Op zondag hoeft niets en mag alles

Op zondag hoeft niets en mag alles De titel impliceert dat het leven zondag stil kan liggen, maar dat is natuurlijk niet zo. Bepaalde sectoren gaan gewoon door, want mensen in een zorginstelling kunnen op vrijdag- of zaterdagmiddag niet gedag zeggen tot maandagochtend. Dat geldt ook voor overheidsdiensten als politie en brandweer én mensen die juist in de weekenden “aan de bak moeten”. Denk bij mooi weer aan de reddingsbrigade. Maar voor een groot gedeelte is de zondag, de dag dat niets hoeft en alles mag.

Even niets…

De zondag is voor veel mensen een dag om niets te hoeven, er zit geen verplicht karakter aan activiteiten en menigeen is er dan ook niet van gecharmeerd als de partner (of andere familieleden of vrienden) bijvoorbeeld de zondag volpropt met sociale verplichtingen. Leuk doen met vrienden omdat het kan is prima, maar leuk doen met vrienden omdat het moet is niet leuk.

Natuurlijk is het een dag voor “de andere dingen”, maar menigeen vindt het op de dag zelf beslissen, toch nog steeds leuker dan weken van de voren de agenda volgepropt. Waarbij gezegd moet worden, dat het soms niet anders kan. Denk aan een rol binnen bijvoorbeeld het verenigingsleven. Omdat het toch al vaak moeilijk plannen is met vrijwilligers, wordt het zoveel als mogelijk vastgelegd. Maar overall is de zondag de dus de dag dat niets moet en alles mag.

Actief!

Wat het mooie aan zo’n vrije dag is, dat mensen juist actief worden, maar op een andere manier. Het is niet het dagelijks ritueel van de doordeweekse dag, het is doen waar je zin in hebt. Dan blijken er juist veel mensen te zijn die actief de vrije dag in willen vinden, denk aan:
  • Uitgebreid wandelen (eventueel met de hond), waarbij hele stukken kust belopen worden, de Veluwe herontdekt of het plaatselijke bos of park een bron van inspiratie blijkt tijdens het lopen.
  • De fiets wordt gepakt en in plaats van te gebruiken als vervoermiddel, wordt de fiets plots een perfecte mobiele locatie om de natuur te ontdekken. Over het fietspad door de duinen of de weidevelden en uren fietsen.
  • De jogger zie je in de warmere maanden ook in de vroege ochtenduren gedurende de week, maar meer vóór het werk en vaak vanuit een vast patroon. Of juist even voor etenstijd na het werk. Maar op zondag neemt ook de jogger te tijd. Gaat licht lopen door de woonwijken op de stenen of het asfalt. Maar kan ook voor de moeilijker maar mooier weg kiezen door het bos nog zwaarder door het mulle zand van de kustlijn.
  • Sport en spel met jonge kinderen op de speelweide of aan het strand. Van kinderenspelletjes tot volleybal op het strand, wat met een lekker zonnetje behoorlijk intensief kan zijn.
  • Het water trotseren met kano of roeiboot … en een hoop lol met familie of vrienden. Naast al die solo activiteiten op/in het water, waar je ook actief bezig bent. Denk aan (wind)surfen of zwemmen.

Bron: Beba, PixabayBron: Beba, Pixabay
Ontspannen inspannen
Juist de combinatie van ontspannen inspannen, maakt het zo waardevol. Het lichaam kan ontspannen, omdat er deze dag even niets hoeft en alles wat je doet uit vrije wil én gewenst is. De geest is even alleen gericht op je activiteit, wat goed is om te ontspannen.
Je lichaam is “aan zet” en dat is voor menigeen die tijdens het werk veel in het hoofd zitten, goed om in balans te komen. Waarbij het niet uitmaakt of je je lichaam straf aan het werk zet met intensieve sport, een flink stuk gaat wandelen of fietsen of je allerlei spelletjes met de kinderen doet. Je zet het lichaam aan het werk, de “knop” van de geest gaat even naar een of meerdere standjes lager en dáár gaat het om.

Is activiteiten beperken tot het weekend slecht?

Als je nooit sport, weinig beweegt en je gaat plots uren als een bezetene rennen of fietsen, dan loop je de kans dat je je lichaam overbelast en je daarna een behoorlijke spierpijn oploopt … of zwaardere blessure. Logisch, want je gebruikt je spieren verder relatief weinig intensief en nu moeten die spieren plots enorm aan de slag. Als je intensiever wilt gaan sporten, bouw het dan op. Je lichaam raakt gewend aan de activiteit en je verkleint de blessurekans.

Als je toch besluit van nauwelijks naar matig intensief (of meer) te gaan, zorg dan minimaal voor een goede warming up. Met oefeningen die de spieren warm maken en je de kans op blessures zo kunt reduceren.
Om weer in het normale ritme te komen is het zinvol na je sportactiviteiten ook nog een cooling down toe te passen. Zo heb je de minste kans op blessures.

Tot slot

Wil je van je vrije zondag een lekker luie zondag maken, dan kan dat altijd. Het is immers je eigen vrije dag en die bepaal je zelf. Als je echter naar de cijfers kijkt, kiest veruit het grootste gedeelte van de mensen toch juist voor meer activiteit.
Doe het een beetje verantwoord en geniet vooral!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken op zondag: plicht of rechtWerken op zondag: plicht of rechtWerken op zondag, zondagsarbeid: meer dan de heft van de werkende bevolking moet een of meerdere keren per maand op zond…
Pakket laten bezorgen op zondagPakket laten bezorgen op zondagVandaag besteld morgen in huis. Dat heeft normaal betrekking op alle dagen behalve zondag, maar het is tegenwoordig ook…
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…
Dagje naar de duinen of het tropisch zwembad in ZandvoortEen dagje ontspannen met het gezin? In het tropisch zwembad van Center Parcs in Zandvoort kun je je een hele dag vermake…

Help, wat moet ik met mijn werk?Help, wat moet ik met mijn werk?Twijfels over je werk hebben is iets dat vrijwel iedereen wel eens mee zal maken. Hoe kan ik meer plezier krijgen in mij…
Gelukkiger leven met een bucket listGelukkiger leven met een bucket listIedereen wil het: gelukkig zijn. Maar hoe word je nou gelukkig? Dit kan onder andere door het maken en gebruiken van een…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Beba, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.