Fitness: het belang van benen trainen

Fitness: het belang van benen trainen Veel sporters (vaak mannelijke krachtsporters) onderschatten het belang van de beenspieren trainen. De beenspieren zijn voornamelijk belangrijk omdat het de grootste spiergroep in het menselijk lichaam is. Vaak worden beenspieren bewust overgeslagen omdat met bij het sporten 'een gespierd bovenlichaam' als doel heeft. Waarom is het juist nuttig uw benen te trainen en maakt het fitness nuttiger als u uw benen traint?

Het belang van de beenspieren trainen

Bij het beoefenen van krachtsport wordt het lichaam gestimuleerd meer groeihormonen en testosteron aan te maken dan normaal gesproken, althans, bij mannen, dit is één van de oorzaken dat mannen gespierder zijn dan vrouwen (vrouwen maken niet of nauwelijks testosteron aan). Testosteron is een mannelijk hormoon wat o.a. zorgt voor een verhoogd libido, baardgroei, vermindert haaruitval en is belangrijk ingrediënt voor de spieropbouw. Een groot gedeelte van de mannen hebben als fitnessdoel een gespierder bovenlichaam krijgen, waardoor de beenspieren vaak overgeslagen worden. Het is echter wel zo dat de beenspieren indirect effect hebben op de groei van het bovenlichaam, o.a. omdat de beenspieren de grootste spiergroep in het menselijk lichaam vormen. Doordat deze spieren belast worden, zullen ze na verloop van tijd gaan groeien en zal dit de groei van het bovenlichaam stimuleren, de belasting van beenspieren zorgt immers voor een aanzienlijk hoger gehalte van testosteron en groeihormonen in het mannelijk lichaam.

Vet verbranden of aankomen in spiermassa

De twee hoofddoelen van fitness, iemand wilt aankomen in spiermassa of vet verbranden. Omdat de beenspieren de grootste spiergroep zijn betekent dit dat oefeningen om de beenspieren te belasten zorgen voor de hoogste verbranding van calorieën.
Voor elk van de twee doelen zijn de beenspieren dus van cruciaal belang.

Fitness voor mannen

Mannen beoefenen fitness vooral om gewicht aan te komen in spiermassa. Als de beenspieren regelmatig zwaar belast worden, zal dit zorgen voor een toename in spiermassa, testosteron en groeihormonen door het gehele lichaam, het is echter wel aan te raden overige spiergroepen ook te trainen om een optimaal resultaat te behalen.

Fitness voor vrouwen

Oefeningen voor de beenspieren worden steeds populairder bij vrouwen. Vrouwen kunnen hun benen trainen om hun billen te accentueren of om snel veel calorieën te verbranden. Veel vrouwen zijn echter bang om gespierd te worden en zien daarom af van het beoefenen van krachtsport, dit is echter een fabel. Omdat vrouwen niet of nauwelijks over testosteron in hun lichaam beschikken zullen zij niet de spiergroei kunnen bereiken wat mannen wél kunnen, het is puur om vet te verbranden of sterker te worden. Nu is er natuurlijk nog de vraag hoe het kan dat er vrouwelijke bodybuilders bestaan, het is antwoord is vrij eenvoudig. Vrouwelijke bodybuilders spuiten (voornamelijk) mannelijke groeihormonen waaronder testosteron in hun lichaam, hierdoor kunnen zij wel de spierontwikkeling bereiken zoals die bekend is bij mannen, doet u dit niet, hoeft u hier niet bang voor te zijn.

Oefeningen die u kunt doen

Squats: Het doen van squats is de beste manier om uw benen te trainen en tegelijk veel calorieën te verbranden. Squats worden uitgevoerd met uw voeten op schouderbreedte van elkaar af en de knieën licht naar buiten. U neemt een stang op uw nek en buigt door uw benen zover als u kunt, hierna duwt u de stang weer omhoog en herhaalt dit het gewenste aantal keer. Tijdens de uitvoering kijkt u recht naar voren of omhoog om te voorkomen dat u uw onderrug teveel belast.

Leg press

De leg press wordt uitgevoerd op een machine. U ligt op de machine en duwt de plaat weg waarin het gewicht is verbonden. Deze oefening is een aanvulling op het doen van squats.

Leg curl

De leg curl wordt ook uitgevoerd op een machine, het gaat er bij deze oefening om dat u op uw buik ligt en uw voeten naar uw billen toe buigt. Het gewicht zit bevestigd aan het kussen wat tegen uw hielen aanzit, met deze oefening traint u de hamstring.

Lunges

Lunges worden uitgevoerd zonder machine, het is optioneel om halters langs uw lichaam te houden terwijl u deze oefening uitvoert. Het ene been stapt naar voren zodanig dat het onderbeen een hoek van 90 graden met de grond maakt. Het achterste been gaat dan naar beneden tot de knie (bijna) de grond raakt. Dan stapt het voorste been terug zodat de aanvangspositie weer is bereikt waarna de oefening (eventueel met het andere been naar voren) kan worden voortgezet.

Dit zijn slechts enkele oefening die u kunt beoefenen, er zijn meerdere mogelijkheden. Bedenk altijd dat de benen zodanig als elke andere spiergroep werken en u deze niet moet overbelasten.
© 2014 - 2024 Mrinfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sixpack: buikspieren trainen voor mannen en vrouwenSixpack: buikspieren trainen voor mannen en vrouwenIedere man of vrouw wil er goed uitzien. Een sixpack staat symbool voor fitheid en goed getrainde buikspieren. Hoe krijg…
Snelle vakantie fitness trainingSnelle vakantie fitness trainingWat is een ideale allround fitness training tijdens de vakantie? Hoe kan je jezelf goed blijven trainen als je op vakant…
Gespierd lichaam voor beginners!Gespierd lichaam voor beginners!Tegenwoordig is de doelstelling van veel adolescenten: het gespierde lichaam ontwikkelen. Veel jongeren én volwassenen t…
BBB: De buik trainen met de meest effectieve oefeningenDe billen, buik en benen zijn voor veel vrouwen een probleemgebied. Tijdens het opbouwen van een mooi slank figuur is ee…

Cardio en krachttraining, het belang van de combinatieVeel sporters maken de fout door óf cardio, óf krachttraining te beoefenen, de combinatie van beiden zorgt door verschil…
Hogeweyk: een volledig dorp voor dementiepatiëntenHogeweyk: een volledig dorp voor dementiepatiëntenEen volledig dorpje dat speciaal ontworpen is voor mensen met dementie. Ja, het bestaat echt. In Nederland hebben we een…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lunge
Mrinfo (5 artikelen)
Laatste update: 31-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.