Activiteiten rondom Pasen (kinderen)

Activiteiten rondom Pasen (kinderen) Pasen is voor kinderen een periode om creatief bezig te zijn. Er zijn hele leuke dingen om rond Pasen te doen met kinderen. Van speurtocht tot het knutselen van een paashaas muts, het schilderen van eieren of een speurtocht doen. Waarschijnlijk herken je het zelf nog van vroeger. De tijd rond Pasen, het schilderen van eieren en het gezellig samen zijn.

Eieren beschilderen

Een leuke activiteit voor kinderen is het beschilderen van de eieren die jullie tijdens Pasen gaan eten. Kook de eieren en ga ze daarna samen met de kinderen versieren. Dit kan met verf of met stiften. Bij de meeste speelgoedwinkels en in sommige supermarkten zijn er speciale setjes te krijgen voor het beschilderen van eieren maar je kunt ook gewoon viltstiften gebruiken. Kinderen vinden het erg leuk om daarna hun zelf geschilderde eitjes op te eten.

Eieren zoeken/speurtocht

De zelf geschilderde eieren kan je daarna als ouder verstoppen. Daarna mogen de kinderen ze gaan zoeken. Ook kun je chocolade eitjes gebruiken. Tel de eieren die je verstopt van te voren zodat je weet of alle eitjes terug zijn gevonden. Wanneer je de eieren ook buiten verstopt loop je de kans dat ze opgegeten worden door vogels. Vogels vinden de gekookte eieren namelijk erg lekker. Voor oudere kinderen die al zelf kunnen lezen, kun je een speurtocht uitzetten. Door vragen te beantwoorden kunnen ze erachter komen waar ze naar de eieren moeten zoeken.

Het maken van een palmpaasstok

Een Palmpaasstok bestaan uit twee stokken die aan elkaar vast gemaakt zijn in de vorm van een kruis. Dit kruis wordt versierd met crêpepapier en aan de bovenkant van de stok een broodhaan. Verder kunnen de kinderen snoepjes of rozijnen aan een koord rijgen. De ketting kun je daarna aan de buitenste zijde van de horizontale stok bevestigen. Deze palmpaasstokken worden vaak gemaakt op bijbel georiënteerde scholen en de kinderen gaan dan naar een verzorgingshuis om hun mooi versierde stok aan een bejaarde man of vrouw te geven die de snoepjes dan kan opeten.

Waar staat de palmpaasstok voor

  • Het kruis staat voor het kruis waarop Jezus stierf.
  • De palmtakken staan voor de intocht in Jeruzalem dit gebeurt op paaszondag.
  • De broodhaan staat voor het breken van het brood en het verdelen wat Jezus deed bij het laatste avondmaal.
  • 30 rozijnen of snoepjes staan symbool voor de 30 zilverlingen waarvoor Judas Jezus verraadde.

Wanneer je een palmpaasstok wilt maken met je kind kun je die daarna net als de kinderen op sommige basisscholen weggeven aan een ouder persoon, misschien vind een opa of oma het wel leuk.

Placemats maken

Voor de placemats kun je een leuke kleurplaat gebruiken van internet die gaat over Pasen maar je kunt je kind natuurlijk ook zelf een ei laten tekenen of een paashaas. Wanneer de tekening af is kun je deze plastificeren.
Nu kun je hem gebruiken als placemat en je kunt hem ook met een vochtige doek schoonmaken na gebruik. Jonge kinderen vinden dit heel leuk om te doen en zijn erg trots als ze hun eigen placemat mogen gebruiken.

Paashaas muts maken

Zorg voor een lange strook bruin papier die je om het hoofd van het kind in de vorm van een muts kunt nieten (net zoals bij een verjaardagsmuts). Niet hem nog niet vast want het kind mag hem eerst verzieren. Dit kan met potloden, verf, stickers, of stukjes papier die erop geplakt worden. Knip of laat het kind 2 oren knippen (ligt aan de leeftijd of het kind dit al zelf kan of niet). Versier ook de oren en niet die daarna vast op de strook papier. Je kunt er op schrijven Paashaas ..... en dan de naam van het kind. Nu heeft het kind een paashaas muts.
© 2014 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat vieren we met Pasen?Wat vieren we met Pasen?Pasen is een belangrijk Christelijk feest. Er wordt dan gevierd dat Jezus uit zijn dood opstond. Op goede vrijdag stierf…
Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Als de dagen langer worden en de zon meer begint te schijnen, komt Pasen steeds dichterbij. De paastakken, paaseieren en…
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…
Lessugesties kleuters: Rekenactiviteiten rondom PasenLessugesties kleuters: Rekenactiviteiten rondom PasenPasen leent zich goed voor tal van leuke lessuggesties voor kleuters. Hierbij wordt al gauw gedacht aan knutselactivitei…

Kinderen en slaapKinderen en slaapKinderen moeten voldoende slapen en hoewel voldoende nachtrust voor iedereen belangrijk is, speelt het groeiproces bij h…
Kangoeroeën  buidelen met premature babyKangoeroeën buidelen met premature babyDe kangoeroe heeft ons geïnspireerd tot een bijzondere zorg: kangoeroeën. Buidelen of kangoeroeën is goed voor premature…
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.