Zonder medicijnen genezen van een psychose

Zonder medicijnen genezen van een psychose Hij heeft het gepresteerd: te genezen van zijn psychoses zonder hulp van medicijnen. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar hij is het levende bewijs van het gelijk. Na zijn besluit het heft in eigen handen te nemen niet te kiezen voor psychiatrische behandeling had hij een lange weg te gaan. Medicatie maakt je weliswaar voor de buitenwereld 'normaal', feitelijk raak je voor je leven medisch afhankelijk. Hij slikt nu vijftien jaar geen medicijnen meer en is niet meer depressief geweest.

Trauma

Joris van Huijstee: Als kind werd ik misbruikt. Van mijn zesde tot mijn 24e stond ik emotioneel stil. Toen kwam het trauma naar boven. Maar mijn geest kon de lichamelijke herbeleving niet aan. Ik was de hele dag voor alles bang. Ik werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Iedereen in zo'n instelling heeft een beschadigd kindgedeelte.

Onbegrepen

Een psychose ervaar je alleen zelf, de buitenwereld heeft er geen weet van wat er in je omgaat. Dat maakt het moeilijk begrip te kweken, empathie te wekken. Mensen vinden het eng. Ze weten niet hoe ze met je om moeten gaan. Heel begrijpelijk. Je hebt zelf alle moeite het te leren hanteren. Je geest maakt zich los van je lichaam. Je denkt irrationeel, fantasie en realiteit zijn met elkaar verweven. Je voelt je vreselijk alleen en onbegrepen.

Antipsychotica

De weg naar de psychiater is een gebruikelijke. Ging men vroeger op zoek naar symptomen en stelde op grond daarvan een diagnose, nu gaat het anders. Zenuwartsen richten zich niet meer op het probleem maar op de behandeling. Ze vragen zich direct af: wat kan ik voorschrijven? Ze geloven veelal niet dat je ook zonder medicijnen kunt genezen. Naast praat- en creatieve therapie kreeg Huijstee daarom antipsychotica. Zelf vroeg hij om een hormonenkuur, voor zijn gevoel was dat het krachtvoer dat hem wat hoop zou geven die hem met de medicijnenkuur ontnomen werd.

In een psychose wordt fantasie werkelijkheid. Mensen weten niet hoe er mee om te gaan en zelf weet je het ook niet.

Chemisch gelukkig

Want medicatie brengt veel problemen met zich mee. Voor de bijwerkingen krijg je weer andere medicijnen voorgeschreven. Die batterij geneesmiddelen verziekt je gevoelsleven. Je wordt cynisch sarcastisch en achterdochtig. Je kunt er depressief van worden en zelfs een psychose krijgen... En als je ermee wilt stoppen heb je kans dat je klachten nog verergeren! Zo blijven negen van de tien patiënten hun hele leven afhankelijk van medicijnen en van de psychiatrische inrichting. Met andere woorden: een leven zonder hoop (op verbetering) is een hel.

Doorzetten

Toen van Huijstee na een jaar besloot de medicatie af te wijzen, werd hij ontslagen uit het ziekenhuis; het was alles of niets. Inmiddels had hij wel geleerd zijn angsten onder ogen te zien, erover te praten, ze te ontleden. Genezen was hij alleszins. Hij was echter overtuigd dat een gezonde geest huist in een gezond lichaam. Dat lichaam had hij verziekt met drank en drugs, nu moest hij het helen. Hij stopte met roken, dronk dagelijks drie tot vier liter om zijn blaas aan het werk te houden en zijn beschadigde lever te herstellen en ging elke dag vijf tot tien kilometer wandelen. Ook zocht hij genezing in alternatieve hoek. Geestelijk dwong hij zichzelf naar de toekomst te kijken en door te zetten.

Negen van de tien patiënten blijven hun hele leven afhankelijk van medicijnen en van de psychiatrische inrichting en leiden een leven zonder hoop.

Carrière

Van Huijstee vindt het jammer dat hij geen maatschappelijke carrière heeft kunnen maken. Hij heeft echter wel degelijk een persoonlijke promotie gemaakt door het heft in eigen handen te nemen. In plaats van in bed te blijven liggen, zocht en vond hij een baan als telefonisch verkoper. Nu geeft hij onder meer Nederlandse les aan asielzoekers en schreef een boek over zijn genezingsproces (te downloaden) op www.tijdgeest.nl dat hij ooit hoopt te publiceren.

Reactie van een lezer

"Binnen Nederland is er de organisatie Het NCRM Nederland comité voor de rechten van de mens. Dit is een onderdeel van CCHR een wereldwijde organisatie die zich inzet voor de rechten van de mens. Zij hebben een wereldwijde campagne lopen die heet Psychiatrie: industrie des doods. Deze campagne wordt ondersteund met dvd`s als: "Over lijken gaan, het onvertelde verhaal van de psychotrope middelen" en "Het marketen van psychische stoornissen". Deze dvd's zijn op te vragen via de website van het NCRM."

