De geboortehoroscoop

De geboortehoroscoop Een geboortehoroscoop is een soort blauwdruk. Een foto van het heelal op het moment van je geboorte. Aan de hand van die foto kan je de rode draad die door je leven loopt vertalen. Het is een empirische wetenschap, empirisch is proefondervindelijk. Het is dus geen kwestie van oorzaak en gevolg maar van overeenkomst. Door de eeuwen heen heeft men overeenkomsten bij bepaalde standen van de planeten ontdekt en daar is deze wetenschap op gebouwd. Het is niet zo dat de planeten macht op ons uitoefenen, hun astrologische betekenis blijkt gelijk te lopen met aardse bevindingen. En met die kennis lezen wij dus een horoscoop en kunnen we zelfs een beetje in de toekomst kijken.

Popastrologie

Horoscopen die in de krant en andere blaadjes staan, kunnen natuurlijk nooit voor iedereen kloppen. Dat is de zogenaamde popastrologie. Die is wel gebaseerd op de stand van de zon maar er zijn nog negen andere planeten van belang. Bovendien heb je dan nog de huizen, de elementen, de huizen en de verhouding tussen positief en negatief.

De planeten

Er zijn tien planeten in ons astrologisch zonnestelsel, voor het gemak noemen we de zon en de maan ook planeten hoewel die een ster en een satelliet zijn. Maar goed, alle planeten draaien om de zon en hebben op het moment van je geboorte een bepaalde stand.

De zon

De zon symboliseert je ego, je diepste wezen, je zijn. Iemand met zijn zon in Waterman is vaak heel sociaal bewogen maar wel vanuit een heel ander standpunt dan bijvoorbeeld de Kreeft. Een Kreeft is zorgzaam, soms op het moederkloekerige af. Een Waterman is meer individualistisch, het credo van een Waterman is vrijheid, gelijkheid en broederschap. Voor een Waterman is iedereen gelijk, een Waterman heeft geen vooroordelen en laat iedereen in zijn waarde. Aan de andere kant is het voor de Waterman heel belangrijk om zijn eigen uniekheid naar voren te brengen. Dat maakt een Waterman vaak excentriek, menig Waterman is ook dol op shockeren. Niemand is echter helemaal alleen maar Waterman en daar krijg je de verschillen.

De maan

Een Waterman met zijn maan in Vissen heeft een totaal ander gevoelsleven dan een Waterman met zijn maan in Ram. De maan staat voor je emotionele gevoelsleven. De rest van de planeten hebben we ook nodig voor het complete plaatje.

Mercurius, Venus en Mars

Mercurius geeft de manier van denken en praten weer, de planeet van het verstand.
Venus, de planeet van de liefde, vertelt hoe iemand zijn genegenheid uit, de behoefte aan relaties, hoe en waarom. Venus zoekt harmonie en schoonheid.
Mars symboliseert daadkracht, agressiviteit en defensie. Je territorium afbakenen, landje veroveren, vechten, zelfs moorden hoort bij Mars, maar ook sportieve prestaties en seksuele energie zijn Mars-zaken. Dit zijn allemaal planeten die relatief snel om de zon draaien en ons inzicht geven in onze persoonlijkheid. De planeten die verder weg staan van de zon zijn meer algemene facetten in de horoscoop.

Jupiter en Saturnus

Jupiter en Saturnus zijn de planeten die ons maatschappelijk leven weergeven; normen en waarden, sociale kringen, groepen, verenigingen. Saturnus staat voor belemmeren, verminderen, beperken en Jupiter symboliseert uitbreiden, groeien en vermeerderen. Ze staan voor tegengestelde principes maar zijn wel complementair, dat wil zeggen dat ze elkaar aanvullen. Jupiter is niet altijd goed, net zo min Saturnus altijd slecht is. De ellende van Saturnus kan zorgen dat iemand tot inzichten komt die hem juist verrijken en de overvloed van Jupiter kan zorgen voor een overdaad die schaadt.

Uranus, Neptunus en Pluto

Tenslotte hebben we de generatieplaneten, Uranus, Neptunus en Pluto. Deze planeten draaien zo langzaam om de zon dat hele generaties deze planeten in hetzelfde teken hebben staan. Zo kun je dus ook vaak een generatiekloof verklaren. In onze persoonlijke horoscoop vertellen ze echter wel degelijk iets over ons. Uranus staat voor intuïtie en inzicht, Neptunus voor dromen en illusies en Pluto symboliseert het duistere, dat wat verborgen is maar ook wederopstanding, het herrijzen na totale afbraak.

