De invloed van planeten op gezondheid en ziekte

De invloed van planeten op gezondheid en ziekte Heeft de maan invloed op het krijgen van kanker? Heerst Jupiter over de lever? Sommigen zijn er heilig van overtuigd. En historisch gezien niet zonder reden. Medische astrologie is de leer van de invloed der hemellichamen op de gezondheid en een van de oudste takken van wetenschap. Een wetenschap die de tand des tijds glansrijk heeft doorstaan. Voor velen is dat reden genoeg om de bevindingen van de astrologen van weleer serieus te nemen. Toch is het niet verstandig om bij gezondheidsklachten meteen naar een medisch astroloog te gaan.

Inhoud


Astrologie – een eeuwenoude wetenschap

Astrologie heeft zich altijd beziggehouden met de vraag welk verband er bestaat tussen de lotsbestemming en de stand van de hemellichamen. In de oudheid werden de planeten trouwens eveneens als sterren beschouwd. Het duiden ervan noemde men indertijd sterrenwichelarij. Al in de tijd van Abraham deden de Chaldeeën aan astrologie. En van Hippocrates is deze uitspraak: ‘Geen arts kan zonder astrologie.’ Vooral Copernicus heeft zijn steentje bijgedragen aan het voortschrijdend inzicht in de wetmatigheid van de loop der sterren en planeten.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay

Filosofie van de astrologie

Gelet op het voorgaande vinden velen de conclusie gerechtvaardigd dat de geleerden steeds opnieuw een verband hebben gezien en gelegd tussen de macrokosmos en de microkosmos en dat er dus op z'n minst 'iets van waar moet zijn'. Tegenwoordig wordt astrologie als een pseudowetenschap beschouwd, althans door de meeste westerse wetenschappers. In de geschiedenis van de mensheid komen de basisprincipes van de astrologie tot op de dag van vandaag steeds terug.

Invloed
Bestaan er parallellen tussen het hemelgewelf en het menselijk lichaam? Is die invloed merkbaar en verifieerbaar, zoals ook de weersinvloeden, het klimaat en het wisselen van de seizoenen mogelijk een impact hebben op lichaam en geest? De medische astrologie houdt zich bezig met dat soort zaken en zet de eeuwenoude én hedendaagse bevindingen in voor het welzijn en de gezondheid van mens en dier.

Elementaire krachten

In de westerse astrologie onderscheidt men vier elementen, ofwel de oerkrachten van de schepping: aarde, water, vuur en lucht. Ook in de twaalf tekens van de dierenriem zijn die oerkrachten terug te vinden.
 • Aardetekens: Stier, Maagd en Steenbok.
 • Watertekens: Kreeft, Schorpioen en Vissen.
 • Vuurtekens: Ram, Leeuw en Boogschutter.
 • Luchttekens: Tweelingen, Weegschaal en Waterman.

Planeten, gezondheid en ziekte

In de medische astrologie zijn tien planeten belangrijk. De vijf klassieke planeten plus de Zon en de Maan, hoewel de laatste twee in astronomisch opzicht geen planeten zijn, en de drie transsaturnale planeten. De zeven klassieke planeten zijn: Zon, Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus. De drie transsaturnale planeten zijn: Uranus, Neptunus en Pluto. Elke planeet heerst telkens in een bepaald teken van de dierenriem.

Lichaam
Afhankelijk van de plaats die de planeet inneemt in de zodiak hebben de krachten van die planeet invloed op de gezondheid. Een voorbeeld: als Mercurius in Tweelingen staat, treden er vaak oogstoornissen op, waarbij voor de dierenriem geldt dat elk teken eveneens invloed uitoefent op het lichaam.

Diagnose

Voor het stellen van een diagnose wil de astroloog het tijdstip van de geboorte en de geboorteplaats van de consultant kennen. Met een van de astrologische sterrenboeken wordt vervolgens de stand van de hemellichamen opgezocht op dat tijdstip. De astroloog leest het grondpatroon af, waarna hij de gegevens in verband brengt met de gezondheidsklachten. Als de kwalen overeenstemmen met wat er in de horoscoop staat, is er in medisch opzicht een astrologische diagnose gesteld.

Therapie

Er zijn tal van therapieën, afhankelijk van de plaats die de verschillende planeten innemen in de tekens van de dierenriem, waarbij de invloed van Jupiter een bijzondere rol wordt toegedicht.

Invloed van de planeten op gezondheid en ziekte

Hieronder volgen de tien planeten (de zeven klassieke en drie transsaturnale), waar ze in het lichaam heersen en voor welke aandoeningen ze onder andere verantwoordelijk kunnen zijn.

