Magnesium: een belangrijk mineraal!

Magnesium: een belangrijk mineraal! Naar magnesiumtekort in westerse landen is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Veel mensen in ons land lijden aan chronisch tekort aan magnesium, door eenzijdige kunstmest en de bewerking van ons voedsel. Er is sprake van magnesiumverarming van de grond en dus ligt de magnesiumbehoefte een stuk hoger dan op de potjes vitaminen & mineralen (adh) staat. Niet alleen bemestingsfouten, landbouwmethoden en bewerkt voedsel maar ook gebruik van alcohol, koffie, gebruik van bepaald medicatie (zoals plastabletten) leiden tot een tekort.
Dood door hartfalen wordt in verband gebracht door magnesiumtekort (Literatuur van Paul Mason). Mason adviseert mensen over te stappen op het aziatische dieet waarin dubbel zo veel magnesium te vinden is. In het westen heeft 70% van de mensen een tekort. Logisch dat er zoveel mensen zijn met vermoeidheidsklachten en slaapproblemen!

Vermoeidheid en slapeloosheid

Magnesium is voor een mens essentieel, omdat het meedoet aan zo’n 400 enzymatische reacties. Dit mineraal speelt een enorme rol bij de overdracht van prikkels in cellen, stabilisering van celmembranen en de aanmaak van ATP (ademhalingsketen in de mitochondriën) en tevens de economisering van zuurstof in de cellen. Met andere woorden: heel belangrijk voor de voorziening van energie. Activiteitsverlaging door lusteloosheid neemt al toe bij een daling van 25% van magnesium in het lichaam. Nu we de oorzaken weten van chronisch magnesiumtekort is het ook niet zo verbazingwekkend dat zoveel mensen klagen over vermoeidheid en slapeloosheid. Magnesium is ook essentieel in de stofwisseling van eiwitten, vetten en glucose.

Magnesium zit in

Donkere bladgroenten, algen, cacao, haver, gerst, rogge, tarwezemelen, tarwekiemen, zonnebloempitten, melassestroop, sojaprodukten, noten (amandelen, pecan- en cashewnoten), pinda’s, bonen, granen, zaden, bananen, frambozen, avocado, zilvervliesrijst, schelpdieren, kokos, hard water en mineraalwater.

Zelfs het eten van voeding die rijk is aan magnesium heft tekorten niet op. Want om tekorten op te heffen heeft men dagelijks zo’n 300/400 mg magnesium nodig (mannen: 320 mg, vrouwen: 420 mg). Als je een dieet gaat samenstellen met magnesiumrijk voedsel kom er er door industriële voedselbewerking e.d. niet aan. Tijdens koken van groenten gaat 50% magnesium verloren. Tijdens raffinage van granen gaat er 85% verloren.

Magnesiumsupplement

Geen overbodig luxe dus om een magnesiumsupplement te nemen. Goed opneembaar is magnesium aspartaat, -ascorbaat, -caprylaat, -citraat, -cysteïnaat, -fumaraat, -gluconaat, -glutamaat, -glycinaat, -ketoglutaraat, -lactaat, -lysinaat, -malaat, -methionine, -nicotinaat, -orotaat, -salicylaat, -succinaat, -tartraat, -taurinaat.

PMS (premenstrueel syndroom)

Vrouwen met PMS hebben een magnesiumtekort. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat na 2 maanden bij 200 mg per dag vrouwen minder vocht vasthielden, minder aankwamen in gewicht, geen opgeblazen gevoel hadden in buik, minder pijnlijke borsten hadden. Tevens heeft magnesium een effect op het serotonineniveau. Serotonine is het stofje dat onmisbaar is voor een tevreden en gelukkig gevoel. Zodoende hadden de vrouwen ook minder last van somberheid en depressieve gevoelens.

