Een gezonde werkplek

Heel veel mensen hebben regelmatig pijnklachten in de rug, schouders, nek en armen. Dit kan een gevolg zijn van een verkeerde houding tijdens het werk. Hieronder vindt u een aantal adviezen om te zorgen voor een gezonde werkplek- en omgeving.

Werktaken

Het is voor het lichaam het beste om te zorgen voor zo veel mogelijk variatie, juist binnen een functie waar weinig variatie is. Probeer werkzaamheden en activiteiten zo veel mogelijk af te wisselen en bijvoorbeeld niet een heel dagdeel dezelfde handelingen te doen. Wanneer het niet lukt om veel af te wisselen qua werkzaamheden probeer dan zo goed mogelijk te letten op het pauze gedrag (zie verder bij werktijden).

Werkplek

De precieze afstelling is dus te controleren door middel van het ‘trucje’ met de elleboog. Je legt je hand op je schouder, laat je elleboog rustig en ontspannen naar beneden hangen, de armleuning moet dan net in aanraking met het puntje van je elleboog komen. Wanneer je dit doet, zal er een hoek van 90 graden ontstaan tussen je bovenarm en onderarm. Het bureau moet dan op gelijkt hoogte met de armleuningen komen. De bureaustoel moet zo worden ingesteld dat er een hoek van 90 graden ontstaat bij zowel je heupen als je knieën. Het beeldscherm moet zo worden afgesteld dat het ongeveer een armlengte bij je vandaan staat wanneer je zit op de plek waar je normaal zit. Het beeldscherm moet daarbij zo hoog komen dat wanneer je recht op zit de bovenkant van je wenkbrauwen op dezelfde hoogte is als de bovenkant van het beeldscherm. Tot slot moet het beeldscherm dan iets achterover worden gekanteld. Een handige trucje hiervoor is, plaats een spiegeltje in het midden van het beeldscherm, wanneer u dan zelf in het spiegeltje kijkt moet u uw ogen zien. Dan is het beeldscherm in de juiste hoek om zo ontspannen mogelijk voor oog en nekspieren te werken. Zorg ervoor dat de pootjes van het toetsenbord zijn ingeklapt en dat het toetsenbord dicht bij staat.

Werkwijze

Onder werkwijze verstaan we de manier waarop je omgaat met je werkplek en werkhouding.
  • Zit goed achter in de stoel met de rug tegen de leuning
  • Laat de armen ondersteunen op de armleuningen
  • Laat de vingers niet in de aanslag boven het toetsenbord staan
  • Laat de muis los op het moment dat die niet wordt gebruikt
  • Let op de positie van de voeten, het liefst beide voeten plat op de grond.

Door deze adviezen toe te passen kan er met minder spierspanning worden gewerkt.

Werktijden

Onder dit aspect valt bijvoorbeeld ook het pauzegedrag. Adviezen;
  • Neem elke dag 30 minuten lunchpauze en ga dan ook even weg bij de werkplek. Ga even beneden zitten of het liefst even een wandeling maken.
  • Zit niet langer dan 30 minuten achter elkaar achter de computer, neem regelmatig een korte pauze door bijvoorbeeld naar de printer lopen, naar de wc gaan, koffie te halen of voor overleg naar een collega te lopen in plaats van te mailen of te bellen.
  • Ga mircropauzes inlassen, dit zijn pauzes van 5 tot 10 seconden waarbij er wel gewoon wordt doorgewerkt maar de handen bewust worden ontspannen, terwijl er nog wel wordt gelezen vanaf het scherm.

Uit onderzoek is gebleken dat medewerkers die regelmatig even pauze nemen en zorgen voor voldoende herstelmomenten op de dag minder productiever werken, creatiever werken, minder lichamelijke klachten hebben en ook beter herstellen.

Overige adviezen

Probeer te gaan werken aan de een betere lichamelijke belastbaarheid, al dan niet in het begin nog onder begeleiding van de fysiotherapeut.
© 2013 - 2024 Ma-lin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuiswerken ideaal of niet?Thuiswerken ideaal of niet?Thuiswerken is niet voor iedere baan weggelegd, maar lastig wordt het toch als de mogelijkheid er wel is. Immers, wel of…
9 tips voor thuiswerkersOf je nu al jaren vanuit huis werkt en je productiviteit wil verhogen, of je begint net met het werken vanuit huis, er z…
Efficiënt werken: je werkplek optimaliserenEfficiënt werken: je werkplek optimaliserenDe omstandigheden op je werkplek kunnen zo zijn dat je er makkelijker last krijgt van hoofdpijn, vermoeidheid, rug- en n…
Ontlasting – wat kun je eraan aflezen?Ontlasting – wat kun je eraan aflezen?Ontlasting blijft over aan het einde van de lange weg die het voedsel in het spijsverteringskanaal aflegt. Er valt veel…
Ma-lin (15 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.