De invloed van planeten op gezondheid en ziekte
Heeft de maan invloed op het krijgen van kanker? Heerst Jupiter over de lever? Sommigen zijn er heilig van overtuigd. En historisch gezien niet zonder reden. Medische astrologie is de leer van de invloed der hemellichamen op de gezondheid en een van de oudste takken van wetenschap. Een wetenschap die de tand des tijds glansrijk heeft doorstaan. Voor velen is dat reden genoeg om de bevindingen van de astrologen van weleer serieus te nemen. Toch is het niet verstandig om bij gezondheidsklachten meteen naar een medisch astroloog te gaan.
Inhoud
Astrologie – een eeuwenoude wetenschap
Astrologie heeft zich altijd beziggehouden met de vraag welk verband er bestaat tussen de lotsbestemming en de stand van de hemellichamen. In de oudheid werden de planeten trouwens eveneens als sterren beschouwd. Het duiden ervan noemde men indertijd sterrenwichelarij. Al in de tijd van Abraham deden de Chaldeeën aan
astrologie. En van Hippocrates is deze uitspraak: ‘Geen arts kan zonder astrologie.’ Vooral Copernicus heeft zijn steentje bijgedragen aan het voortschrijdend inzicht in de wetmatigheid van de loop der
sterren en planeten.
Bron: Pexels, Pixabay Filosofie van de astrologie
Gelet op het voorgaande vinden velen de conclusie gerechtvaardigd dat de geleerden steeds opnieuw een verband hebben gezien en gelegd tussen de macrokosmos en de microkosmos en dat er dus op z'n minst 'iets van waar moet zijn'. Tegenwoordig wordt astrologie als een
pseudowetenschap beschouwd, althans door de meeste westerse wetenschappers. In de geschiedenis van de mensheid komen de basisprincipes van de astrologie tot op de dag van vandaag steeds terug.
Invloed
Bestaan er parallellen tussen het hemelgewelf en het menselijk lichaam? Is die invloed merkbaar en verifieerbaar, zoals ook de
weersinvloeden, het
klimaat en het wisselen van de seizoenen mogelijk een impact hebben op lichaam en geest? De
medische astrologie houdt zich bezig met dat soort zaken en zet de eeuwenoude én hedendaagse bevindingen in voor het welzijn en de
gezondheid van mens en dier.
Elementaire krachten
In de westerse astrologie onderscheidt men vier elementen, ofwel de oerkrachten van de schepping: aarde, water, vuur en lucht. Ook in de twaalf tekens van de dierenriem zijn die oerkrachten terug te vinden.
- Aardetekens: Stier, Maagd en Steenbok.
- Watertekens: Kreeft, Schorpioen en Vissen.
- Vuurtekens: Ram, Leeuw en Boogschutter.
- Luchttekens: Tweelingen, Weegschaal en Waterman.
Planeten, gezondheid en ziekte
In de medische astrologie zijn tien planeten belangrijk. De vijf klassieke planeten plus de Zon en de Maan, hoewel de laatste twee in astronomisch opzicht geen planeten zijn, en de drie transsaturnale planeten. De zeven klassieke planeten zijn: Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus. De drie transsaturnale planeten zijn: Uranus, Neptunus en Pluto. Elke planeet heerst telkens in een bepaald teken van de
dierenriem.
Lichaam
Afhankelijk van de plaats die de planeet inneemt in de zodiak hebben de
krachten van die planeet invloed op de gezondheid. Een voorbeeld: als Mercurius in Tweelingen staat, treden er vaak oogstoornissen op, waarbij voor de dierenriem geldt dat elk teken eveneens invloed uitoefent op het lichaam.
Diagnose
Voor het stellen van een diagnose wil de astroloog het tijdstip van de geboorte en de geboorteplaats van de consultant kennen. Met een van de astrologische sterrenboeken wordt vervolgens de stand van de hemellichamen opgezocht op dat tijdstip. De astroloog leest het grondpatroon af, waarna hij de gegevens in verband brengt met de
gezondheidsklachten. Als de kwalen overeenstemmen met wat er in de horoscoop staat, is er in medisch opzicht een astrologische diagnose gesteld.
Therapie
Er zijn tal van therapieën, afhankelijk van de plaats die de verschillende planeten innemen in de tekens van de dierenriem, waarbij de invloed van Jupiter een bijzondere rol wordt toegedicht.
Invloed van de planeten op gezondheid en ziekte
Hieronder volgen de tien planeten (de zeven klassieke en drie transsaturnale), waar ze in het lichaam heersen en voor welke aandoeningen ze onder andere verantwoordelijk kunnen zijn.
Mercurius
Mercurius zwaait de scepter over het centrale zenuwstelsel, de zintuigen en de ademhalingsorganen, waaronder de
longen. Ook speelt deze planeet een grote rol in de manier van communiceren en spreken. Aan Mercurius gerelateerde ziekten:
- astma;
- bronchitis;
- longontsteking;
- neuralgie;
- overgevoelige zintuigen.
Bron: Quique, Pixabay Venus
Venus oefent invloed uit op de slijmvliezen,
huid, klieren en aderen. Aan Venus gerelateerde ziekten:
Mars
Mars heerst over de
lichaamstemperatuur, de
rode bloedlichaampjes, de
spieren en pezen. Aan Mars gerelateerde ziekten:
Jupiter
Jupiter met de 79 manen beïnvloedt sterk de
lever en de
bloedsomloop. Hoewel het de planeet van de geneeskracht is, worden er allerlei kwalen aan toegeschreven. Aan Jupiter gerelateerde ziekten:
Saturnus
Saturnus met de ruim 80 manen gaat over de galblaas, de nervus vagus, het skelet, het gebit, de haren en huid. Chronische klachten zijn vaak te wijten aan deze planeet. Aan Saturnus gerelateerde ziekten:
Zon
De Zon heerst over de levenskracht en beïnvloedt het
hart, de rug en de ogen. Aan de Zon gerelateerde ziekten:
Maan
De Maan is verantwoordelijk voor de voortplantingsorganen, de klieren en het lichaamsvocht. Aan de Maan gerelateerde ziekten:
Bron: OpenClipart Vectors, Pixabay Uranus
Uranus heerst specifiek ook over de ogen. Aan Uranus gerelateerde ziekten:
- oogaandoeningen;
- chorea minor (sint-vitusdans);
- spierspasmen;
- epilepsie.
Neptunus
Deze planeet waakt over de zonnevlecht (solar plexus) en de epifyse (pijnappelklier). Aan Neptunus gerelateerde ziekten:
- verlammingen;
- zwakzinnigheid;
- infecties;
- verslavingen.
Pluto
Pluto staat voor de voorzienigheid en het regeneratievermogen. Aan Pluto gerelateerde ziekten:
- myomen (vleesbomen);
- sarcomen;
- wratten.
Eerst naar de huisarts...
Het is niet verstandig om bij gezondheidsklachten meteen een medisch astroloog te consulteren. De huisarts is de aangewezen persoon tot wie men zich moet wenden. Het kan niet genoeg benadrukt worden. De huisarts maakt als eerste het onderscheid tussen ‘ernstig en niet ernstig’ en zal de patiënt eventueel doorverwijzen naar een
specialist. Eerst moeten de symptomen op een rijtje worden gezet. Er dient een
diagnose te worden gesteld. Alleen in samenspraak met de huisarts, en eventueel de specialist, kan ook de astroloog een positieve rol spelen in de behandeling.
Lees verder