Hoe noemt je kind jouw nieuwe partner?
Na een verbroken relatie blijf je soms achter met je kinderen, of je hebt een bezoekregeling met je kinderen. Vroeg of laat ontmoet je een nieuwe partner. Je bent dolverliefd en wil aan een toekomst werken met hem of haar. Nadat de nieuwe partner jouw kinderen heeft geaccepteerd, volgt de acceptatie door de kinderen. En dan komt de volgende vraag: hoe noemt jouw kind jouw nieuwe partner? Papa/ mama, of toch bij de voornaam, het blijft een lastige vraag. Soms is het juist de ex-partner die het kind de nieuwe partner papa of mama laat noemen.
Een nieuwe relatie
Soms loopt een relatie op de klippen. Dit zie je van te voren niet vaak aankomen, en het verbreken van een relatie kan soms emoties met zich meebrengen. Het wordt helemaal gecompliceerd wanneer er kinderen in het spel zijn. Samen met je ex-partner hebben jullie een, twee of meer kinderen. Er zal in de meeste gevallen een omgangsregeling plaatsvinden of co-ouderschap geregeld worden. Ook zaken als alimentatie en andere kosten worden op papier of mondeling vastgelegd.
En dan loop je een nieuwe man of vrouw tegen het lijf. Je bent helemaal verliefd en denkt voorzichtig alweer aan een toekomst met hem of haar. Je nieuwe partner kan ook minderen hebben, maar kan ook kinderloos zijn.
Het accepteren
Het is belangrijk dat jouw nieuwe partner de kinderen accepteert. Gebeurt dat niet, dan kan dit voor grote problemen zorgen. Jouw partner kiest namelijk niet alleen voor jou maar krijgt er ook een of meerdere kinderen bij. Deze kinderen wonen bij jou, gedeeltelijk bij jou of verblijven de weekenden in jouw en later jullie woning. Andersom zullen de kinderen jouw nieuwe partner moeten accepteren. Dit is vaak wat lastiger. Hoe jonger het kind hoe makkelijker de acceptatie verloopt. Vooral pubers kunnen moeite hebben met de nieuwe partner van hun vader of moeder.
Mag ik papa of mama zeggen?
Er zijn eigenlijk maar weinig kinderen die uit henzelf papa of mama tegen de nieuwe partner van hun ouders zeggen. Wanneer ze dit toch doen, is dit vaak aangeleerd gedrag. Kleine kinderen zijn makkelijk te beïnvloeden en laten zich snel overhalen tot het doen van uitspraken. Oudere kinderen zullen deze stap net snel zetten, of met tegenzin. Uit zichzelf zullen ze het puur als grapje doen. Wel schamen oudere kinderen zich soms voor de scheiding van hun ouders. Tegenover vreemden doen ze dan net alsof de nieuwe partner hun eigen vader of moeder is. Dit is vooral het geval wanneer er geen contact meer is met de andere ouder.
Bij de voornaam noemen
In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen de nieuwe partner van moeder of vader bij de voornaam te noemen. Vaak heeft jouw partner hier ook geen moeite mee. Ook naar de ex-partner toe is dit het meest respectvol. Kinderen hebben maar één vader en één moeder. Tegenwoordig wordt deze regel ook opgenomen in het ouderschapsplan. Nieuwe partners mogen dan ook niet als papa of mama worden aangesproken. Doet het kind dit toch, dan is het de taak van de ouder om dit te verbeteren. Zo blijft het voor het kind duidelijk wie de werkelijke papa en mama zijn.
ex-partner werkt tegen
Denk je het zelf goed te doen, werkt de ex-partner tegen. Hij of zij laat het kind wel mama of papa zeggen tegen zijn/haar nieuwe partner. Dit kan frustrerend zijn, vooral omdat jij je de ouder voelt en op deze manier naar de achtergrond wordt gedreven. Niet altijd heeft de ex-partner in de gaten wat dit voor de ander betekent. Probeer er daarom eerst over te praten. Lukt dit niet en blijft de ex-partner het kind dwingen zijn/haar nieuwe partner vader of moeder te noemen, neem dan contact op met jullie advocaat of mediator. Wanneer er een ouderschapsplan is, staat in de meeste gevallen hierin besschreven dat er respectvol met de benaming papa en mama moet worden omgegaan.
Soms helpt geen enkele oplossing. Er zit dan niks anders op je erbij neer te leggen. Hert negeren geeft de ex-partner vaak niet de voldoening die hij of zij verwacht zou hebben. Het kind zal uiteindelijk oud genoeg worden om ter weten dat de nieuwe partner niet de echte papa of mama is. Wanneer het contact met het kind goed is, zal het kind hier dan ook overheen stappen. Is er weinig of geen contact met het kind dan wordt de zaak lastiger. Vooral jonge kinderen groeien dan op met het feit dat de nieuwe partner een sleutelrol in hun leven speelt. De benaming papa of mama hoort hier dan al snel bij, wanneer de eigen papa of mama buiten beeld is en blijft.