De geneeskracht van havermoutmelk
Havermoutmelk biedt praktische en medicinale toepassingen. Daarnaast is het lekker en leuk om zelf te maken. Havermoutmelk. Lees het supereenvoudige recept hieronder en maak de blits onder gezondheidsfreaks met je eigen gecreëerde havermoutmelk. Behalve dat havermoutmelk genezend werkt bij bijvoorbeeld overgewicht en cholesterolgerelateerde problemen is het belangrijk om te beseffen dat deze drank veel nutritieve waarde heeft.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Van havermout kun je zelf melk maken. /
Bron: Slick, Wikimedia Commons (CC0)Inhoud:
Waarom havermoutmelk?
Er zijn allerlei redenen om havermelk te drinken in plaats van koemelk. Een groot deel van
de geneeskracht van havermout is van toepassing op havermoutmelk. De medicinale aspecten zijn niet de enige redenen om havermoutmelk te drinken. Een belangrijke reden is dat koemelk boordevol ongezonde stoffen zit zoals antibiotica. Daarnaast eten koeien tegenwoordig slechts één soort gras in plaats van verschillende grassen en kruiden. Alle Nederlandse koeien zijn ziek; ze zijn aan de diarree. Door het eenzijdig gras eten is de voedingswaarde van koemelk tot dichtbij het nulpunt gereduceerd. Bovendien wordt koemelk sterk afgeroomd terwijl in de room juist de meest gezonde stoffen zitten. Een belangrijke reden voor veganisten is dat koeien worden uitgebuit bij het tot stand komen van koemelk. Zelf havermoutmelk bereiden draagt bij aan een afname van het dierenleed in de wereld.
Maak je eigen havermoutmelk
Havermoutmelk kun je anno 2015 alleen in de natuurvoedingswinkel kopen. Maar het is leuker, lekkerder en gezonder om het zelf te maken. Daarom staat hier een recept voor havermoutmelk. Het wordt ´rauw´ genoemd omdat het onopgewarmd kan worden gemaakt, maar de havermout zelf heeft reeds vele bewerkingen ondergaan zodat het niet meer echt rauw is.
Benodigheden voor het recept voor rauwe havermoutmelk:
Havermoutmelk kun je zelf maken door een deel havermout te gebruiken op een deel water. Voeg het water bij de havermout en laat het minimaal vier uur weken. Je kunt het ook 10 uur laten weken zodat je het in de koelkast kunt doen voordat je gaat slapen. Vervolgens haal je het geweekte mengsel uit de koelkast en stop je het in een blender. Na een twintigtal seconden zal het geheel goed geblenderd zijn. Nu zeef je het geheel met een kaasdoek. Je houdt een fijn wit vocht over wat je op kunt drinken als melk.
Hetgeen overgebleven is, de havermoutpulp, kun je gebruiken in een smoothie of deegmix voor bijvoorbeeld pannenkoeken, brood, koekjes en cakes. Ook kun je er gepureerde noten en
kaas aan toevoegen plus wat droog meel en er balletjes van draaien die je opbakt. Breng deze veganistische balletjes op smaak met
peper, zout, chilipoeder en eventueel kerriepoeder.
Maak het zoet
Sommige mensen willen de havermoutmelk zoet maken of soms een smaakvariatie maken. Het is inmiddels een wijd verbreid gegeven onder gezond levende mensen dat je beslist niets moet gebruiken van het vergif suiker. Je kunt met natuurlijke kruiden zoals
kaneel,
vanille en stevia een havermoutmelk zoet maken. Eventueel kun je dit al door het mengsel doen wat je laat weken.
Meng rauwe havermoutmelk met
cacao en stevia om een lekkere chocolademelk te maken.
Havermout verlaagt cholesterol maar...
Zweeds onderzoek uit 1999 onder 66 mannen toont aan dat havermoutmelk cholesterol in vijf weken verlaagd. Er zijn verschillende onderzoeken op internet te vinden waaruit blijkt dat havermoutmelk het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. Maar wat is cholesterol eigenlijk? Hier volgt de uitleg van professor Ravnskov over cholesterol, een onafhankelijk onderzoeker die de moderne cholesterolmythe succesvol heeft ontkracht geruggensteund door talloze wetenschappelijke onderzoeken.
