Kinderpartijtjes: Kookfestijn

Kinderpartijtjes: Kookfestijn Help! Een kinderpartijtje! Geen nood, want in de onderstaande tekst leest u hoe u een enorm leuk kookfestijn voor uw jarige job en zijn feestgangers kunt organiseren.

Kookfestijn

Ieder kind vind het leuk om te helpen in de keuken. Misschien de een wat meer dan de ander maar het blijft altijd een reuze leuke bezigheid om samen met papa of mama iets klaar te maken. Het thema van het feest wordt dan ook kookfestijn.

Herrie in de keuken?

Alleen al bij het woord kookfestijn komt het stoom al uit uw oren. Voor uw ogen ziet u een geruïneerde keuken waarbij de spetters tot aan het plafond zitten. En hoe lief de kindertjes ook zijn, opruimen is vaak niet hun sterkste kant. Een goede organisatie is daarom een vereiste!

Stappenplan

Om het partijtje zo vlekkeloos mogelijk, als dat bij een kookpartijtje al kan, te laten verlopen, is het handig om een soort handleiding te hebben. In het onderstaande stappenplan staan een aantal handige tips die het partijtje tot een succes kunnen maken!

Stap 1: De uitnodigingen

De voorpret voor een partijtje begint pas echt bij het maken en vooral het uitdelen van de uitnodigingen. Er zijn natuurlijk standaard uitnodigingen te koop van de favoriete tekenfilm, of held, maar veel leuker is, om de uitnodiging zelf te maken!

Tips voor uitnodigingen bij het kookfestijn:
 • Koop bij bijvoorbeeld Xenos of Action goedkope houten pollepels en hang daar met een kleurig lintje de uitnodiging aan. De vorm van de uitnodiging zou bijvoorbeeld een koksmuts kunnen zijn.
 • Ben je zelf creatief aangelegd? Maak dan voor ieder kind een koksmuts van witte stroken papier en wat crèpepapier. Schrijf op de rand van de muts het verhaal over het feestje en de overige informatie!

Stap 2: De voorbereidingen

Het is van belang dat je alle dingen die je nodig hebt voor het feestje ook daadwerkelijk in huis hebt. Dus maak eerst van tevoren een lijstje met dingen die je wilt gaan doen. (Eventueel in overleg met je kind). Het is ook handig om een tijdsplanning te maken, zodat je niet, wanneer alle ouders alweer op de stoep staan, jij pas met je eerste activiteit bezig bent.

Een aantal activiteiten die je kunt doen op het kookfestijnfeestje:
 • Koekjes bakken
 • Broodjes bakken
 • Zelf taartjes versieren
 • Zelf pizzaatjes bakken

Voor de wat oudere kinderen zou je zelfs een driegangenmenu kunnen maken. Zorg dan wel dat je een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht hebt, dat makkelijk te doen is voor de kinderen. Het is de bedoeling dat jij je handen vrij hebt om bij een eventueel ongelukje te hulp te schieten. Het is immers het leukst als de kinderen zelf het hele diner hebben gemaakt. Zowel voor jou, als voor de kinderen.

Stap 3: Plan B

Zorg voor een back-upplan. Als onverhoopt je koekjes aanbakken, of de pizzaatjes zijn helemaal niet lekker, zorg wel voor een vervanging. Ga niet bij de pakkenneer zitten maar ga snel over op plan B. Kinderen vinden het overigens prachtig om de dag erna in de klas te vertellen dat jij zo onwijs goed bent in het toveren van nieuwe koekjes terwijl de oven nog stond te roken. Gebruik hiervoor eventueel de koekjes die je de dag van tevoren hebt gemaakt als proefje!

Stap 4: Eerder klaar activiteit

Net als op school, is het ene kind sneller klaar als het andere! Zorg er dan ook voor dat je altijd een activiteit achter de hand hebt om die snellerds even bezig te houden. Simpel is een leuke kleurplaat binnen het thema koken of het maken of versieren van hun koksmuts. Zorg wel dat je alles klaar hebt staan!

Hele organisatie

Je merkt al wel dat zo’n partijtje een hele organisatie vergt. Dat is best een hoop werk, dus waarom vraag je niet een vriendin of bekende moeder die je die dag kan helpen? Wel zo gezellig en scheelt een hoop stress.

