Bezeten door black metal: de duivel of geestesziekte

De Italiaanse psychiater Simone Morabito werd gerenommeerd voor de Nobelprijs voor geneeskunde voor zijn onderzoek naar spirituele ziekten. Deze dokter is al 30 jaar specialist in de psychiatrie en geloofde tot 20 jaar geleden zelf niet in demonen. Nu is hij een andere mening toegedaan en werkt hij samen met exorcisten en waarschuwt hij de wereld voor het kwade. Enkele toelichtingen over de gevaren van muziek in onze Westerse maatschappij zijn misschien wel terecht. Lees en oordeel zelf of men enkel geestesziek kan zijn of dat ze meer is tussen hemel en aarde.

Over Simone Morabito

Het eerste wat je zult opvallen is dat je weinig relevante, objectieve informatie kan vinden over deze gerenommeerde psychiater Simone Morabito. Je vindt er veel artikelen over in het Italiaans en op Poolse websites van katholiek herkomst die deze man prijzen alsof hij een soort van God zelf is. Maar als je hem opzoekt in echte wetenschappelijke tijdschriften, vind je er weinig over. Dat is nogal dubieus, als hij echt zo een gerenommeerde wetenschapper is. Buiten een Italiaanse Youtube filmpje waarin hij zijn visie geeft over de film “Eyes Wide Shut” van Stanley Kubrick, is veel van zijn getuigenissen online geschreven door derde.

De patiënt die dokter Morabito aanhaalt en die hem overtuigd heeft dat demonische bezetenheid bestaat, is black metal fan Fabio. Het was een 19-jarige student met depressieverschijnselen, die continu allerlei hatelijke dingen door zijn verhaal riep, zoals: "Ik haat mijn ouders!". Deze ervaring heeft dokter Morabito in de duivel doen geloven. Tijdens een psycho-analyse begon deze jonge man zwaar agressieve uitvallen te krijgen en met zijn hoofd tegen de muur te beuken met alle kracht, dat het hersenschade zou moeten opgeleverd hebben. Er waren vijf volwassen mannen nodig om Fabio te overmeesteren. Ook de verdoving werkte niet bij deze patiënt. Hierna is dokter Morabito met een exorcist gaan praten en na een lang gesprek tot de conclusie gekomen dat veel geestesziekten van demonische aard zijn.

Veel prijzende getuigenissen over dokter Morabito zijn ook geschreven door streng katholiek opgevoede jongeren, die blijkbaar conflicten hebben met hun opvoeding. Voor Fabio's gedrag hebben psychiaters heden ook nog geen sluitende conclusie. Patiënten die zwaar agressief worden en een bovenmenselijke kracht ontwikkelen komen nog voor. Alleen zijn dat niet allemaal black metal fans en pubers. In ieder geval wordt dokter Morabito enkel geprezen als wetenschappelijke autoriteit door mensen die artikelen schrijven voor katholieke organisaties, zoals The Rosery Trail, om aan te halen dat je door bepaalde muziek bezeten kan geraken.

Metal en de duivel

Er wordt in veel artikelen die op de bevindingen van dokter Morabito gebaseerd zijn, duidelijk gemaakt dat metal muziek gevaarlijk en aanzet tot bezetenheid. Jongeren die er naar luisteren, geraken bezeten door de duivel. Wat echter nergens aangetoond wordt, is dat er ook veel jongeren naar deze slechte muziek luisteren en niet bezeten geraken. Concreet is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat bezetenheid werkelijk bestaat. Dokter Morabito is er zeker van dat je van black metal bezeten raakt. Als je ziet wat black metal artiesten zoal op hun palmares hebben buiten het muzikale, kan je je inderdaad wel vragen stellen of deze muziek gemaakt is voor gezonde geesten. Alleen hoef je daar niet meteen de duivel in te betrekken, maar gewoon gezond verstand.

Het is begrijpelijk dat Katholieke organisaties het niet hebben voor mensen die kerken in brand steken en moorden. Burzum Varg Vikernes zou je nu ook niet meteen een lieve jongen kunnen noemen met zijn nazistische gedachtegoed. Je kunt dus ook stellen dat muziek gemaakt door geesteszieke mensen, geesteszieken aantrekt. De foto op de bootleg album “Dawn of the Black Hearts” van Mayhem is trouwens niet getrukeerd, maar een werkelijke foto van de voormalige zanger die zelfmoord pleegde door zijn polsen over te snijden en met een geweer een deel van zijn hoofd weg te schieten. Zijn bandgenoot die hem vond, ging niet naar de politie, maar maakte die foto. Naar het schijnt moet hij ook een stoofpotje gemaakt hebben van de hersenen van zijn dode kompaan en een halssnoer gemaakt hebben van de schedelscherven.

Black metal is dus gemaakt door enkele gestoorde individuen, die het leven beu zijn en lak hebben aan het Katholieke geloof. Ze zijn brutaal, vrouwonvriendelijk en geloven dat ze buiten de wet staan. Voorbeelden van vrouwonvriendelijkheid zijn de vier naakte modellen die gekruisigd werden op het podium bij een optreden van Gorgoroth in Polen in 2004. Of in januari 2011 heeft black metal artiest Wrest zijn vriendin gruwelijk toegetakeld en ook seksueel misbruikt met een tattoo machine. Los van al deze feiten is het nog een kwestie van smaak of je van deze muziek houdt en of je mensen wil sponseren, die enkel leven om anderen kwaad te doen.