Cholesterol zit in onze hersenen. Elke lichaamscel bevat cholesterol en cholesterol in het bloed is een transporteur van stoffen. Cholesterol zorgt ervoor dat de stoffen via het bloed op de juiste plek aankomen in het lichaam. Dus wat betekent het als het cholesterolgehalte te hoog is? Dan is er iets niet goed in het lichaam! Medicijnen zijn er slechts op gericht om het cholesterolgehalte te verlagen. Dat betekent dus dat het natuurlijke verdedigingsmechanisme van het lichaam wordt tegen gewerkt. Daarnaast is er voeding met antioxidantcapaciteiten at cholesterol verlaagt. Is deze voeding dan ook slecht voor ons? Nee! De antioxidanteigenschappen zorgen ervoor dat de oorzaak van het probleem, de reden waarom cholesterol in de bloedbaan komt, wordt weggenomen.
Een voorbeeld. Stel in het lichaam is sprake van aderverkalking. Het bloed zal meer cholesterol gaan bevattemn om benodigde stoffen naar de verkalkte plekken in de aders te brengen. Stel we nemen havermoutmelk. Daarin zitten veel antioxidanten. Deze zorgen voor vermindering van aderverkalking waardoor er minder cholesterol in het bloed hoeft te komen. Immers: het medische probleem is verkleind. Op deze manier werkt havermoutmelk cholesterolverlagend. Dat is een stuk gezonder dan cholesterolverlagende medicijnen gebruiken.
Het enige onderzoek dat geen gezondheidsvoordelen op het gebied van cholesterol waarnam was een nederlands onderzoek uit 2006 maar deze onderzoekers gingen totaal anders te werk; zij onderzochten het effect van brood en havermoutkoekjes, geprocesseerd producten. De koekjes werden gemaakt door een lokale bakker; men zegt niet wat er allemaal in zat maar de kans is groot dat suiker en margarine ingrediënten waren. Deze producten veroorzaken juist ontstekingen en daarmee verhogen ze de noodzaak tot aanmaak van cholesterol. Toch moesten de Nederlandse onderzoekers toegeven dat het totale cholesterolgehalte van de haverkoekjes eten licht was gedaald; ze vonden het effect alleen niet significant genoeg. De daling ondanks het eten van ontstekingsveroorzakend voedsel toont juist aan wat voor sterke geneeskracht de haverkoekjes hebben, ondanks dat er ontstekingsveroorzakende producten aan werden toegevoegd.
Tegen overgewicht
Amerikaans onderzoek uit 2013 laat zien dat als mensen havermout eten men eerder vol zit en een verzadigd gevoel heeft dan bij kant-en-klare ontbijtjes zoals cornflakes en dergelijke. Als je daarbij bedenkt dat in voorgeprepareerde graanontbijten vaak glucose-fructosestroop en suiker zit, ligt het voor de hand om te begrijpen dat dit versnelde verzadigingseffect van havermout bijdraagt aan gewichtscontrole. Met andere woorden: havermoutmelk past in een dieet dat is gericht op het controleren van het lichaamsgewicht.
Zelf havermoutmelk maken is simpel, leuk en je kunt er de blits mee maken bij je vrienden die gezondheidsfreaks zijn.
Gebruikstips havermoutmelk
Nu heb je havermoutmelk gemaakt maar wat kun je er eigenlijk mee in de keuken? Hier staan een paar toepassingsmogelijkheden.
- Havermoutmelk kun je gebruiken om een pap te maken.
- Havermoutmelk is goed als vervanging van room in een recept.
- Havermoutmelk kun je mengen met kokosmelk om een drank te bereiden.
- Havermoutmelk is puur uitstekend drinkbaar.
- Havermoutmelk is een mooie basis voor een witte saus.
- Havermoutmelk kun je met aardbeien in een blender doen om een smoothie te maken, zie ook de kopfoto bij het artikel.