Zorg er altijd voor dat je weet wat je gaat doen. Zoals eerder gezegd, maak een tijdsplanning. Deze zou er zo uit kunnen zien:
 • 13.00u – Kinderen komen binnen
 • 13.15u – Taart aansnijden, limo en natuurlijk Lang Zal Ze Leven (en alle andere die je kent)
 • 13.30u – Cadeautjes uitpakken (zorg dat die daarna ook veilig weggezet worden!
 • 14.00u – Uitleggen wat de activiteit is.
 • 14.15u – Aan de slag met je activiteit
 • 15.00u – Afronden activiteit (ondertussen afbakken/klaar zetten volgende)
 • 15.15u – Eventueel activiteit 2
 • 16.00u – Alles opruimen
 • 16.15u – Lekker met zijn allen even nakletsen en het resultaat bewonderen. (of bij het diner, gaan eten)
 • 17.00u – Afsluiting

Receptideeën

Voor het bakken van brood kunt u het beste kant en klare broodbakmix kopen. Dit kunt u van te voren al maken en afgedekt in de koelkast zetten en pakken wanneer nodig.

Voor het bakken van koekjes kunt u een heel simpel recept maken:

Voor 1 kg deeg heeft u nodig:
 • 500gr bloem
 • 350gr boter
 • 2 gr bakpoeder
 • 1 gr zout
 • 170 gr suiker
 • een ei

Doe de boter, suiker en de eidooier in een beslag kom. Kneed dit tot alles gemengd is. Doe daarna de bloem erbij en kneed het geheel tot een deeg. Laat het, afgedekt met plastic, 30 minuten opstijven in de koelkast. De koekjes ongeveer 20 minuten op 170 graden afbakken.Laat ze goed afkoelen!

Taartjes versieren is heel simpel. Neem een flinke cake en snijd er plakken van. Zorg dat je van wat poedersuiker en een klein beetje water een mooie dikke ‘suikerlijm’ krijgt. Daarna kunnen de kinderen er verschillende snoepjes of andere dingen op plakken. Denk aan M&M’s, hagelslag, vruchtenhagel enz.

Zelf pizza bakken is ook niet moeilijk. Koop in de winkel een pak pizzameel en bereid het deeg zoals op de verpakking staat beschreven. Je kunt eventueel ook kant en klare pizzabodems kopen. Zorg daarna dat je genoeg ingrediënten in huis hebt. Hieronder een paar handige, maar je kunt zelf natuurlijk volop variëren.
 • Tomatensaus
 • Kaas
 • Champignons
 • Paprika
 • Salami
 • Ham

Succes

Ik wil je veel succes wensen bij het kookfestijnfeestje dat je gaat organiseren. Als je hier leuke ideeën hebt opgedaan, laat me dan weten hoe het is gegaan. Reacties zijn altijd welkom eveneens als (opbouwende) kritiek.
© 2009 - 2024 Dekonink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kinderpartijtje met als thema "de bakker"Bij de verjaardag van je kind hoort meestal ook een verjaardagspartijtje met vriendjes en vriendinnetjes. Er zijn veel m…
Kinderpartijtje thuis, een piratenfeestEen kinderpartijtje thuis geven is natuurlijk goed mogelijk, maar hoe ga je de kinderen een paar uur op een leuke manier…
Cadeautjes uitpakken op een kinderfeestjeCadeautjes uitpakken op een kinderfeestjeDe jarige heeft zich al dagen op verheugd. Wat krijg ik op mijn verjaardag? Voor de gasten op het feestje is het vaak ne…
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…

Kinderziektes genezen zonder apotheker: Overgeven en diarreeKinderziektes genezen zonder apotheker: Overgeven en diarreeOvergeven en diarree is een veel voorkomende aandoening bij kinderen. Maar zeker niet minder gevaarlijk want deze kinder…
Gezonde tussendoortjes voor je peuterGezonde tussendoortjes voor je peuterPeuters zijn echte ontdekkers en naarmate ze groter worden, gaan ze ook steeds meer lekkers ontdekken. Op een bepaald mo…
Dekonink (32 artikelen)
Laatste update: 30-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.