De A. Vogel lentekuur
Let’s go back to basic! Op 30 maart 2015 ging de A. Vogel lentekuur van start. Voor één week terug naar de basis van een goede voeding om fit, voedingswijs en een paar kilo lichter het voorjaar in te kunnen gaan. Gedurende de kuur krijgen de deelnemers elke dag een e-mail met inspiratie en tips om zo van de slechte eetgewoontes af te komen en om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Is de lentekuur zo gezond is als het lijkt?Eerste indruk
Op het eerste gezicht ziet de lentekuur er leuk uit. Elke dag staat in het teken van een ander thema, waar je als deelnemer tips en informatie over krijgt. Zo is het thema van de eerste dag "back to basic", waarbij aandacht wordt besteed aan het oerdieet. Voor de gehele week is een boodschappenlijstje samengesteld, zodat je precies weet welke ingrediënten je voor die dag nodig hebt. Gezondheidsdeskundige Hetty legt elke dag door middel van een filmpje uit hoe je één van de gerechten van die dag kunt bereiden. Dit is erg handig, aangezien er ook wat minder bekende ingrediënten in de gerechten kunnen voorkomen. De menu’s bevatten producten die trending zijn op dit moment, zoals avocado, kokosolie, amandelmelk en bietensap. Daarnaast lijken de menu’s gebaseerd op een koolhydraatarmdieet, wat inhoudt dat je lager gaat zitten met de koolhydraatinname en hoger met de inname van eiwit en vet.Voedingssamenstelling lentekuur
Om te kunnen bepalen of de lentekuur zo gezond is als het lijkt, is van elke dag de voedingssamenstelling berekend. Met de voedingssamenstelling kun je bepalen of de energie-inname goed is verdeeld en of er voldoende vitaminen en mineralen in het dieet zitten. Eiwitten, koolhydraten en vetten zijn de energieleveranciers van het lichaam. Met behulp van de energieprocenten (en%) kun je eenvoudig zien hoeveel van de energie-inname uit eiwit, koolhydraten of vetten bestaat. Als iemand 2000 kcal binnenkrijgt en 25en% daarvan bestaat uit eiwit, betekent dit dat 25% van de energie-inname (500 kcal) uit eiwitten bestaat. De andere 75en% wordt dan geleverd door vetten en koolhydraten. Nu we dit weten kunnen we gaan kijken naar de voedingssamenstelling van de lentekuur. De volgende punten vielen op:Hoge gemiddelde energie-inname
De gemiddelde energie-inname van de lentekuurweek, hoofdmaaltijden en tussendoortjes, ligt op 2030 kcal. De gemiddelde energiebehoefte voor een gemiddelde Nederlandse vrouw is rond de 2000 kcal. Aangezien de lentekuurweek is bedoelt om af te vallen, is 2030 kcal te hoog. De gemiddelde energie-inname per dag zou eerder rond de 1500 - 1600 kcal moeten liggen.
Daarnaast wisselen de energie-innamen per dag van 1297 kcal tot wel 2592 kcal. Door deze wisselende energie-innamen zal je juist niet snel afvallen, omdat het lichaam zo zijn metabolisme niet effectief kan aanpassen (Thomas et al., 2009).
Hoge vetinname
Op elke dag ligt de vetinname boven de 40en%, dus meer dan 40% van de energie-inname bestaat uit vet. Voor iemand die wil afvallen, wordt aanbevolen om 20 - 35en% van de energie-inname uit vet te laten bestaan. Voor een koolhydraatarmdieet wordt aangehouden dat maximaal 40en% van de energie-inname uit vet mag bestaan. De hoge inname van vet wordt voornamelijk veroorzaakt door veelvuldig gebruik van avocado, noten, feta, kokosolie, olijfolie en roomboter.
Verder is, buiten één dag, op alle dagen de inname van verzadigde vetten te hoog. Verzadigde vetten verhogen het LDL-cholesterol en zijn daarom een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (Banga & Brouwer, 2011; bron). De gemiddelde inname van verzadigd vet is 18en%, wat 8en% boven de maximale aanbevolen hoeveelheid is.
Lage koolhydraatinname
De koolhydraatinname is op alle dagen aan de lage kant of te laag, maar dit komt overeen met de normen voor een koolhydraatarmdieet.
Eiwitinname volgens aanbevolen hoeveelheid
De eiwitinname ligt op de meeste dagen netjes tussen de aanbevolen hoeveelheid van 8 - 25en%. Er is een uitschieter op de sapjesdag, waarbij slechts 7,5en% van de energie-inname uit eiwitten bestaat. Zonder deze uitschieter ligt de gemiddelde eiwitinname op 14en% per dag.
Tekorten aan vitaminen en mineralen
Op elke dag zijn er wel tekorten aan vitaminen en mineralen. De meest terugkerende zijn natrium(5 dagen), calcium(5 dagen), ijzer(3 dagen), selenium(4 dagen), zink(4 dagen), vitamine A(5 dagen), vitamine B1(3 dagen), vitamine D(5 dagen), vitamine B12(4 dagen) en nicotinezuur(3 dagen).