recensie

De A. Vogel lentekuur

De A. Vogel lentekuur Let’s go back to basic! Op 30 maart 2015 ging de A. Vogel lentekuur van start. Voor één week terug naar de basis van een goede voeding om fit, voedingswijs en een paar kilo lichter het voorjaar in te kunnen gaan. Gedurende de kuur krijgen de deelnemers elke dag een e-mail met inspiratie en tips om zo van de slechte eetgewoontes af te komen en om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Is de lentekuur zo gezond is als het lijkt?

Eerste indruk

Op het eerste gezicht ziet de lentekuur er leuk uit. Elke dag staat in het teken van een ander thema, waar je als deelnemer tips en informatie over krijgt. Zo is het thema van de eerste dag "back to basic", waarbij aandacht wordt besteed aan het oerdieet. Voor de gehele week is een boodschappenlijstje samengesteld, zodat je precies weet welke ingrediënten je voor die dag nodig hebt. Gezondheidsdeskundige Hetty legt elke dag door middel van een filmpje uit hoe je één van de gerechten van die dag kunt bereiden. Dit is erg handig, aangezien er ook wat minder bekende ingrediënten in de gerechten kunnen voorkomen. De menu’s bevatten producten die trending zijn op dit moment, zoals avocado, kokosolie, amandelmelk en bietensap. Daarnaast lijken de menu’s gebaseerd op een koolhydraatarmdieet, wat inhoudt dat je lager gaat zitten met de koolhydraatinname en hoger met de inname van eiwit en vet.

Voedingssamenstelling lentekuur

Om te kunnen bepalen of de lentekuur zo gezond is als het lijkt, is van elke dag de voedingssamenstelling berekend. Met de voedingssamenstelling kun je bepalen of de energie-inname goed is verdeeld en of er voldoende vitaminen en mineralen in het dieet zitten. Eiwitten, koolhydraten en vetten zijn de energieleveranciers van het lichaam. Met behulp van de energieprocenten (en%) kun je eenvoudig zien hoeveel van de energie-inname uit eiwit, koolhydraten of vetten bestaat. Als iemand 2000 kcal binnenkrijgt en 25en% daarvan bestaat uit eiwit, betekent dit dat 25% van de energie-inname (500 kcal) uit eiwitten bestaat. De andere 75en% wordt dan geleverd door vetten en koolhydraten. Nu we dit weten kunnen we gaan kijken naar de voedingssamenstelling van de lentekuur. De volgende punten vielen op:

Hoge gemiddelde energie-inname

De gemiddelde energie-inname van de lentekuurweek, hoofdmaaltijden en tussendoortjes, ligt op 2030 kcal. De gemiddelde energiebehoefte voor een gemiddelde Nederlandse vrouw is rond de 2000 kcal. Aangezien de lentekuurweek is bedoelt om af te vallen, is 2030 kcal te hoog. De gemiddelde energie-inname per dag zou eerder rond de 1500 - 1600 kcal moeten liggen.
Daarnaast wisselen de energie-innamen per dag van 1297 kcal tot wel 2592 kcal. Door deze wisselende energie-innamen zal je juist niet snel afvallen, omdat het lichaam zo zijn metabolisme niet effectief kan aanpassen (Thomas et al., 2009).

Hoge vetinname

Op elke dag ligt de vetinname boven de 40en%, dus meer dan 40% van de energie-inname bestaat uit vet. Voor iemand die wil afvallen, wordt aanbevolen om 20 - 35en% van de energie-inname uit vet te laten bestaan. Voor een koolhydraatarmdieet wordt aangehouden dat maximaal 40en% van de energie-inname uit vet mag bestaan. De hoge inname van vet wordt voornamelijk veroorzaakt door veelvuldig gebruik van avocado, noten, feta, kokosolie, olijfolie en roomboter.

Verder is, buiten één dag, op alle dagen de inname van verzadigde vetten te hoog. Verzadigde vetten verhogen het LDL-cholesterol en zijn daarom een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (Banga & Brouwer, 2011; bron). De gemiddelde inname van verzadigd vet is 18en%, wat 8en% boven de maximale aanbevolen hoeveelheid is.

