Hoe maakt u uw ziekenhuisverblijf zo comfortabel mogelijk?
Niemand wil in een ziekenhuis terechtkomen, maar soms is het niet te omzeilen. In een ziekenhuis liggen kan zeker wanneer de bezoekuren zijn geweest saai worden. Wanneer u op een gedeelde kamer ligt moet u ook rekening houden met uw kamergenoten. Het is handig om van tevoren alvast te bedenken waar u rekening mee moet houden en om al wat activiteiten te plannen die u wilt gaan doen en die u nodig heeft, zodat u zich tijdens de lange avonden in het ziekenhuis niet hoeft te vervelen.
Wanneer moet je overnachten in een ziekenhuis?
Er kunnen verschillende redenen zijn om voor langere tijd te moeten verblijven in een ziekenhuis. U kunt bijvoorbeeld overdag een operatie hebben gehad, of u heeft een behandeling die een paar dagen duurt waardoor u het ziekenhuis niet mag verlaten. Het kan ook zo zijn dat er niet direct iets ernstigs aan de hand is maar dat de artsen u voor observatie een nachtje in het ziekenhuis willen laten slapen. Tenslotte kan het zo zijn dat u in het ziekenhuis blijft slapen omdat een familielid, vaak gaat het om kinderen, in het ziekenhuis ligt.
Wanneer u zich niet al te slecht voelt kan een avond in een ziekenhuis erg lang duren en kan de verveling toeslaan. En hoewel het natuurlijk logisch is om 's nachts te slapen, is er, wanneer de bezoekuren zijn geweest, nog heel veel tijd over om activiteiten uit te voeren. Als u een gepland ziekenhuisbezoek heeft is het daarom zeker handig om van te voren te plannen wat u de eenzame avonden kunt gaan doen.
Tas pakken
Als u van tevoren weet dat u een langere tijd in het ziekenhuis moet liggen is het handig om ook te plannen wat u wilt doen terwijl u daar ligt. Maak een lijstje met wat u nog nodig hebt en pak uw tas met alle benodigdheden. Wanneer u met spoed in het ziekenhuis terechtkomt, kunt u aan familie vragen of ze uw spullen mee willen nemen.
Toiletspullen
In het ziekenhuis is het vaak mogelijk om toiletspullen te kopen, maar deze zijn vaak duur of van slechte kwaliteit. U zult uzelf waarschijnlijk een stuk beter voelen als u uw eigen douchegel, tandpasta, tandenborstel en kam meeneemt. U hoeft er immers niet onverzorgd uit te zien als u in het ziekenhuis ligt.
Kleding
U kunt uw eigen pyjama mee nemen als u geen speciale kleding van het ziekenhuis aan hoeft. Soms is dit echter niet mogelijk omdat u bijvoorbeeld aan het infuus moet of slangetjes in de weg zitten. U kunt dan een badjas of nachtjapon meenemen die u zo goed mogelijk over uw ziekenhuisoutfit aan kunt doen. Wanneer u stukken wilt gaan lopen is dit beter om niet op blote voeten te doen. U kunt daarom antislipsokken meenemen of slippers die u makkelijk aan en uit kunt doen.
Vergeet uw medicijnen niet
Als u in een ziekenhuis terechtkomt moet u uw medicijnen blijven slikken. Het is daarom belangrijk om deze niet thuis te laten zodat u deze gewoon in kunt nemen tijden uw verblijf. Het kan daarnaast ook van belang zijn voor uw doktoren om te weten welke medicatie u slikt zodat ze daar tijdens uw verblijf rekening mee kunnen houden.
Neem uw eigen kussen mee
Sommige ziekenhuizen willen nog wel eens bezuinigen op beddengoed. Het kan voor uw nachtrust dan ook goed zijn om uw eigen kussen mee te nemen. Niks slaapt immers zo goed als uw eigen beddengoed. Daarnaast kan het ook helpen om een extra deken mee te nemen omdat de dekens in ziekenhuizen vaan nogal stijf en oncomfortabel kunnen zijn.
Televisie kijken en internetten
In bijna ieder ziekenhuis is het tegenwoordig mogelijk om op internet te gaan en tv te kijken. Wanneer u een gedeelde kamer heeft is het hierbij wel belangrijk om rekening met elkaar te houden. Wanneer mensen die op uw kamer liggen moe zijn en willen gaan slapen kunnen ze last krijgen van harde geluiden. Het is daarom altijd aan te raden als u naar een ziekenhuis gaat om een laptop en/of portable dvd-speler mee te nemen met koptelefoon zodat u uw kamergenoten niet hoeft te storen en u toch wat heeft te doen.
Lezen
Een makkelijke bezigheid waar u 's avonds maar twee dingen voor nodig heeft, een boek en een lampje. Vaak zijn er in ziekenhuizen ook veel tijdschriften te vinden die u zou kunnen lezen.
Andere patiënten
Omdat er over het algemeen alleen bezoek langskomt tijdens bezoekuren, zult u dus veel aangewezen zijn op uw kamergenoten. Wanneer u goed met deze mensen kunt opschieten en ze zich niet te ziek voelen kan een spelletje spelen de tijd doden. Neem een kaart- of bordspel mee en maak er een gezellige avond van. Probeer ook rekening met elkaar te houden en de anderen zo min mogelijk te storen, ook als ze bijvoorbeeld overdag een keer proberen te slapen.
Snacks
Hoewel u in een ziekenhuis maaltijden krijgt, kan het lekker zijn om tussendoor wanneer u daar zin in heeft iets lekkers te eten. U hoeft hierbij niet gelijk aan ongezonde snacks te denken, maar een stuk fruit of wat koekjes kunnen al veel doen. U moet hierbij wel rekening houden met het dieet waar u zich mogelijk aan moet houden.
Puzzelboekjes
U kunt voordat u naar het ziekenhuis moet een stapel puzzelboekjes kopen en eindelijk eens de tijd nemen om puzzels af te maken. Sudoku's, kruiswoordpuzzels of veel andere puzzels kunt u ook online vinden als u puzzelboeken te duur vindt.
Muziek luisteren
Buiten de bezoekuren om is er vaak niet veel geluid behalve van artsen en uw kamergenoten. Daarom zou u een MP3-speler mee kunnen nemen met uw eigen muziek, zodat u wat bekende en geruststellende geluiden om u heen heeft.