Mandala’s, dichterbij dan je denkt

De mandala, helemaal thuis in de 21e eeuw!
MandalaEen mandala is een ontwerp binnen een cirkel. Het woord “mandala” komt uit het Sanskriet en betekent “cosmogram” of “wereld in harmonie”. Volgens velen is de letterlijke vertaling van het woord mandala “cirkel”. Cirkels (mandala's) komen bijvoorbeeld voor in halo's, gebedswielen en in vele andere religieuze symbolen maar ook in architectuur en in de natuur. Voorbeelden van mandala’s zijn overal om ons heen te vinden. In de beeldhouwkunst van oude en soms ook moderne gebouwen, in kerken, in Oosterse en Aziatische culturen, in de natuur in sneeuwvlokken en bloemen en zelfs in ons eigen lichaam.
Mandala’s en chakra’s

Mandala’s in Tibet
In Tibet zijn mandala’s vooral bekend als zandschilderingen. Het is een eeuwenoude Tibetaans - Boeddistische kunstvorm. Deze mandala’s zijn tekeningen in drie-dimensionale vormen gemaakt van gekleurd zand. In Tibetaans Boeddhisme is een mandala een denkbeeldig paleis waar men zich op concentreert tijdens meditatie. Elk voorwerp in het paleis heeft een betekenis die één of ander aspect van wijsheid vertegenwoordigt of de mediterende persoon herinnert aan één of ander belangrijk principe. De vormen en kleuren van de mandala worden voorgeschreven door verschillende religieuze teksten. Er zijn heel veel verschillende mandala’s, ieder met een specifieke les om te onderwijzen of over na te denken.In Indiase en Tibetaanse religies zijn mandala’s heilige cirkels die worden gebruikt om meditatie te vergemakkelijken. Men gelooft dat het creëren van en concentreren op een mandala specifiek helpt om het lichaam en de geest te centreren.
Mandala’s en meditatie
In vele culturen worden mandala’s gezien als krachtige symbolen. Ze worden gewoonlijk opgebouwd met kleuren, symbolen en patronen. Men zegt dat iedere mandala een eigen specifieke energie heeft. In sommige culturen worden zij gebruikt om inzicht te krijgen in bepaalde gebieden in het leven. Zij worden gezien als perfecte, hele energie waar men zich op kan concentreren ter ondersteuning van een meditatie, wat volgens sommigen zelfs tot genezing kan leiden. Concentreren op een mandala kan helpen om de vaak sterk aanwezige gedachtestroom te temperen en op deze manier tot rust te komen. In alle culturen waar mandala’s het spirituele leven beïnvloeden, wordt mediteren met een mandala gezien als een belangrijk hulpmiddel. Men gelooft dat de mens via meditatie de weg naar zijn/haar innerlijke zelf kan vinden.
Mandala’s en kleuren

Mandala’s in de geneeskunde
Vaak worden mandala’s gezien als iets wat in de wereld van New Age thuishoort en niet iets wat men in het dagelijks leven zou kunnen gebruiken. Echter, in de laatste jaren worden mandala's meer en meer gebruikt als een hulpmiddel binnen de geneeskunde. Een groeiend aantal klinische studies suggereert dat meditatie het immuunsysteem kan bevorderen, spanning kan verminderen, depressie kan bestrijden, pijn kan verminderen, de bloeddruk kan verlagen en het vrijgeven van melatonine kan bevorderen, dit laatste is een hormoon waarvan verondersteld wordt dat het de celveroudering vertraagt en rustgevende slaap bevordert.
