Een bucket list online maken is leuk, maar misschien is op papier beter. Hang hem ergens in je huis zodat je er aan herinnerd wordt.
  • Zet niet alleen grote dingen op je bucket list, zoals ‘de Mount Everest beklimmen’. Schrijf er ook wat kleinere tussen, zoals ‘de buren helpen’ of het bekijken van een bepaalde film. Zo blijf je regelmatig dingen van je bucket list afstrepen, wat je zal motiveren!

Heel veel succes en geniet!
© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bucket list: Wat wil je gedaan hebben voor je sterft?De bucket list: Wat wil je gedaan hebben voor je sterft?Mensen zijn geneigd om dingen die ze willen doen, uit te stellen. Ook worden we vaak meegetrokken in de dagelijkse sleur…
Een bucket list - een lijst met dromen en doelenEen bucket list - een lijst met dromen en doelenWat is er nou mooier dan het waarmaken van dromen en doelen? Een bucket list kan hierbij goed helpen. U schrijft alles o…
De relatie tussen geld en gelukDe relatie tussen geld en gelukIs er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bes…
Een bucket listIedereen zegt het wel eens: “Dat wil ik nog een keer doen!” Vaak gaat het hier om activiteiten als bungeejumpen of skydi…

Op zondag hoeft niets en mag allesOp zondag hoeft niets en mag allesDe titel impliceert dat het leven zondag stil kan liggen, maar dat is natuurlijk niet zo. Bepaalde sectoren gaan gewoon…
Je Heilige Ruimte, jouw energieveldJe Heilige Ruimte, jouw energieveldVolgens de zeer oude Indiaanse traditie van de Southern Seers, zoals die bestaat in Mexico en in delen van de Zuidelijke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lazare, Pixabay
  • Nederlandse Wikipedia bucket list: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bucket_list
  • Engelse Wikipedia film The Bucket List: http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Bucket_List
  • Tips bij het maken van bucket list: http://www.fleurflirt.nl/bucketlist-maken/
  • Online bucket list maken: https://bucketlist.org/
  • Bloed doneren via Sanquin: http://www.sanquin.nl/over-sanquin/pers/facts-and-figures/
  • Afbeelding bron 1: Successtiming, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Ann W, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Photo Graphe, Pixabay
Reactie

Jeroenvangamere (infoteur), 27-07-2014 #1
Goed geschreven en leuk artikel! Ik heb er ook weer een film bij die ik wil kijken xD. Bedankt! Reactie infoteur, 29-07-2014
Bedankt voor je reactie! Ik hoop dat de film een inspiratiebron voor je mag zijn, veel plezier!

Tmaar (47 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.