Andere verklaringen

In alle cases die door dokter Morabito geschreven zijn, of over hem geschreven, zal geconcludeerd worden dat bezetenheid door de duivel de oorzaak is en dat jongeren bezeten raken door de duivel als ze naar metal muziek luisteren. Wat wel opmerkelijk is, is dat men ook groepen als Merciful Fate als gevaarlijk wil afdoen, terwijl deze duizenden fans hebben en tot zover geweten geen enkele van hen onder invloed van de muziek door het lint is gegaan. Feit dat deze feiten zich manifesteren in de late puberteit, kan ook op andere dingen wijzen. Geestesziekten zoals schizofrenie kunnen ook tot bovenvermeld wangedrag leiden. Mensen vergeten ook dat er veel druk rust op onze jongeren en dat vele van hen zich uit de boot gevallen voelen.

Het is waar dat metal muziek een niche is en dat het minder fans heeft dan mainstream genres, maar toch zijn er genoeg fans die niet bezeten geraken. Er zijn genoeg mensen die van metal houden, ook van extreme black metal, die geen vlieg kwaad doen. Ook zijn er inmiddels bewijzen dat niet alle bezetheden spiritueel van aard zijn. Zo is de zaak van de Duitse Anneliese Michel achteraf geklasseerd als een zware vorm van epilepsie en zijn haar ouders veroordeeld wegens verwaarlozing. Deze zaak was de inspiratie voor tal van films, zoals “The Exorcism of Emily Rose” uit 2005.

Geloof is een persoonlijke overtuiging en het is wel begrijpelijk dat dokters ook mensen zijn en dat specialisten als dokter Morabito erg gelovige mensen kunnen zijn. Dat is ook niet verkeerd en als ze hun patiënten door geloof kunnen genezen, waar de traditionele geneeskunde faalt, is dat inderdaad bewonderenswaardig. Alleen moet daar niet meteen een godsbewijs uit getrokken worden. De wetenschap heeft ook bewijs dat placebo’s soms nog beter werken dan echte geneesmiddelen. Maar toch moet er altijd voorzichtig met de materie omgegaan worden. De menselijke geest is complex, net als smaken en meningen. Is iemand bezeten omdat hij of zij jong is, naar bepaalde muziek luistert en plots minder presteert op school, of wordt de muziek gebruikt om andere problemen te maskeren. Of is de muziek een teken aan de wand dat de jongere problemen heeft?
© 2013 - 2024 Martine77, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Metal, niet alleen satan en geweldMetal, niet alleen satan en geweldMetal, voor veel mensen een directe associatie met de duivel, harde muziek, jongens en mannen met lang haar en geweld. V…
Emo - JongerencultuurEmo is een stijl die van oorsprong is ontstaan uit nieuwe muziek in de jaren 90 van de vorige eeuw. Emo's worden vaak ge…
Bezetenheid, bezeten door demonen, duivel of geestBezetenheid, bezeten door demonen, duivel of geestBezetenheid is een toestand waarbij iemands lichaam in bezit is genomen door een demon, de duivel, een kwaadaardige gees…
Heavy Metalbands - Black SabbathHeavy Metalbands - Black SabbathBlack Sabbath staat voor velen bekend om leadzanger Ozzy Osbourne, bijgenaamd The Prince Of Darkness, die ooit de kop va…
Bronnen en referenties
  • http://www.michaeljournal.org/dangerous.htm
  • http://www.loamagazine.org/nr/magic_idolatry_spiritual_threats/satan_exists_i_have.html
  • http://therosarytrail.com/young-americans-in-a-spiritual-crisis-part-three/
  • http://www.metalinjection.net/black-metal-history-month/top-10-crimes-committed-black-metal-musicians
  • http://www.grenswetenschap.be/permalink.asp?grens=2273
Reactie

Kevin, 18-03-2015
Wat een overdreven artikel, bij dat stukje over metal en de duivel staat alleen death metal beschreven, en zelfs daarin is het nogal overtrokken. Doordat enkele mensen zo gek zijn hoeft niet te zijn dat iedereen in dat clubbie zo is, een maat van me zit per toeval in een death metal band en hij heeft zo'n karakter dat hij straatkatten enzo naar een aziel bent, zwervers te eten geeft, etc. etc. Daarnaast, klinkt heel raar, ben ik zelf christen en luister ik naar metal, ik vind het niets meer dan een stijl en nogal bullsh*t dat het gelijk met de duivel gelinkt wordt, ik zal bijvoorbeeld Stryper nooit iets negatiefs doen, in tegendeel, ze verkondigen het evangelie, via (old heavy) metal. Niet alles is per direct slecht in mijn mening, ik was zelf op zoek naar argumenten waarom mensen metal satanistisch, duivelswerk, etc. vinden, maar dit is meer naar propaganda, clichés en stereotypes aan het neigen. Gister toen ik van een concert afkwam, heeft een 'metalhead' me nog geld gegeven zodat ik naar huis kon (anders moest ik heel de nacht op station rondzwerven), en die sprak ik aan, nadat ik al zo'n 20 mensen gevraagd had om wat geld voor een terugreis, etc. Niemand gaf iets, en dat waren juist de mensen in pak, casual kleding, etc. Reden waarom ik niet naar huis kon: Rekening was onverwachts geplunderd. Reactie infoteur, 10-10-2015
Beste Kevin, ik ben zelf ook een metal head en moet eerlijk zeggen dat ik duidelijk in het artikel ook veel in twijfel trek. Ik denk dat er inderdaad menen rondlopen met minder fraaie bedoelingen, maar mensen lijken het serieus uit zijn context te trekken, als het om metal gaat. Ik ben zelf trouwens ook geen duivelsaanbidder, maar je hebt nu eenmaal bekrompen geesten. Ik denk dat metal duivels noemen gewoon propaganda op zich is en dat er helaas op deze propaganda onzuivere zielen zijn afgekomen, die inderdaad wat ontspoord zijn, maar die zeker niet representatief zijn voor de metal scene.

Martine77 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.