Thema 'vormen' met peuters en kleuters: activiteiten
Kinderen zijn van nature leergierig. Ze hebben uitdaging nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Aansluiten bij de belevingswereld van het kind is hierbij cruciaal. Als je niet aansluit zal het kind zijn aandacht snel verliezen. Als je de interesse hebt gewekt zul je merken dat kinderen enthousiast worden en alles willen weten. Ze gaan vragen stellen en zullen alles wat met het onderwerp te maken heeft als een spons in zich opnemen.
Het aanbieden van activiteiten in thema's is voor kinderen belangrijk omdat ze tijdens verschillende activiteiten op een andere manier met hetzelfde onderwerp bezig zijn. Het blijft ze uitdagen en interesseren. Ze worden enthousiast, ze beginnen dingen te herkennen, te benoemen en je zult merken dat ze steeds vaker naar een bepaalde activiteit over hetzelfde onderwerp vragen. Ook zullen ze dingen in de omgeving gaan benoemen als je niet met een activiteit bezig bent.
Creatieve activiteiten
Vormen plakken
Knip verschillende vormen uit die het kind op een vel papier mag plakken. Benoem bij het plakken de verschillende vormen. Je mag hierbij best vormen kiezen waarvan je weet dat het kind ze nog niet kent. Voorbeelden zijn:
- Cirkel
- Driehoek
- Vierkant
- Rechthoek
- Ovaal
- Ruit
- Zeshoek
- Achthoek
- Kruis
- Hart
- Ster
Na het opplakken van de vormen kun je ze nogmaals benoemen. Sommige vormen zal het kind zelf al kennen en je kunt het kind de vormen laten opnoemen en helpen bij de vormen die hij nog niet weet.
Vormen kleien, vormen maken in het zand of koekjes bakken
Kinderen vinden het heerlijk om met materialen bezig te zijn. Je kunt met ze gaan kleien of vormen maken in het zand. Maar natuurlijk kun je ook koekjes met ze bakken in verschillende vormen. In het laatste geval kun je ze twee keer oefenen. Eerst tijdens het maken en daarna tijdens het opeten.
Benoemen
Vormen benoemen in boekjes
Je kunt boekjes lezen met tekst maar je kunt een boekje ook anders gebruiken. Als er een huis staat afgebeeld kun je bijvoorbeeld vragen zie je in het huis een vierkant? Of een rechthoek? Het meisje speelt met een bal welke vorm is dat? Zie je de wielen van de auto? welke vorm is dat?
Buiten benoemen wat je ziet
Wanneer jullie buiten lekker gaan wandelen kun je ook alle vormen benoemen die je ziet. Bijvoorbeeld de wielen van de auto, de deuren en ramen van de huizen. De tegels van de stoep, de klinkers in de straat. Verkeersborden. Kijk eens om je heen en het zal je opvallen dat bijna alles uit vormen bestaat.
Vormen zoeken
Natuurlijke vormen
Veel dingen hebben van nature al een bepaalde vorm. Je kunt het kind dit laten zien. Kijk dit ei is ovaal. De sinaasappel is rond, als je de sinaasappel van de zijkant bekijkt is het een cirkel. Dit kun je natuurlijk ook met niet-natuurlijke vormen doen.
Vormen zoeken in de ruimte
Als je merkt dat het kind de meeste vormen al kent kun je de vormen in de ruimte ophangen. Je maakt er nu een spelletje van. Bijvoorbeeld: kun jij voor mij de cirkel zoeken? Nu de rechthoek, de ruit enzovoorts.
Liedjes zingen en uitbeelden
Kinderen vinden liedjes zingen altijd erg leuk. Er zijn veel liedjes waar je bewegingen in uit kunt voeren. Een aantal voorbeelden zijn:
- De wielen van de bus
- In de maneschijn
- Ze kunnen zeggen wat ze willen maar de olifant
- Kleine Katrijntje
- Onder de grond (daar woonde een mol met een jasje van bont)
- Helikopter
- Klein rood autootje
Herhaling
Je zult merken hoe vaker je deze activiteiten (in een korte tijd) uitvoert, hoe meer het kind er mee bezig zal zijn. Zijn interesse is gewekt en ziet zelf overal vormen en benoemt ze. Het is goed voor de taalontwikkeling en in het ontwikkelen van het ruimtelijk inzicht. Het kind is tijdens de activiteiten bezig met taal, ontluikende gecijferdheid en creativiteit.
Herhaling is voor kinderen belangrijk. Vooral voor het jonge kind. Verander daarom niet te vaak van thema maar houd een thema tussen de 7 en de 12 weken aan.