Babyolie: samenstelling en kiezen op basis van aanbevelingen

Babyolie: samenstelling en kiezen op basis van aanbevelingen Wat is er fijner dan een baby te verwennen en daarbij kraaigeluidjes van plezier te horen? Niets toch? Het dagelijkse bad, de verschoningen en alles wat daarbij hoort vergt wel cosmetische producten die op de baby zijn afgestemd. Een van die producten is babyolie. De talrijke soorten die verkrijgbaar zijn kunnen uiteraard allemaal zonder risico gebruikt worden maar er zit toch wel verschil in het ene of andere product. Voorkeuren daarbij kunnen heel persoonlijk zijn. Die voorkeuren ontstaan meestal door ervaringen tijdens het gebruik maar wellicht helpen ook de gegevens van de producenten bij het kiezen.

Verschil met andere cosmetische oliesoorten

Babyolie onderscheidt zich van andere cosmetische oliesoorten doordat babyolie in de regel pH-neutraal is wat wil zeggen dat de zuurgraad van de olie niet hoger is dan die van de huid van de baby. Ook is babyolie meestal honderd procent vrij van alcohol, kleurstof, parabenen, parfum en zeep. De ingrediënten die wel in babyolie zijn verwerkt (zoals bijvoorbeeld op de flacon van het overbekende merk Zwitsal zijn vermeld) zijn: Paraffinum Liquidum, Caprylic/Capric Triglycecire, Tocopheryl/Acetata, Persea Gratissima Oil en Parfum.

Samenstelling Zwitsal babyolie

  • Paraffinum Liquidum: Minerale olie die zeer vaak het hoofdbestanddeel vormt van veel soorten olie en crème voor baby’s.
  • Caprylic/Capric Triglycecire: Dit product wordt van kokosolie gemaakt en is een zuiver natuurlijk product. Het kan gebruikt worden als vervanger van plantaardige olie.
  • Tocopheryl/Acetata: Deze vitamine E is een bij uitstek beschermende huidvitamine en beschermt onder meer tegen invloed van de zon.
  • Persea Gratissima Oil: Dit is een groengele olie die wordt verkregen uit de avocado vrucht. De olie is rijk aan triglyceriden van oliezuur en bevat minder hoeveelheid palmitine, linolzuur en palmitoleic zuren.
  • Parfum: Geurstoffen worden louter toegevoegd om een lekkere geur te verkrijgen.

Specifieke eigenschappen en het kiezen

Hoewel babyolie van de verschillende merken toch gebaseerd is op een aantal vergelijkbare bestanddelen probeert elk merk zich voor te staan op specifieke eigenschappen die overigens niet allemaal uniek zijn voor een bepaalde olie. Die informatie kan de keuze natuurlijk wel beïnvloeden. Een overzicht van de informatie per firma en product van een aantal zeer bekende merken is:

Earth Mama Angel Baby

De firma met deze bijzondere naam brengt Angel Baby Oil op de markt met de aanbeveling de olie te gebruiken om de baby te masseren. De olie bevat een zacht absorberend kruidenmengsel zonder notenolie.

Natalis

Natalis Baby Olie werd speciaal ontwikkeld als huidvriendelijke olie voor baby’s. De olie heeft een zachte reinigende werking. Ze kan aangebracht worden na elke verschoning van de luier en zal dan droge of schrale plekjes voorkomen. De huid blijft daardoor soepel en zacht.

Natusan

De First Touch Olie van het merk Natusan is ongeparfumeerd. De olie is uitermate geschikt om de baby mee te masseren waardoor een veilig gevoel ontstaat en de baby zich geborgen voelt. Tevens is het goed voor de huid omdat de hydraterende en verzorgende olie de huid beschermt tegen uitdroging. Het vochtgehalte wordt op peil gehouden zonder dat de huid wordt afgesloten en de olie beschermt de huid tegen irriterende stoffen van buitenaf. Overigens is deze olie ook geschikt voor volwassenen waarbij de olie het best op een natte huid, in tegenstelling tot bij de baby, kan worden aangebracht. Het product is pH-neutraal en honderd procent vrij van alcohol, kleurstof, parabenen, parfum en zeep.