Magnesium tegen stapeling van zware metalen in het lichaam

Het mineraal werkt als celbeschermer en is onmisbaar voor een goed werkend afweersysteem. Magnesium beschermt tegen stapeling van aluminium, kwik, cadmium, nikkel, lood en berillium. De degeneratieve ziekte Parkinson wordt in verband gebracht met stapeling van metalen. Leerachterstanden en concentratieproblemen bij kinderen ook. Een onderzoek waaraan moeders en kinderen met ADHD deelnamen wees uit dat 100% van de moeders aanzienlijke hoeveelheden zware metalen in zich hadden, mogelijk doorgegeven aan de kinderen tijdens geboorte. Alle kinderen hadden ook stapeling van metalen in zich.

Cholesterol en hart

Ook is er statistisch gezien een verband tussen het aantal hartinfarcten en magnesiumonderbemesting. Maar liefst 85% van de mensen die een hartinfarct kregen hadden een tekort aan magnesium in de cellen. Dit heeft onderzoek aangetoond, tevens heeft onderzoek in Ierland, Finland en Schotland aangetoond dat er een sterk verlaagd niveau van magnesium in het drinkwater zit. Magnesium belemmert afsterven van hartspierweefsel. Ook is een goed niveau van magnesium in de cellen onontbeerlijk om vaatvernauwing, kouwelijkheid en verkramping te voorkomen. Uit een andere studie blijkt dat beroertes gerelateerd zijn aan chronisch magnesiumtekort.

Diabetes

Magnesiuminname op dagelijkse basis verlaagt na een maand het cholesterol bij suikerpatiënten. Ook daalt de vorming van galstenen aanzienlijk. Magnesiumsupplementen werken preventief én genezend bij symptomen van diabetes, zo blijkt uit onderzoeksresultaten. Want ook bij diabetespatiënten wordt een lager magnesiumniveau gevonden. Ook verlaagt een verhoogd gebruik van granen die rijk zijn aan magnesium de ontwikkeling van diabetes II met 30%.

Magnesium is de natuurlijk tranquilizer

Magnesium is onmisbaar bij een gezond en sterk zenuwstelsel. Dit mineraal laat zelfs een opmerkelijk verschil zien ten opzichte van diazepam en phenytoin!
Ontspanning van spieren, bloedvaten en zenuwen vindt plaats wanneer het magnesiumniveau goed op peil is. Het geeft tevens meer energie. Wanneer men een hoge adrenalinespiegel heeft (zoals bij ADHD) scheidt men meer magnesium uit bij het plassen, dus aanvulling van dit mineraal heeft een positieve invloed bij ADHD. Stress vermindert aanzienlijk, ontspanning vindt plaats. De uitwerking van een goed magnesiumniveau gaat beïnvloedt zelfs cortisol (stresshormoon), melatonine (slaaphormoon) en neurotransmitters.

Darmproblemen

Ook bij darmspasmen, obstipatie, diarree, misselijkheid, braken helpt extra inname van magnesium. Bij spasmen, doordat het weefsel ontspant.

Overzicht

Symptomen bij magnesiumtekort

  • Spieren:
verstijfd, verkrampd, verhard, trillend, stijf, gespannen
  • Zenuwen:
gespannen, overspannen, onrust, prikkelbaar, migraine
  • Brein:
gebrek aan alertheid, concentratie-, geheugen-, woordbenoemingsproblemen, depressies, angsten, fobieén, nervositeit
  • Doorbloeding:
kouwelijkheid, vaatverkramping, vaatvernauwing, dreigende TIA’s en beroertes
  • Bloedsuiker:
diabetes, hypoglycamie, bloedsuikerpieken
  • Stofwisseling:
verstoorde eiwit-, vet- en glucosestofwisseling.
  • Hart:
hartkloppingen, pijn in hartstreek
  • Verder nog:
haaruitval, ruwe huid, onrust, prikkelingen in benen, overgevoeligheid voor geluid en licht.
© 2011 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortTekort aan magnesium: oorzaken & tips bij magnesiumtekortHoe erg is het als je een tekort aan magnesium hebt? Dit hangt onder meer af van de ernst van het magnesiumtekekort en d…
Paarden en een magnesiumtekortPaarden en een magnesiumtekortHet mineraal magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel. Meer en meer hoor je over vermeende magnesiumtekorten bij pa…
Klachten bij magnesium tekortKlachten bij magnesium tekortHet is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer,…

Feiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerFeiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerIs rode wijn echt goed voor je gezondheid - of tenminste gezonder dan bijvoorbeeld een glas sterke drank? Wat wordt toch…
Vlierbessensiroop met wijnVlierbessensiroop met wijnVlierbessen zijn bij de meeste mensen wel bekend. De donkere, paarse vruchten van Sambucus nigra hangen vanaf september…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dannyschorsch, Pixabay
  • Orthomoleculaire behandelingsmogelijkhedenen voedingsinterventie, Jan Blaauw.
  • Womens Health, 1988 nummer 7
  • Australasian Collaborative Trial of Magnesium Sulphate, Hiller, Doyle.
  • Magnesium, ein überschätztes oder unterbewertetes Pharmakon, K.D. Völger
  • Magnesium und Kalzium, H.J. Holtmeijer
  • Economics, Thomson Healthcare
  • Magnesium and ascorbic acid supplementation in diabetes mellitus, J. Eriksson
  • Overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes mellitus, hart en vaatziekten, J. Sprietsma
  • Low serum magnesium predicts neurological vents in patients with advanced atherosclerosis, J. Amghi.
Reacties

Kimberley Pex, 27-12-2013
T.a.v. Infoteur. Ik heb 'n vraag waar ik al heel lang mee worstel;er zijn sites waar magnesiumaspartaat als puur vergif wordt afgeschilderd, op andere sites staat weet dat 't goed opneembaar is. Ik blijf lezen, en kom er totaal niet wijs uit. Is magnesiumaspartaat nou heel goed of heel slecht? Ik heb hier thuis verschillende soorten; chelaat, aspartaat, citraat. i.v.m. mijn vele vele slopende darmoperaties had ik steeds tekorten, iedere dag neem ik supplementen ('t regeneratievermogen is top, ondanks de chronische dikke darm ontstekingen en fisteltrajecten met abcessen) o.k. hij is eruit m'n zieke colon, dankzij de bewonderenswaardige mw.dr Bibi Hansson, die na één uur praten met de patiënt precies weet wat er speelt in 'n lichaam. Maar de vroegere stressvolle aanslagen door ziekteperiodes--door o.a. totaal onwetende en onkundige prutsers van MDL artsen-- waren killing. Overleven, dat is wat ik jarenlang deed. Met supplementen en met God/ons Thuisfront. t wordt 'n lang verhaal. Wilt U mij raad geven, welke magnesium is 't meest geschikt? Dank U, kimberley pex. Reactie infoteur, 01-01-2014
Beste…
MagnesiumCITRAAT, is een goede vorm die goed wordt opgenomen. Zoals de naam al zegt: het is wel zuur van smaak, dus daarom beter in te nemen in capsule vorm.

Wat zeer goed is: magnesiumzout. Deze gebruiken in bad, of als voetenbad. De magnesium wordt goed opgenomen.

Groet

Annemarie, 06-12-2011
Af en toe heb ik last van spasmen en is het alsof ik stik. Heb haaruitval, redelijk veel. Heb lastvan kramp in de benen, 'snachts maar ook wel overdag, div. andere zaken die niet echt plezierig zijn, maar ja, het IS nu eenmaal niet anders he? Aan verschillende artsen gemeld enof gevraagd wat tedoen, geen heeft mij ooit op het belang van magnesium gewezen. De klachten komen wèl netjes in de computer terecht, maar dààr ben ik niet mee geholpen. Maar als ik dan aan een hersenbloeding sterf, dan weten ze het: TE WEINIG MAGNESIUM! ofzo. annemarie. Reactie infoteur, 06-12-2011
Beste Annemarie,
Ja een magnesiumtekort is veelvoorkomend en is gerelateerd aan veel klachten.
Maar magnesium is goedkoop, en daar valt niks aan te verdienen!
Dat is de clou.

Groetjes
S.

Ssandra3108 (253 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.