Elementen

Er zijn vier elementen: vuur, water, lucht en aarde. Kort gezegd staat vuur voor intuïtie, water voor gevoel, lucht voor intellect en aarde voor materiele zaken. Ieder element heeft drie tekens; Kreeft, Schorpioen en Vissen zijn watertekens. Iemand met veel planeten in watertekens zal dus veel gevoeliger zijn dan iemand met veel luchttekens. Water en lucht zijn geen vriendjes van elkaar en wanneer iemand beide elementen overheersend heeft in zijn horoscoop kun je daar ook meteen zijn valkuilen zien. Gevoel en verstand zorgen constant voor een innerlijk conflict maar wanneer je dit beseft, kun je er op een constructieve manier aan werken. Mirjam heeft een sterke lucht-water bezetting waardoor zij op een rationele manier met haar gevoelens wil omgaan. Dat gaat niet altijd en dan krijg je conflicten. Wanneer jullie moeder een sterke water-aarde bezetting heeft, zal zij veel gemakkelijker met haar gevoelens omgaan dan Mirjam, water en aarde zijn wel vriendjes van elkaar. Ook al is zij ook een Waterman, een luchtteken dat nou eenmaal niet uitblinkt in emotionele zaken, wil dat niet zeggen dat haar knelpunten daar liggen en jullie moeder heeft natuurlijk ook al heel wat levenslessen achter de rug.

Huizen

Dan heb je ook nog de onderverdeling van de radix in de twaalf huizen. De beginlijnen van die huizen heten cuspen en de eerste cusp is je ascendant. Een belangrijk punt in je horoscoop want deze vertegenwoordigt je uiterlijk, wat zijn je uiterlijke kenmerken. De planeten staan voor ervaringen en gebeurtenissen en de huizen voor de plaatsen en omstandigheden waarin die ervaringen zijn opgedaan. Wanneer je de horoscoop als een schaakbord ziet, zijn de huizen de velden, de planeten de schaakstukken en de aspecten de zetten. Aspecten zijn de verhoudingen die de planeten en andere horoscooppunten met elkaar kunnen hebben.

We zijn ook afhankelijk van het milieu waarin we geboren zijn, we hebben allemaal een vrije wil om met onze eigenschappen om te gaan. Onze opvoeding en omgeving zijn ook bepalend voor de manier waarop we onze instrumenten gebruiken. Hitler had bijvoorbeeld een vierkant -dat is een conflicterend aspect- tussen Mars en Saturnus. Dat aspect geeft zijn enorme wreedheid weer in zijn horoscoop. Albert Schweizer had dat aspect echter ook en die gebruikte het juist om zich in te zetten en te vechten tegen onrecht. Zo kan iemand met een uitgesproken Mars zijn eigenschappen aanwenden in agressie en vechtpartijen maar iemand met dezelfde Mars kan ook heel vredelievend zijn en bijvoorbeeld zijn Mars gebruiken voor buitengewone prestaties op het gebied van sport.
Niet iedereen heeft een sterke Mars. Een sterke Mars laat een eigenschap in aanleg zien, hoe de persoon daarmee omgaat is weer afhankelijk van andere factoren. Een horoscoop is ook meer een gebruiksaanwijzing voor jezelf. Weten waar je sterke en je zwakke punten liggen, geeft je een handvat om jezelf te ontwikkelen, aan jezelf te werken. Niemand is perfect en niemand zal dat ooit zijn of worden maar ik ben ervan overtuigd dat we allemaal in ons leven een bepaald cirkeltje rond moeten maken en je horoscoop kan je inzicht geven in het hoe en waarom van dat cirkeltje.
© 2008 - 2024 Jaszzx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De veelzijdigheid van de astrologieAstrologie is veelzijdiger dan alleen het laten trekken van de geboorte-horoscoop, of de dagelijkse rubriek in de krant.…
Inleiding Vedische astrologie (Jyotish)Inleiding Vedische astrologie (Jyotish)De Vedische astrologie de oudste vorm van astrologie en komt oorspronkelijk uit India. De Vedische astrologie wordt ook…

Sterrenbeeld Ram (Aries)De Ram of Aries is een teken van de dierenriem in horoscopen. Het sterrenbeeld Ram loopt van 21 maart tot en met 19 apri…
Wie Past bij Wie? Relatiematch - Liefdeshoroscoop AstrologieWie Past bij Wie? Relatiematch - Liefdeshoroscoop AstrologieWie past bij wie volgens de Chinese astrologie? Welke Horoscopen: Dierentekens (vgl. sterrenbeelden) passen goed bij elk…
Bronnen en referenties
  • Radix - Anita Onclin
Jaszzx (30 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Astrologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.