Natusan

De Intensive Care Baby Oil van Natusan is speciaal ontwikkeld voor de extra droge huid. De milde en hydraterende olie verzorgt en beschermt de huid en houdt het vochtgehalte op peil zonder dat de huid wordt afgesloten. Vochtinbrengers zorgen voor een optimale vochtbalans van de huid. Ook deze olie is geschikt voor volwassenen. De olie is klinisch bewezen mild en geschikt voor de gevoelige huid.

Urtekram

Baby Olie No Perfume is een biologische huidverzorging zonder parfum. Het milde product is afgestemd op baby’s en zal dus geen jeuk en irritatie veroorzaken. Door het gebruik van deze olie wordt het tere babylichaampje slechts met een minimum belast. De olie is goedgekeurd door Deense Astma- en Allergievereniging.

Zwitsal

Zwitsal gaat er prat op dat de Baby Huidolie de kwetsbare huid van de baby op een milde wijze reinigt en verzorgt waardoor die soepel en zacht blijft. Zwitsal babyolie is de meest pure verzorging van de babyhuid. De olie is hypoallergeen hetgeen betekent dat er geen of zeer weinig stoffen in zitten die allergische reacties kunnen oproepen. Ook is de olie dermatologisch getest waardoor ze verantwoord gebruikt kan worden.

Zwitsal

Een tweede soort olie van Zwitsal voor baby’s is de Slaap Zacht welke meewerkt aan goed slapen doordat de olie extracten bevat van lavendel en kamille die bekend staan om hun rustgevende werking. Dagelijks insmeren zal de baby prettig vinden. De olie trekt geleidelijk in de huid van de baby en is daarom ook geschikt voor babymassage. Vocht inbrengende en verzorgende eigenschappen van de olie zorgen voor een zijdezachte huid. Ook is de olie hypoallergeen en dermatologisch getest.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf Zwitsal wasmiddel makenZelf Zwitsal wasmiddel makenVanaf de zomer van 2014 is er een nieuw product verkrijgbaar: Zwitsal wasmiddel van Robijn. Het is verkrijgbaar in super…
Babydoekjes zonder parfumBabydoekjes zonder parfumIn veel vochtige babydoekjes zit parfum. Hierdoor kan de tere babyhuid geïrriteerd raken. Daarom is het zeker bij baby’s…
De babyuitzet: toppers en noppersDe babyuitzet: toppers en noppersAls jonge aanstaande ouders komt er veel op je af. Al snel komt de vraag om de hoek kijken, wat je allemaal niet nodig h…
Seborrhoïsch eczeem (juveniele vorm) en bergDe juveniele vorm van seborrhoïsche eczeem komt voor bij kinderen van 4 weken tot negen maanden oud. Je ziet deze vorm v…

Extra vitamine B3 – aanbevolen hoeveelheid en overdosisExtra vitamine B3 – aanbevolen hoeveelheid en overdosisVitamine B3, vaak in een adem genoemd met nicotinezuur, associeert men doorgaans onbewust met de giftige stof nicotine i…
Kokosolie: uit kokosnotenvruchtvlees en het gebruikKokosolie: uit kokosnotenvruchtvlees en het gebruikKokosolie is een product dat nog niet algemeen wordt gebruikt maar toch veel toepassingen kent. Lange tijd heeft kokosol…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.koopjesdrogisterij.nl/products/display/zwitsal-babyolie-856999
  • http://www.koopjesdrogisterij.nl/products/display/zachte-slaapolie-lavendel
  • http://www.koopjesdrogisterij.nl/products/display/baby-olie-no-perfume-urt-832045
  • http://www.koopjesdrogisterij.nl/products/display/olie-ongeparfumeerd
  • http://www.drogisterij.net/baby/verzorging-baby/huidverzorging-verzorging/angel-baby-oil-859220000341
  • http://www.koopjesdrogisterij.nl/products/display/natusan-intensive-care-babyoil
  • https://www.deonlinedrogist.nl/earth-mama-angel-baby-natuurlijke-striae-olie-p-55285.html
  • https://www.voedingssupplementennederland.nl/nl/urtekram-baby-olie-no-perfume-100g.html
  • http://www.kieskeurig.nl/r/babyolie en http://www.kieskeurig.nl/r/babyolie?page=2
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.