Hulpmiddeltjes in en om het huis(houden)

Hulpmiddeltjes in en om het huis(houden) Hoewel er zeker mensen zijn die graag boenen en poetsen – al was het maar therapeutisch - de groep mensen die graag in het huishouden werkt groeit niet. Maar als je geen hulp hebt dan zit er niets anders op dan het zelf te doen. Maar soms kan je het jezelf ook gemakkelijker maken met wat hulpmiddeltjes. Enkele hulpmiddeltjes voor huis en tuin op rij gezet.

In en om het huis…

  • Kleedjes, gordijnen en kleding (als voorbeeld) die in een rokerige ruimte zijn geweest en waar de rooklucht ingetrokken is, kan je eenvoudig verwijderen door de materialen een nacht of wat op de verwarming te leggen (deze hoeft niet echt hoog te staan). De warmte trekt de stank uit het materiaal.
  • Hangt er een rooklucht in het hele huis? Zet enkele bakjes met wat spiritus of azijn neer. De volgende dag is de lucht weg en ruikt het weer fris.
  • Een schaar krijg je scherp door aluminiumfolie te knippen of een frot te maken van aluminiumfolie en dan langs de schaar te wrijven.
  • Hulp als je niet graag poetst, maar het wel moet gebeuren, is de klok erbij instellen. Trek voor een ruimte (of meerdere ruimtes) een X-tijd uit en werk Op een of andere manier werkt het bij de meeste mensen toch zo dat ze er dan een soort sport van maken om logisch en overzichtelijke te werken en in no time flink wat gesopt hebben.
  • Spermavlekken verwijderen je in kleding door de kleding op 60 graden te wassen, maar is de bank of iets dergelijks de klos, dan gaat dit niet zomaar de wasmachine in. Maak het dan schoon met azijn of boorzuur. Werkt altijd.
  • De mobiele telefoon is met het vegen over het scherm een bron van vettigheid. Maak je telefoon dus regelmatig schoon. Het beste werkt het echte brilpoetsdoekje.
  • Theeaanslag in de mooie theekoppen verwijder je met zout. Gewoon schuren en de aanslag verdwijnt.
  • Krassen op CD of DVD? Doe een druppeltje Pledge (meubelpolish) op de CD of DVD, veeg dit er overheen en daarna goed af doen met een microvezeldoekje. Het materiaal dicht krassen en de kans is groot dat de kras op de CD of DVD ook meegenomen wordt,
  • Even snel de ramen zemen: Neem flink wat keukenrolpapier en Glassex. Goed sprayen en met het papier schoonmaken, nog een keer nawrijven en het raam glimt weer.
  • Je TV of pc beeldscherm maak je schoon met een brillendoekje (zonder alcohol wel te verstaan).
  • Kauwgom in je kleren? Doe er wat pindakaas op en laat het even liggen. Na verloop van tijd gaat de kauwgom korrelen en haal je het zo van de kleding.
  • Het je na het snijden van ui of koflook last van stinkende handen, wrijf ze over rvs (de gootsteenbak of het lemmet van het mes) en de stank is weg.
  • Een glazen vaas met groene aanslag maak je schoon door de vaas een nachtje in de Biotex te zetten. De volgende dag blinkt de vaas weer prachtig.
  • Is er wat water in de laptop terecht gekomen, dan hoeft deze niet meteen kapot te zijn. Haal de stekker eruit en de batterij en leg de laptop op de verwarming. Laat de laptop een paar dagen zo liggen. Probeer hem naar enkele dagen weer op te starten.
  • De natte telefoon in een bakje met rijst leggen. Zo trekt het vocht mogelijk voldoende in de rijst en is er een kans dat je telefoon het weer gaat doen.
  • Het douchegordijn wordt weer mooi door het op 40 graden te wassen met een tablet voor de vaatwasser.
  • Waterkringen haal je uit hout door wat koperpoets op een doekje te doen en over de kring te wrijven.
  • Onkruid tussen stoeptegels haal je eenvoudig weg door er schoonmaakazijn overheen te spuiten. Enkele uren is het dood en droogt het uit. Een veger om het weg te vegen en klaar ben je.
  • Chroom en roestvrij staal schoonhouden doe je eenvoudig met een schuursponsje met wat vloeibare handzeep. Spoel het af met water en droog het af met een zachte doek.
  • Als bij het warmere weer de fruitvliegjes weer komen zet dan een bakje met witte wijnazijn en enkele druppels afwasmiddel op het aanrecht.
  • De magnetron maak je eenvoudig schoon door wat vers citroensap met wat water aan te lengen en te koken. Op een doekje doen en de magnetron is in no time schoon.
  • De wasmachine een keer per maand zonder was of wasmiddel op 90 graden te laten draaien voorkomt luchtjes en aangekoekte zeepresten.
  • Luizen in huis? Deze krijg je ook weg met groene zeep.

