Thema 'vormen' met peuters en kleuters: activiteiten

Kinderen zijn van nature leergierig. Ze hebben uitdaging nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Aansluiten bij de belevingswereld van het kind is hierbij cruciaal. Als je niet aansluit zal het kind zijn aandacht snel verliezen. Als je de interesse hebt gewekt zul je merken dat kinderen enthousiast worden en alles willen weten. Ze gaan vragen stellen en zullen alles wat met het onderwerp te maken heeft als een spons in zich opnemen. Het aanbieden van activiteiten in thema's is voor kinderen belangrijk omdat ze tijdens verschillende activiteiten op een andere manier met hetzelfde onderwerp bezig zijn. Het blijft ze uitdagen en interesseren. Ze worden enthousiast, ze beginnen dingen te herkennen, te benoemen en je zult merken dat ze steeds vaker naar een bepaalde activiteit over hetzelfde onderwerp vragen. Ook zullen ze dingen in de omgeving gaan benoemen als je niet met een activiteit bezig bent.

Creatieve activiteiten

Vormen plakken

Knip verschillende vormen uit die het kind op een vel papier mag plakken. Benoem bij het plakken de verschillende vormen. Je mag hierbij best vormen kiezen waarvan je weet dat het kind ze nog niet kent. Voorbeelden zijn:
 • Cirkel
 • Driehoek
 • Vierkant
 • Rechthoek
 • Ovaal
 • Ruit
 • Zeshoek
 • Achthoek
 • Kruis
 • Hart
 • Ster

Na het opplakken van de vormen kun je ze nogmaals benoemen. Sommige vormen zal het kind zelf al kennen en je kunt het kind de vormen laten opnoemen en helpen bij de vormen die hij nog niet weet.

Vormen kleien, vormen maken in het zand of koekjes bakken

Kinderen vinden het heerlijk om met materialen bezig te zijn. Je kunt met ze gaan kleien of vormen maken in het zand. Maar natuurlijk kun je ook koekjes met ze bakken in verschillende vormen. In het laatste geval kun je ze twee keer oefenen. Eerst tijdens het maken en daarna tijdens het opeten.

Benoemen

Vormen benoemen in boekjes

Je kunt boekjes lezen met tekst maar je kunt een boekje ook anders gebruiken. Als er een huis staat afgebeeld kun je bijvoorbeeld vragen zie je in het huis een vierkant? Of een rechthoek? Het meisje speelt met een bal welke vorm is dat? Zie je de wielen van de auto? welke vorm is dat?

Buiten benoemen wat je ziet

Wanneer jullie buiten lekker gaan wandelen kun je ook alle vormen benoemen die je ziet. Bijvoorbeeld de wielen van de auto, de deuren en ramen van de huizen. De tegels van de stoep, de klinkers in de straat. Verkeersborden. Kijk eens om je heen en het zal je opvallen dat bijna alles uit vormen bestaat.

Vormen zoeken

Natuurlijke vormen

Veel dingen hebben van nature al een bepaalde vorm. Je kunt het kind dit laten zien. Kijk dit ei is ovaal. De sinaasappel is rond, als je de sinaasappel van de zijkant bekijkt is het een cirkel. Dit kun je natuurlijk ook met niet-natuurlijke vormen doen.

Vormen zoeken in de ruimte

Als je merkt dat het kind de meeste vormen al kent kun je de vormen in de ruimte ophangen. Je maakt er nu een spelletje van. Bijvoorbeeld: kun jij voor mij de cirkel zoeken? Nu de rechthoek, de ruit enzovoorts.

Liedjes zingen en uitbeelden

Kinderen vinden liedjes zingen altijd erg leuk. Er zijn veel liedjes waar je bewegingen in uit kunt voeren. Een aantal voorbeelden zijn:
 • De wielen van de bus
 • In de maneschijn
 • Ze kunnen zeggen wat ze willen maar de olifant
 • Kleine Katrijntje
 • Onder de grond (daar woonde een mol met een jasje van bont)
 • Helikopter
 • Klein rood autootje

Herhaling

Je zult merken hoe vaker je deze activiteiten (in een korte tijd) uitvoert, hoe meer het kind er mee bezig zal zijn. Zijn interesse is gewekt en ziet zelf overal vormen en benoemt ze. Het is goed voor de taalontwikkeling en in het ontwikkelen van het ruimtelijk inzicht. Het kind is tijdens de activiteiten bezig met taal, ontluikende gecijferdheid en creativiteit.

Herhaling is voor kinderen belangrijk. Vooral voor het jonge kind. Verander daarom niet te vaak van thema maar houd een thema tussen de 7 en de 12 weken aan.
© 2016 - 2024 Nice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tentoonstelling Wiskids: wiskunde voor peuters en kleutersTentoonstelling Wiskids: wiskunde voor peuters en kleutersWiskunde voor peuters en kleuters klinkt ingewikkelder dan het is. Zonder dat zij het door hebben zijn jonge kinderen vo…
Lessugesties peuters en kleuters: thema de postbodeLessugesties peuters en kleuters: thema de postbodeBehandel eens het thema post in je klas. Iedere keer weer een leuk lesthema verzinnen voor de lessen in de peuter- en kl…
Lessugesties peuters en kleuters: thema de bakkerLessugesties peuters en kleuters: thema de bakkerDe bakker is een onderwerp dat erg spreekt bij het jonge kind. Dit lesidee dat hoofdzakelijk bedoelt is voor iedereen di…
Leuke websites voor baby's, peuters en kleutersJonge kinderen, zoals baby's, peuters en kleuters, vinden de computer (of laptop) vaak al erg interessant. Toch zijn de…

(Con)natale tanden bij pasgeboren baby's(Con)natale tanden bij pasgeboren baby's(Con)natale tanden zijn tanden die al aanwezig zijn bij de geboorte van de baby. Het komt niet heel vaak voor en heeft e…
Fopspeen met de mond schoonmaken: goed of slecht?Fopspeen met de mond schoonmaken: goed of slecht?Wanneer een baby of kind zijn fopspeen laat vallen, is er niet altijd water in de omgeving om het even af te spoelen. We…
Nice (48 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.