De psychiatrie zit nog barstensvol vragen. Psychiaters hebben echt niet alle antwoorden, dat zeggen ze zelf ook. Het is dus zeker goed om als patiënt, of familie of vriend(in) van een psychiatrisch patiënt verder te zoeken.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maken medicijnen tegen psychose je dik?Maken medicijnen tegen psychose je dik?Wie medicijnen neemt tegen psychische aandoeningen zoals psychose of schizofrenie, blijkt vaak te maken te krijgen met e…
Antipsychotica: soorten en werkingAntipsychotica: soorten en werkingAntipsychotica zijn medicijnen die psychotische verschijnselen kunnen onderdrukken. Bij een psychose wordt onderscheid g…
Psychose, wat is het?Psychose, wat is het?Als jezelf of een bekende in de omgeving een psychose heeft, zijn we er tegenwoordig veel meer open over en dat is op zi…

Meditatie en mindfulness voor een geest als rimpelloos waterMeditatie en mindfulness voor een geest als rimpelloos waterWie er geen moeite mee heeft om minuten- of zelfs urenlang in lotushouding naar een flakkerend vlammetje te staren hoeft…
Mandala’s, dichterbij dan je denktMandala’s, dichterbij dan je denktMandala's zijn misschien het meest bekend vanwege hun symbolisch gebruik in Hindoeïsme en Boeddisme. Ze zijn echter ook…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 52Hertz, Pixabay
  • http://psychoseanders.wordpress.com/2009/01/14/120/ stuk over het buiten de psychiatrie om gebruiken/benutten van psychosen
  • Psychoseanders.wordpress.com/2009/03/30/vertrouwen-op-het-zelfgenezend-vermogen/ stuk dat gaat over vertrouwen in het zelfgenezend vermogen OOK bij psychosen.
  • www.psychiater.nu/rondetafelgesprek-in-den-haag.html over een rondetafelgesprek in Den Haag waar onder andere gepleit werd voor minder gebruik van antipscychotica in de pscychiatrie.
  • Een tegengeluid komt van Mike Boddé in zijn boek "Pil". Zie voor een interview met hem www.nrcboeken.nl
  • Voel je je eenzaam en wil je graag anoniem met iemand praten die dat ook is, kijk dan eens op www.raendel.org voor de app die je daarbij kan helpen. Deze is ontwikkeld door Joris Huijstee.
Reacties

Jeroenvanwouden (infoteur), 14-11-2011 #3
Ik vind het knap hoor dat men zonder medicatie uiteindelijk het leven weer heeft kunnen oppakken, maar ik denk toch dat ieder geval verschillend is. Ik heb een psychotische depressie of melancholie doorgemaakt, en ben behoorlijk gedrogeerd geweest door allerlei kalmeringsmiddelen. Maar ben dankzij anti-depressiva en anti-psychotica middelen volledig opeknapt. Maar ja dat heeft ook weer een nadeel. Ik heb een baan, en ben echt bang om te moeten minderen of stoppen met medicatie Reactie infoteur, 21-11-2011
Ja, dat ben ik met je eens Jeroen. Vandaar ook dit artikel. Het is goed om te weten dat het uberhaupt kan, ook al zal dat niet voor iedereen gelden. Ieder moet maar voor zichzelf uitvinden wat het beste bij hem/haar past. Ik wens je veel sterkte en misschien is het in de toekomst wel mogelijk om de medicatie geleidelijk af te bouwen.

Gerda, 10-04-2009
Hallo,
Wat fijn om dit te lezen! Mijn broer van 21 is sinds januari opgenomen in een APZ mbv RM. Hij krijgt dwangmedicatie en vindt dit verschrikkelijk. Hij voelt zich moe en slaapt de hele dag. Ook geeft hij zelf aan dat alles onderdrukt wordt, zijn doorzettingsvermogen en kracht. We hebben een second opinion gehad en hier geven ze ook aan dat hij medicijnen moet slikken. Hij geeft aan dat hij geen psychoses heeft en dat hij geen medicijnen wilt slikken. Het is verschrikkelijk om dit te zien. Bij de huidige APZ bieden ze geen behandeling aan, alleen maar medicatie om zijn psychose te onderdrukken, mijnsinziens een verkeerde insteek. Bij de second opinion bieden ze ook praatsessies aan. Wat nu te doen?

Graag zie ik uw reactie tegemoet.

Vriendelijke groeten,
Gerda Reactie infoteur, 12-04-2009
Hallo Gerda,

Ik denk dat het goed is als je contact opneemt met Ypsilon. Een organisatie voor familieleden van… mensen met schizofrenie, maar ook als je broer eenmalig een psychose heeft gehad zit je hier aan het goede adres. De organisatie heeft veel kennis en ervaring over schizofrenie/psychoses, maar ook info over wat de familie kan doen. Het adres: www.schizofrenieplein.nl

veel succes!
Stine

Marina Cornelissen, 28-03-2009
Schoondochter met psychotische problemen, weigert medicatie, maar… erger vind ik dat ze weigert te erkennnen wat ze heeft, zoontje "zag" wat er gebeurde, en werd heel bang van zijn mama, ze werd opgenomen, maar… nu ontkent ze het nogmaals aan alles kanten, wat volgens mij heel jammer is, zoontje vertrouwt mama niet meer, wordt voorlopig door oma opgevoed, ik blijf denken dat als ze nu alleen maar probeerde te beseffen en toe te geven dat er wel degelijk iets aan de hand is, dan zou mss de halve genezing al gebeuren, enfin mss wat te optimistisch… hoe krijgt iemand haar zo ver INZICHT IN HAAR ZIEKTE te verwerven… Reactie infoteur, 01-04-2009
Hallo Marina,

misschien heb je iets aan de site www.familievan.nl gericht op familieleden van mensen met psychische problemen. In ieder geval veel sterkte gewenst!
Stine

Stine (145 artikelen)
Laatste update: 09-07-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.