Is barbecueën wel zo gezond?
Het is enigszins mogelijk om gezond te barbecuen, maar dan moet men wel aan enkele zaken aandacht besteden. Wanneer eiwitrijke etenswaren sterk worden verhit, kunnen er kankerverwekkende stoffen vrijkomen. De vorming van deze stoffen kan men onderdrukken door de temperatuur niet te hoog te laten worden. Door ervoor te zorgen dat het stukje vlees of vis niet is verbrandt of verkoolt, door de duur van de verhitting. Daarom moeten de opgelegde stukjes met regelmaat worden omgedraaid om niet zwart te worden. Dus opgelet!
Kan men dan niet zonder risico op kanker barbecueën?
Wanneer men de richtlijnen stipt navolgt is er weinig gevaar op kanker, maar dan ook niets over het hoofd ziet.
Hier volgen enkele raadgevingen
- Het vlees marineren vooraleer te bakken.
- Het vlees minstens één keer per minuut omkeren.
- Laat het vlees niet langer dan nodig op de rooster liggen, maar legt de stukjes -wanneer ze gaar zijn- op een schoteltje.
- Laat zeker niets verbranden, want dat is kankerverwekkend.
Zijn er nog andere gevaren hieraan verbonden?
Een ander gevaar schuilt in de polycyclische aromatische waterstoffen, dat kortweg PAK's wordt genoemd. Deze PAK's komen onder meer vrij door het druipende vet van het geroosterde vlees of vis. Wanneer het druipende vet in contact komt met de verwarmingsbron, dan wordt de vorming van PAK's versneld. Doordat deze zich mengen met de opstijgende rook, vormt dit een film rond het vlees en/of de vis.
Het is aan te raden om gezond te barbecueën
Daarom kan men best enkele voorzorgsmaatregelen nemen om gezond te barbecueën.
Hier volgen er enkele
- Gebruik in geen geval houtblokken voor de aanmaak van een barbecue, en zeker geen geverfde houtblokken.
- Gebruik alleen gezuiverde houtskool en geen takken.
- Gebruik een verticale barbecue, zodat het afdruip vet niet indirect in contact komt met de verwarmingsbron.
- Heeft u een horizontale barbecue? Hiervoor bestaan ook speciale aluminiumschoteltjes die het vet opvangen, maar toch de aroma's doorlaten.
- Leg het vlees of de vis pas op de rooster als de vlammen zijn gedoofd, en er een wit laagje as op de houtskool ligt.
- Wikkel vis in aluminium.
- Het minst aantal PAK's vindt men in magere vlees- en vissoorten. Snij het zichtbaar vet weg, en gebruikt niet te veel olie.
- Plaatst een rooster op 25 tot 40 cm boven het vuur, om het vlees op te leggen. Zo voorkomt u verbranding.
- Mijd te vette voedingsmiddelen om te roosteren. Vet zal vlammen veroorzaken die in aanraking komen met het voedsel. Gebeurt dit toch, doof dan de vlam en plaatst het rooster iets hoger.
- Verwijder in ieder geval de verbrande delen.
Wat zijn de gezondste barbecue-producten?
De gezondste barbecue-producten met de minste kcaloriën en vetten
Zijn o a :
- Biefstuk
- Kippenfilet
- Varkenshaasje
- Vis
- Zalm
- Migonets
Met bijbehorende rauwkostsalade en allerlei groenten en sauzen
Zoals:
- Ketchup
- Cocktail
- Curie
- Mosterd
- Looksaus
- Pepersaus
- Tartaar
- Andolouse
- Vinigrette
- Zigeunersaus
- Pindasaus.
Eindconclusie
Om gezond te barbecueën moet men in eerste instantie ervoor zorgen dat er gezonde voedingsmiddelen op de barbecue terechtkomen. Kies daarom voor magere vleessoorten en gevogelte en liever zelfs, voor verschillende vissoorten. En vergeet verder zeker niet de maaltijd aan te vullen met gevarieerde groenten en rijst, pasta, een aardappel in de schil, of wat brood. Wanneer men deze regels allemaal zorgvuldig wil naleven, kan barbecueën zonder twijfel een heerlijke en prettige gebeurtenis zijn... en een mooie herinnering nalaten... en tegelijkertijd ook gezond! Zo kan men zonder zorgen, lekker eten en genieten! Smakelijk!
Beperkt het gebruik van barbecue-voedsel tot maximum één maal per week