Lage koolhydraatinname

De koolhydraatinname is op alle dagen aan de lage kant of te laag, maar dit komt overeen met de normen voor een koolhydraatarmdieet.

Eiwitinname volgens aanbevolen hoeveelheid

De eiwitinname ligt op de meeste dagen netjes tussen de aanbevolen hoeveelheid van 8 - 25en%. Er is een uitschieter op de sapjesdag, waarbij slechts 7,5en% van de energie-inname uit eiwitten bestaat. Zonder deze uitschieter ligt de gemiddelde eiwitinname op 14en% per dag.

Tekorten aan vitaminen en mineralen

Op elke dag zijn er wel tekorten aan vitaminen en mineralen. De meest terugkerende zijn natrium(5 dagen), calcium(5 dagen), ijzer(3 dagen), selenium(4 dagen), zink(4 dagen), vitamine A(5 dagen), vitamine B1(3 dagen), vitamine D(5 dagen), vitamine B12(4 dagen) en nicotinezuur(3 dagen).

Conclusie

Uit de bovenstaande gegevens kan je concluderen dat vrouwen die de lentekuur proberen waarschijnlijk niet afvallen. Dit komt door de wisselende energie-innamen, waardoor het lichaam niet de tijd krijgt om het metabolisme hieraan aan te passen. Daarnaast is de gemiddelde energie-inname van 2030kcal te hoog voor een gemiddelde vrouw die wil afvallen. Verder is de week niet heel erg gezond door de hoge inname van verzadigd vet. Als de makers van de lentekuur een koolhydraatarmdieet hadden willen aanhouden, hadden ze er beter voor kunnen kiezen om hoger te gaan zitten met de inname van eiwit en lager met de inname van vet. Doordat eiwit minder calorieën per gram levert dan vet, zouden ze ook automatisch lager uitkomen met de energie-inname. Daarnaast hadden ze extra aandacht moeten besteden aan de verhouding tussen verzadigde en onverzadigde vetten. Wat de vitaminen en mineralen betreft hoeft er niets te worden aangepast. De meeste tekorten aan de vitaminen en mineralen waren er niet elke dag, waardoor een aantal tekorten van de ene dag zouden kunnen worden aangevuld op de andere dag. Voor natrium, calcium en vitamine A is dit nauwelijks mogelijk, omdat er voor vijf van de zeven dagen een tekort was. Een te lage inname van natrium, calcium en vitamine A kan nadelige gezondheidseffecten hebben, maar aangezien dit dieet maar één week is, zal hier nauwelijks sprake van zijn.
© 2015 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Koolhydraatarm broodKoolhydraatarm broodKoolhydraatarm brood is wereldwijd steeds populairder aan het worden. Dit komt omdat in koolhydraatarm brood minder kool…
De grasparkiet - De aanschafDe grasparkiet - De aanschafOp het moment dat je een grasparkiet gaat kopen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Dit zijn de kooi in orde…
Het fixeren van vogelsSoms is het nodig je dier te fixeren, in een dwanggreep te houden, om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen of om het die…

Mineralen en (half)edelstenen als bescherming tegen stralingStraling is overal om ons heen. Natuurlijke vormen van straling zijn kosmische straling en uv-straling van de zon. Onnat…
Traditionele geneeskunde in PolynesiëTraditionele geneeskunde in PolynesiëHet belangrijkste onderscheid in traditionele kruidengeneeskunde in Polynesië, Europa en China is dat men in Polynesië d…
Bronnen en referenties
  • Banga, J. D., & Brouwer, I. A. (2011). Voeding en hart- en vaatziekten. In J. J. van Binsbergen, J. A. van Dommelen, J. M. Geleijnse, J. R. van der Laan. (Red.), Het voeding formularium: een praktische leidraad (pp. 186 - 200) (1e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  • Thomas, D. M., Ciesla, A., Levina, J. A., Stevens, J. G., & Martine, C. K. (2009). A mathematical model of weight change with adaptation [Pubmed]. Mathematical Biosciences and engineering, 6(4), 873-878. Geraadpleegd op 29 April 2015 van http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19835433
Vodiservice (75 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.