Binnen- en buitenkant van het lichaam…

  • Een pukkeltje haal je weg door het pukkeltje aan te stippen met wat tandpasta of dep er wat alcohol op.
  • Een kater voorkomen? Eet nog een snack voor je gaat slapen, maar niets met uien erin dat werkt averechts!
  • Billen en benen trainen zonder de sportschool? Neem minimaal tien maal de trap op en af en bij voorkeur in een lekker tempo. De bilspieren train je ook door tijdens het zitten (achter de computer, TV etc.) de bilspieren aan te trekken en te ontspannen. Wissel dit gedurende tien tot vijftien minuten continu af.
  • Last van zweetvoeten, voor het naar bed gaan insmeren met zinkoliezalf. Sokken aan en dit 5 nachten herhalen.
  • Wallen voorkom je door veel te drinken en je alcohol binnen de perken te houden (de donkere waas die je ziet is je botvlies wat er doorheen schijnt). Een enkele keer aambeien zalf onder de oogleden als het leed al geleden is mag wel. Maar niet te vaak, dit kan irritatie aan de huid opleveren en zelfs tot eczeem leiden.
  • De hak aan de damespump kan er snel slecht uit gaan zien. Enkele jaren geleden werd de doorzichtige hoes er bijna automatisch opgezet, maar dat doen we niet meer, terwijl het een prima middel is om je hakken te beschermen. De schoenmaker heeft ze vaak ook in verschillende kleuren.
  • Ziet je haar er een beetje dof uit? Wrijf er wat azijn doorheen en het gaat zeker glanzen.
  • Gezwollen ogen kunnen geholpen worden met afgekoelde theezakjes.
  • Droge lippen help je door er voorzichtig wat honing op te smeren.

Tot slot

Er zijn voor allerlei zaken natuurlijk de bekende materialen in de winkel. Vaak duur en niet voor alles werkt het (ook al zegt het etiket iets anders). De hulpmiddeltjes, soms uit grootmoeders tijd, werken wel. Dat heeft de praktijk in de loop der jaren wel uitgewezen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoon huis in recordtijd – Snelle schoonmaaktipsSchoon huis in recordtijd – Snelle schoonmaaktipsHet huis schoonmaken is niet iets wat je even doet. Het kost veel tijd om het huis te poetsen. Door enkele tips en trucj…
Tips voor het huishoudenTips voor het huishoudenHet huishouden, we krijgen er allemaal mee te maken. De meeste mensen hebben er een hekel aan, maar het moet toch gebeur…
Routines in je huishoudenRoutines in je huishoudenEen huishouden runnen bestaat uit verschillende taken, waaronder schoonmaken, wassen, strijken, eten koken etc..Al deze…
Jaarschema voor een schoon huisJaarschema voor een schoon huisKun je je de laatste keer nog heugen dat je de ramen heb gelapt? Of de keukenvloer hebt gedweild? Niet iedereen is even…

Stress, herkennen en aanpakkenStress, herkennen en aanpakkenHoewel we stress ook in positieve zin kunnen beschrijven, zoals een voorbereiding op bijvoorbeeld een wedstrijd, groot f…
Ga depressie en angst te lijf!Ga depressie en angst te lijf!Steeds meer mensen in, vooral, de westerse wereld lijden onder een of meerdere periodes van angst en/of depressie in hun…
Bronnen en referenties
Reactie

Ellen, 09-01-2018
Er wordt steeds gesproken over azijn om te gebruiken, maar is dat gewone azijn of schoonmaakazijn? Reactie infoteur, 11-01-2018
Schoonmaakazijn bij voorkeur, maar niet noodzakelijk.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.