Mercurius

Mercurius zwaait de scepter over het centrale zenuwstelsel, de zintuigen en de ademhalingsorganen, waaronder de longen. Ook speelt deze planeet een grote rol in de manier van communiceren en spreken. Aan Mercurius gerelateerde ziekten:
 • astma;
 • bronchitis;
 • longontsteking;
 • neuralgie;
 • overgevoelige zintuigen.

Bron: Quique, PixabayBron: Quique, Pixabay

Venus

Venus oefent invloed uit op de slijmvliezen, huid, klieren en aderen. Aan Venus gerelateerde ziekten:

Mars

Mars heerst over de lichaamstemperatuur, de rode bloedlichaampjes, de spieren en pezen. Aan Mars gerelateerde ziekten:

Jupiter

Jupiter met de 79 manen beïnvloedt sterk de lever en de bloedsomloop. Hoewel het de planeet van de geneeskracht is, worden er allerlei kwalen aan toegeschreven. Aan Jupiter gerelateerde ziekten:

Saturnus

Saturnus met de ruim 80 manen gaat over de galblaas, de nervus vagus, het skelet, het gebit, de haren en huid. Chronische klachten zijn vaak te wijten aan deze planeet. Aan Saturnus gerelateerde ziekten:

Zon

De Zon heerst over de levenskracht en beïnvloedt het hart, de rug en de ogen. Aan de Zon gerelateerde ziekten:

Maan

De Maan is verantwoordelijk voor de voortplantingsorganen, de klieren en het lichaamsvocht. Aan de Maan gerelateerde ziekten:

Bron: OpenClipart Vectors, PixabayBron: OpenClipart Vectors, Pixabay

Uranus

Uranus heerst specifiek ook over de ogen. Aan Uranus gerelateerde ziekten:
 • oogaandoeningen;
 • chorea minor (sint-vitusdans);
 • spierspasmen;
 • epilepsie.

Neptunus

Deze planeet waakt over de zonnevlecht (solar plexus) en de epifyse (pijnappelklier). Aan Neptunus gerelateerde ziekten:
 • verlammingen;
 • zwakzinnigheid;
 • infecties;
 • verslavingen.

Pluto

Pluto staat voor de voorzienigheid en het regeneratievermogen. Aan Pluto gerelateerde ziekten:
 • myomen (vleesbomen);
 • sarcomen;
 • wratten.

Eerst naar de huisarts...

Het is niet verstandig om bij gezondheidsklachten meteen een medisch astroloog te consulteren. De huisarts is de aangewezen persoon tot wie men zich moet wenden. Het kan niet genoeg benadrukt worden. De huisarts maakt als eerste het onderscheid tussen ‘ernstig en niet ernstig’ en zal de patiënt eventueel doorverwijzen naar een specialist. Eerst moeten de symptomen op een rijtje worden gezet. Er dient een diagnose te worden gesteld. Alleen in samenspraak met de huisarts, en eventueel de specialist, kan ook de astroloog een positieve rol spelen in de behandeling.

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat hebben we met astrologie?Wat hebben we met astrologie?Astrologie heeft iets. Enerzijds vinden we het niets en anderzijds lezen we wel vaak de dag- of weekhoroscoop in de kran…
Sterrenbeeld en polariteitEen sterrenbeeld kan een bijbehorende positieve polariteit hebben of juist een negatieve polariteit. De Ram, Tweelingen,…
Sterrenbeelden aan de hemel: indeling en dierenriem (zodiak)Sterrenbeelden aan de hemel: indeling en dierenriem (zodiak)Vele volkeren hebben zich in de geschiedenis beziggehouden met de bestudering van de sterrenhemel, in het bijzonder de v…
Sterrenbeelden: de dierenriem verandertSterrenbeelden: de dierenriem verandertAstronomie is een wetenschap en heeft als zodanig niets te maken met astrologie. Astrologie is gebaseerd op weinig meer…

Overeenkomsten tussen Tweelingen en WatermanOvereenkomsten tussen Tweelingen en WatermanDoor zijn koppigheid is het niet zo evident voor een Waterman om een goede relatie uit te bouwen. Maar zijn intelligenti…
De getalsmatige benadering van de Thaise horoscoopDe getalsmatige benadering van de Thaise horoscoopHet leven is ingedeeld in meerdere fasen, welke twaalf jaar aanhouden en elkaar herhalen. De basis daarvan komt van de C…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Homestage, Pixabay
 • 'Geneeswijzen in Nederland', Paul van Dijk, Ankh-Hermes, Deventer
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Medische_astrologie
 • https://www.scientias.nl/maar-liefst-20-nieuwe-manen-ontdekt-rond-saturnus/
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Quique, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: OpenClipart Vectors, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 11-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Astrologie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.